Perussuomalaiset

Sanna Antikainen

Perustulo vihdoin kokeiluun

Perustulo –sana vilisi viime kevään vaalipuheissa. Nyt hallitus tarttuu toimeen ja toteuttaa perustulokokeilun Kelan tekemien valmistelujen pohjalta.

Kelan kaavailujen mukaan perustulon täysi osa olisi 800 euroa ja osittainen 550 euroa. Se korvaisi ainakin kaikki Kelan pienimmät etuuden kuten peruspäivärahan, työmarkkinatuen, pienimmät sairauspäivärahat ja niin edelleen.

Toteutuessaan perustulo vähentäisi byrokratiaa, vähentäisi ihmisten kyykytystä luukulta toiselle, olisi selkeämpi ja yksinkertaisempi. Lisäksi perustulo kannustaisi ottamaan lyhyitäkin työrupeamia vastaan. Kelassa asioineet tietävät, kuinka stressaava tukilomakeviidakko on. Se ei ole inhimillinen ja siksi se on järkeistettävä.

Olen kuitenkin huolissani opiskelijoista: korvataanhan myös opintotuki perustulolla? Tällä hetkellä opintotuki on nettona hiukan alle 300 euroa. Kela kyttää opiskelijan työtuloja kuin haukka hiirtä. Opiskelijat pakotetaan köyhyyteen.

Varsinaisia päätöksiä perustulosta ei valitettavasti tämä hallitus kerkeä tehdä – ne jäävät ensi hallitukselle. Ihmettelenkin suuresti, miksi viime hallitus ei toteuttanut tätä tärkeää kokeilua. Mukana hallituksessa olivat Vihreät ja Vasemmistoliitto, jotka ovat eniten puhuneet perustulosta. Lisäksi hallituksessa oli mukana SDP, joka väittää olevansa heikompien puolella. Puheet eivät jalostuneet teoiksi. Jos kokeilu olisi tehty viime hallituskaudella, perustulo olisi saattanut olla jo nyt käytössä. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan. Onneksi nykyinen hallitus tarttuu työhön eikä vain puhu tyhjiä.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


23 kommenttia
omihli
Utelias
#1

Tämäkö olisi Suomen kansalaisille vai kaikille Suomessa ”asuville” ym. paperittomille?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#2

Paska puhetta että opiskelijoilla ei rahaa ole ! Kyllä tuntuu olevan kun ravintolat ja Risteilylaivat täynnä oppiskelijapilettäjiä, ehdotankin että tukia pienennetään ja valmistumista ammattiin nopeutetaan niin loppuu tuollanen elämäntapaopiskelu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

I, Robot
Utelias
#3

Uskon, Sanna, perustelusi täysin. Tietynlaista byrokratian purkamistahan tuo on. Itse vierastan voimakkaasti vastikkeetonta tuloa. Ehkä nimi on väärä; perustulo. Se vie ajatukset punavihervasemmiston chillailijoinin; ei työstä niin väliä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Koskematon opettajakunta
#4

Saksassa valmistutaan nopeammin ammattiin kuin täällä. Myös korkeakoulut menevät nopeammin läpi.
Suomessa tehokasta opiskeluaikaa hassaantuu mm pitkiin lomiin.
Jo huhtikuussa opetus on olematonta. Opettajat ovat jo numeronsa antaneet ennen toukokuuta. Toukokuussa vain vietetään aikaa turhanpäiväisyyksiin, kuetn luokkaretkiin jopa ulkomaille!
Opetusvelvollisuus loppuu vasta kesäkuun 15. pvä. Silloin ovat olleet lomalla jo pari viikkoa…..
Lomia ei tietysti voida lyhentää onhan OAJ kaikkea opettajiin kohdistuvaa supistusta, leikkausta, lomautusta jne vastaan. Lomauttaa ei saa edes loma-aikana! Eräskin miesope ihan tosissaan puhui, että ope ei ole kesäaikana laiturin päässä onkiessaankaan. Silloin hän suunnittelee tulevaa lukuvuotta!!
Yksi epäkohta on opettajien virkavapaa. Vakituinen on koko lukuvuoden virkavapaalla ja ilmoittautuu töihin ennen kesäkuuta ja saa sitten koulujen loma-ajalta palkan. Sijainen ei saa mitään.
Olisiko säästökohteita tässä. Lomat lyhyiksi ja virkavapaat pois

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Koskematon ja kallis tph
#5

Edellinen asia ei liity blogistin aiheeseen.
Perustuloa on myös tph:n saama >400 € kuukausiraha kaiken ilmaisen täysihoidon päälle. Myös hammaslääkäri on ilmainen sille mutta itselleni kunnallinen h-lääkäri maksaa 39,60 + tehtävät operaatiot erikseen hinnoiteltuna lisäksi.
Tph saa tämänkin ihka ilmaiseksi mutta oma kansalainen maksaa.
Netissä on MV-lehden sivuilla tph Emad Alden, irak, joka facebookissaan levittelee setelinippua. Heppu on matkannut Euroopan läpi hauskaa pitäen irakista Suomeen. Helppo arvata miksi.
Perustulo noille on laitettava nollaan (0). Saavathan he kaiken tarpeellisen aivan ilmaiseksi.
VOKit on aidattava, eikä sieltä saisi poistua keskuuteemme. Onhan irakilaisten raiskausherkkyys 23,6 kertainen meihin verraten. Ts irakin-ihme raiskaa 23,6 lapsesta alkaen kun suomalainen yhden aikuisen naisen. Karseeta kun nuo saavat olla vapaalla jalalla yhteiskunnassamme. Turvapaikka ja kaikki tarvittava on VOKissa.
Pysykööt niissä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000