Perussuomalaiset

Sirpa Abdallah

EU:ssa jäsenmaiden epätasa-arvoista kohtelua

Saksan perustuslakituomioistuimen hiljattain antama päätös, jossa todetaan ”Euroopan unionin tuomioistuin toteaa, että sillä yksin on toimivalta tulkita EU-instituutioiden lainmukaisuutta suhteessa EU-oikeuteen. EU-tuomioistuimen julkaisema tiedote liittyy Saksan perustuslakituomioistuimen tällä viikolla tekemään päätökseen.”, ettei kyseinen päätös noudata maan omaa perustuslakia, jota on pidettävä vahvempana kuin Unionin perussopimukseen kirjattua. 

Savon Sanomat kirjoittaa; Saksan perustuslakituomioistuin on vaatinut Euroopan keskuspankilta (EKP) tarkkaa selvitystä osto-ohjelmasta kohdistuen eurovaltioiden joukkolainoihin. Päätös on poikkeuksellinen, koska se on samalla haastanut Euroopan unionin tuomioistuimen aiemmin tekemän linjauksen. EU-tuomioistuimen ennakkopäätös on pitänyt EKP:n osto-ohjelmaa oikeudellisesti hyväksyttävänä keskuspankin tavoitteiden saavuttamisen kannalta. Onkohan hiukkasen venytetty tulkintaa tässäkin kohdin suhteessa jäsenmaan oman perustuslain kanssa? Unionin muodostavat itsenäiset jäsenvaltiot, joten kaiketi myös niiden oma perustuslain tulee olla vahvin? Toki tällä on valtavan suuri merkitys juuri eurovaluutan vakaustoimien kanssa. EKP:n on kuitenkin hoidettava euron vakaus niillä toimilla jotka ovat laillisilla toimilla tehtävissä, eikä suinkaan lainsäädöksiä venyttäen, vaikka eurossa on huomattavia valuvikoja.

Edellä esitettyyn liittyen Politicossa on hyvin mielenkiintoinen kirjoitus, politiikantoimittaja ZosiaWanat´in ja toimittaja Lili Bayer´in kirjoittamana, jossa on mietiskelty sitä, kuka mahtanee sanoakaan sen viimeisen sanan keskustelussa oikeusvaltiosta eli aika ajoin nousseesta syyttelystä siitä, kuka saa sanoa sen lopullisen sanan, EU instituutti vai kansalliset jäsenvaltiot. Havaittu on, että monet jäsenmaat ovat ristiristiriidassa Unkarin ja Puolan kanssa oikusvaltioperiaatteista.

Unkarin oikeusministeri Judit Varga on sanonut useita päiviä Saksan perustuslakituomioistuimen päätöksen jälkeen, että vahvojen kansallisvaltioiden oikeutena unioniin kuulumiselle on selvästi itsenäisen jäsenvaltion tekemät päätökset perustuen maan omaan perustuslakiin, ja kun maan korkeimpana lain valvojana on perustuslakituomioistuin.

”Saksan perustuslakituomioistuimen antama päätös vahvistaa tätä kantaa, siten tältä kannalta katsottuna Euroopan unioni ei ole vastaava kuin Yhdysvallat”, Varga on todennut.

Mm. turvapaikkapolitiikkaa koskien tulee EU: n tuomioistuimen määritellä/antaa ratkaisu maan kiistanalaisista kauttakulkuvyöhykkeistä – alueista, joilla turvapaikanhakijoita pidetään – sekä siitä, voitaisiinko turvapaikkahakemus jättää huomiotta, jos hakija saapuisi Unkariin sellaisen kolmannen maan kautta, kuten Serbia, missä he eivät altistuisi vainon tai vakavan haitan riskille.

Tämä sama koskee muuten koko schengen alueen kautta kulkeneita (myös Ruotsista meille tulevia) turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelemättä jättämistä. Eikö jo schengen alueen kautta tulevien kohdalla kulkuoikeuksien rikkominen ole pätevä syy hakemuksen käsittelemättä jättämiseen, kun on selvästi todettu hakijan tulleen toisen jäsenmaan kautta? Tämän pitäisi olla jo itsestään selvää voimassa olevien lakien ja asetusten mukaan Unionissa. Eri asia on sitten millä tarkkuudella kukin tuomioistuin ja päätöstentekijä haluaa säädöksiä tulkita eli ottaa huomioon. Vapaaehtoisuutta voidaan aina käyttää ja puolustella vaikka solidarisuudella, kuten vuosia on tehtykin.

Kaiken kaikkiaan Saksa on ryhtynyt suhtautumaan EU tuomioistuimen päätöksiin näköjään hyvin kriittisesti pitäen oikeana Saksan perustuslain noudattamista jäsenmaan vahvimpana oikeutena. Ainakin silloin, kun sillä on vahvat siteet maan talouteen, kuten EKP:n osto-ohjelmissa on eri jäsenmaiden joukkovelkakirjalainoissa. Nähtäväksi jääkin, miten muuttuu EU:ssa Unkariin ja Puolaan suhtautuminen, kun kumpainenkin maa soveltaa päätöksissään oman maan perustuslakia, vai muuttuuko mitenkään. Saksa suurimpana jäsenmaana saa vahvimman oikeudet?

Elämme muuten pandemiaepidemian jälkeen EU:n tulevaisuuden kohdalla epävarmoja aikoja. Miksi hallituksemme on valmis kuin ”partiopoika” konsanaan ottamaan vastuiden kasvattamisen hartioillemme, vaikka kukin maa on vastuussa maansa taloudesta, myös vm Kulmunin sanoin? Eikö meidän päättäjillämme, yhdessä perustuslakivaliokunnan kannan mukaan, merkitse mitään oma perustuslakimme (kts 94 § 2 mom.), kuten se näyttää merkitsevän muille jäsenmaille?

Osallistu keskusteluun!


10 kommenttia
Myyräministeri
#1

Ristiriita on jyrkkä Kulmunin puheissa. Sama koskee Marinia.
Esimerkiksi tässä: ” jokainen maa on vastuussa omista veloistaan” -on jyrkkä päinvastaisuus sanojen ja tekojen välillä!!!
Miksi sitten mennään vekseleillä takaamaan muiden maiden velkoja, jos niin ei tarvitse pykälien ja Kulminin mukaan tehdä?!?
Puhutaan tousin kuin toimitaan!
Kenen etu tämä toiminta on? Ei ainakaan Suomen Valtion eikä sen kansalaisten.
Vekseleitä on jo noin hilkun alle 40 000 miljoonaa..

…hiljaiseksi vetää…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#6

Aivan totta. Ristiriitaisuutta löytyy ministerien puheista.

Kulmunin mukaan Suomen velvollisuus on pitää euro vakaana. Mitä ihmettä? Suomiko voi vakauttaa euroa? Tai edes vaikuttaa euron vakauteen? Suomi vaikuttaa tai paremminkin yrittää pitää Unionin ja euromaat kasassa menemällä takaamaan velkaisten maiden velkoja.

EKP:n tehtävänä on euron vakauteen liittyvät toimet.
EUROOPAN KESKUSPANKIN TEHTÄVÄNÄ on

ylläpitää hintavakautta (eli pitää inflaatio kurissa) etenkin maissa, jotka ovat ottaneet käyttöön euron
edistää rahoitusjärjestelmän vakautta huolehtimalla, että rahoitusmarkkinoiden ja rahoituslaitosten toimintaa valvotaan asianmukaisesti.

https://eurooppatiedotus.fi/perustietoa-eusta/eun-toimielimet/euroopan-keskuspankki/

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

vaalit pian
#2

Turvapaikan osaltahan tuossa ei ollut, eikä ole, epäselvyyttä. Vastuu kuuluu ensimmäiselle EU-maalle. Tästä on erikseen vielä EU-oikeuden päätös vuodelta 2017. Suomen velvollisuutena on tehdä selvitys tulijan reitistä. Kyseessä on hallinnollinen selvitys siitä mikä maa vastaa turvapaikkatutkinnasta ilman ihmisoikeusvaikutuksia jolloin EIT:llä ei ole siinä osaa eikä arpaa, luojan kiitos. Tärkeää on huomata että reittiä ei tässä selvityksessä tarvitse todistaa, pelkkä osoittaminen todennäköiseksi riittää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

vaalit pian
#7

Jostakin syystä, jota Orpo, Sipilä ja Soini eivät kerro, Suomi ei yrittänytkään selvittää vastuumaata. Silloin ehkä olisi löytynyt myös muuan Bouane joka oli saanut Ruotsista jo yhden hylsyn tp-hakemukseensa ja muutenkin seikkaillut ympäri Eurooppaa jättäen sormenjälkensä tietokantoihin mutta sormenjäljet Euroopan rekistereissä eivät ilmeisesti voineet täällä vähempää kiinnostaa. Viranomaisilta luokatonta toimintaa, luultavasti sisäministerin poliittisella ohjauksella. Jälkeenpäin syylliset kehuivat Suomen selviytyneen vaikeasta tilanteesta hyvin. Ikäänkuin nämä urpot luulisivat olleensa osana jotakin Lähi-Idän Amazing Race realityä jossa onnistuakseen tarvitsee vain saada varattua hotellipaikat kaikille ja kuljetukset hotelliin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Yrittäjä
#3

Ovatko meidän päättäjämme lahjottuja?
Miksi he eivät noudata schengen-sopimuksen pykäliä?
KÄSITTÄMÄTÖNTÄ PELLEILYÄ!
Eikö heitä saa vastuuseen ja laittomasti tulleita elintasopakolaisia ulos maasta?
Lakeja ja sopimuksia noudattamalla valtio olisi säästänyt MILJARDEJA ja sadat raiskaukset ja muut rikokset olisivat jääneet tapahtumatta!
Tulisipa tämä kansa JÄRKIINSÄ ja äänestäisi eduskuntaan älykkäämpiä ja isänmaan etua ajavia ihmisiä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#4

Tää haluu Suomeen myös heti,PERUSTUSLAKITUOMIOISTUIMEN!!!Jos kerran se ajaa ohitse EU-Tuomioistuimen päätöksistä?!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#5

Voi” Helvetin Perkele”!!!Nyt se vasta” myrkyn lykkäs”!!!Saksa ja Ranska ehdottaa EU-maille 500 miljardin yhteistä lainan ottoa.Josta jaettaisiin ”ilmaista rahaa”ilmeisesti Italialle,ym muille EU:hun kuuluville Etelä Euroopan maille, jotka ovat eniten kärsineet Koronasta?Korona on kyllä todella paha-asia,en yhtään väheksy sitä.Mutta esim,Italian talous on ollut huonossa jamassa jo,ennen Koronaakin.Ja tämä kaikki tietää taas sitä,että me Suomalaiuset olemme ”Nettomaksajia”!!!Nyt kyllä Perussuomalaisten pitäisi tehdä kyseisestä asiasta ”Välikysymys”ja lyödä nyrkki pöytään,ja sanoa että tämä ei käy.EU ja Suomen nyky Hallitus ajaa tämän maan vararikkoon!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000