Häpeätahra lähihistoriassa
Hätkähdin ja olin hyvilläni, kun eilen tv:n itsenäisyyspäivän juhlalähetyksessä sotaveteraani Yrjö Rimpinen pamautti ilmoille isänmaamme 1960-70-lukuihin liittyvän ikävän faktan; rintamalla kaikkensa antaneiden halveksunnan, jota suomalaiset silloiset äärivasemmistolaiset harrastivat. Ns. taistolaiset lyttäsivät edellisen sukupolven uhraukset ja riitaantuivat jopa omien vanhempiensa kanssa. Valitettavasti myös maltillinenkin vasemmistosiipi sortui ainakin osittain tähän taistolaismuotiin. Aihe on raadollinen, on kyse kiusaamisesta, mutta tapahtumien ajankohtana kukaan ei puhunut kiusaamisen nollatoleranssista.
Samaan vahvasti äärivasemmistolaiseen trendiin liittyi myös yrittäjyyden parjaaminen. Muistan, miten 1970-luvulla pienyrittäjävanhempani ajautuivat joidenkin vanhojen nuoruuden ystäviensä kanssa törmäyskurssille. Syy oli vanhempieni ”riistäjän rooli yhteiskunnassa”. Punaisen valtavirran mukana uiminen ja puoluekirja takasivat virkoja ja kunnioitusta tietyillä työpaikoilla. Yrittäjäystäviä piti evankelioida sosialismiin. Isäni tuskastui, rakensi korkean aidan verstaansa ympärille ja pisti portin lukkoon saadakseen työrauhan.
1980-luvulla, kun suomalaiset olivat nähneet riittävästi rautaesiripun takaista kurjuutta ja myyneet ja lahjoittaneet sukkahousuja ja farkkuja uljaalle uudelle neuvostoihmiselle kyllästymiseen asti, suomut putosivat silmiltä. Jotkut vanhempiani moittineet jopa pyysivät anteeksi aiempaa käytöstään. Sosialistinen imperiumi romahti lopulta. Sotaveteraanien kunnia palautettiin pikkuhiljaa 80-luvun aikana. Isäni valoi metalliverstaassaan veteraanimerkkejä rintamalla palvelleiden hautakiviin. Enää ei tarvinnut hävetä sitä, että oli puolustanut Suomea Stalinilta.
Suomen asema toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton naapurina oli mikä oli. Selvisimme siitä haasteesta. Löytyy varmastikin syitä sille, että maassamme nöyrästi hyväksyttiin ja jopa nostettiin vahvasti esiin taistolaisuuden kaltainen ilmiö. Yhtenä taustavaikuttajana lienee sekin, että vasemmistolaisuus erilaisine nuorisoliikehdintöineen oli myös kansainvälinen trendi tuolloin. Vääjäämätön tosiasia on kuitenkin, että paljon henkistä väkivaltaa sekä perhe-ja ystävyyssuhteiden rikkoutumista ehti tapahtua Suomessa kiihkeimpinä vasemmistolaisuuden riemuvuosina.
Meillä on paljon työstetty vuoden 1918 tapahtumia, sotaa Neuvostoliiton kanssa ja sen jälkeisiä vaaran vuosia. Taistolaisuutta ja 1960-70-lukujen laulavaa vallankumoustakin on käsitelty, mutta lähinnä myönteiseen, nostalgisoivaan henkeen. Ei ole analysoitu sitä painostavaa ilmapiiriä, jossa vasemmistolaisen kiusaamiskampanjan uhrit elivät. Olisi syytä tarttua aiheeseen viimeinkin.
Tekstin aiheet:
Talvisodan hyväksyn ja suomen puolustamisen. Mutta suur-suomen tekoa ja tavotteita käsittelen kyllä kriittisesti. Mikä nyt olisi silanne jos Sakasa olisi sodan voittanut?, sitä ei kukaan tiedä arvailla vain voi.
Kyllä suomen tavoite oli saadaa lisää aluetta, eikä yksistää vallatut alueet takasin.
Paasikiveä ja Kekkosta arvostan hoitivat asiat kuntoon, ja suhteet itään saatiin toimiin, josta kyllä suomen talous hyötyi.
Helppoa se ei ollut, tämä käy ilmi Paasikiven päiväkirjoista.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suomi kannattaa kirjoittaa isolla alkukirjamella. Se saattaa parantaa uskottavuuttasikin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Meillä on vielä mm. päättäjinä runsaasti näitä ”valaistuneita”. On korkea aika puhdistaa ilmapiiri heistä.
Valtakunnansyyttäjäkin harjaa Päivi Räsästä jatkuvasti periaatteellisesti paljon vähämerkityksellisemmästä jutusta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Sama kokemus täällä. Kotiutuessani 1974 rauhanturvajoukoista, oli parempi olla hiljaa. Sdp/kommari enemmistöisellä paikkakunnalla asuessani ei ollut asiaa entiseen työpaikkaan kunnalle.
Muutin muualle ja huomasin, että on parempi, etteivät tiedä historiaani. Ainoastaan työnantajat arvostivat palvelustani UN leivissä.
Sotaveteraanille tuo ikävä suhtautuminen oli raastava kokemus. Puhumisen tarve, eli purkaa sisintään oli kova. Kuten isälläni. Sama ilmiö o!i myös minulla kahden sodan ja niiden kauhut kokeneena. Barettiveljien kanssa kokoonnumme ennen muutaman kerran vuodessa purkamaan ”paineita”. Muualla oli vaiettava.
Vasta parina viime vuosikymmenenä on alkanut ilmestyä kirjoja ”alhaalla” olostamme. Sitä ennen julkaisuja ei voinut ajatellakaan.
Mitään psyykkistä hoitoa Suomessa ei silloin tarjottu heille eikä meille. Saimme ainoastaan muutaman viikon malarialääkepurkin mukaan kotiutuessa…
Nyt Rauhanturvaajille on saatavana henkistä kriisiapua ja arvostusta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niin on alkanut myös tulla eisille huumeiden käyttö sodan aikana. Ei niistä rintamalla olleet puhuneet. Nyt on alettu puhumaan Pervitiinistä ja muista huumeista.
On hyvä että nyt asioista vodaan puhua oikeilla nimillä
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Saaksalaiset:han tuon pervitiinin Suomeen toivat.Pervitiini on amfetamiini johdannainen,jota käyttivät muunmuassa mestaristason hiihtäjät sotien jälkeen myös Suomessa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niin en tuossa edellisessä kommentissani huomannut mainita.Että Pervitiinin käyttö piristää,ja lisää sitä myöden suorituskykyä.Mutta ei sekoita päätä,niinkuin joku muu huume.Ja sksihän sitä juurikin annettiin koviinpaikkoihin käsketyille sotilaille.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kyllä kai Pervitiini oli sen Savotan pienempiä ongelmia? Pakko myöntää, tuntuu sairaalta järjenjuoksulta, että joku yhdistää nykyisen hassiksesta haaveilun ja Pervitiinin käytön toisiinsa.
Tosin kyllä pervitiini oli huume, mutta käyttötarkoitus ei todellakaan ollut pään sekaisin saaminen tai huumehörhöilyistä nauttiminen. Eikä se ollut mikään jokasotilaan aine.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin. Sodassa oli tilanteita, että oli esim. pakko hiihtää koko yö, mikä ei todellaakaan onnistu ilman apuaineita.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juu ei ollut tosiaankaan joka sotilaan aine.Pervitiiniä annettiin vain sellaisille sotilaille jotka olivat kaikkein kovimmissa paikoissa.Kuten esim,kaukopartiomiehet jotka joutuivat kävelemään/hiihtämään monia kymmeniä kilometrejä vuorokaudessa.On tosin väitetty,että Pervitiinin käyttö toi vierotusoireita,ja siksi moni rintamasotilas alkoholisoitui sodan jälkeen.Mene ja tiedä?Uskoisin monen rintamajermun runsaan alkoholin käytön.Johtuneen siitä että hakivat lohtua,ja unohdusta sodassa kokemilleen pelon/kauhun hetkille.Ja sille että monilla nuo taistelun ja kauhun hetket tulivat uniin,yhä uudestaan ja uudestaan.Viina toi hetken lohtua ja unohdusta,kun veti kunnon kännit niin että sammui.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hei. Kiitos Sannakin. Puhuit tärkeästä asiasta. Meillä kaikilla ihmisillä on täällä valittavista kahdesta herrasta mahdollista valita vain toinen, jota useinkin; palvelemme kuolemaamme saakka. Toiseen olemme useasti; joko sokeita, tai koemme; Hän on: Meillekuulumaton taakka. Kiusaaminen: Mikäli se on meille mieluista: Se kuvastaa sydämemme valtiaan nimeä; olemme hänenkanssaan kolmannelle henkilölle; useinkin kiusaajan ilmentymä. Johdatamme toisia samankaltaisiin olotiloihin, kuin itsellämmekin on; Sielun kärsimykseen. Opetamme vaikkapa naapurimmekin lapsia kiroilemaan, koska sydämessämme: on: perkele. Tämäntähdenhän Jeesus Kristus tuli, että meillä olisi otettavissa: Vaitoehto: Elämä ja Yltäkylläisyys. Mutta: perkele voi meidat tehdä sokeiksi itsemme suhteen, Siksihän Kekkonenkin aikanaan; aika usein sanoi: ”Tunne oma tilasi, Anna arvo toisellekkin.” Yhtä mieluista, kuin katsoa peilistä omaa kauneuttamme: Tulisi: Sanasta katsoa. Sydämen kauneutta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti