Perussuomalaiset

Sanna Antikainen

Pääministeri, miksi epäonnistumiset aina jonkun muun vika?

Olemme kaikki saaneet viime päivinä lukea saippuaoopperaksi muodostuneista hallituksen hengityssuojainkaupoista Kiinan kanssa. Vyyhtiin ovat liittyneet rikoksista tuomitut Tiina Jylhä ja Tapani Valkonen sekä liikemies Olli Sarmaste. Mediassa huhuiltiin jopa, että moottoripyöräkerho Helvetin Enkelit olisivat sotkeentuneet hallituksen pieleen menneiden hengityssuojainkauppoihin, mutta myöhemmin Helvetin Enkelit itse irtisanoutuivat hallituksen kaupoista. Ilmeisesti edes he eivät halunneet tämän tason mainehaittaa niskaansa.

Palataanpa aluksi ajassa taaksepäin: THL piti tammikuun lopulla koronan leviämistä Suomeen epätodennäköisenä ja epidemiariskiä Euroopassa erittäin pienenä. WHO:n hätäkomiteaa pidettiin turhan dramaattisena ja tartuntariskiä matkailijan näkökulmasta pienenä. Tästä syystä hallitus ei rajoittanut matkustamista ja tartunnat levisivät palaavien matkailijoiden mukana Suomeen. Tästä hallitus syytti Finaviaa, vaikka virhearviosta oli vastuussa THL ja virhearvion perusteella toimimisesta vastasi hallitus.

27.2.2020 pitämässään tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen korostivat, että tartuntariski on pieni, Suomi on varautunut hyvin ja 400 000 terveydenhuollon ammattilaiselle on riittävät suojavarusteet. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vakuutti, että suojaimia riittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle hienosti.

Kun maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa kävikin ilmi, ettei suojia riitä, keksivät pääministeri Marin ja sosiaali- ja terveysministeri Pekonen, että kyse olisi kuntien riittämättömästä varautumisesta. Suomeksi: kuntien vika. Syytös on ontuva: kunnilta kyllä edellytetään varautumissuunnitelmassa varautumista tarvikkeiden 3–6 kuukauden normaaliin käyttötarpeeseen, mutta esimerkiksi kotihoidossa ei kuitenkaan normaalisti käytetä maskeja. Kuntia ei ole edellytetty varautumaan tilanteeseen, jossa käyttö 20-kertaistuu, eli 3–6 kuukauden tarve vastaakin 5–10 vuoden normaalikäyttöä. Samaan aikaan pääministeri Marin sekä maamme sosiaali- ja terveydenhuollon ykkösnimet, sosiaali- ja terveysministeri Pekonen ja STM kansliapäällikkö Varhila, ovat todistettavasti kertoneet, että suojaimia riittää ja tätä kunnat ovat uskoneet. Vai olisiko pitänyt lukea ajatuksista, ettei riitäkään. Vai eikö puhetta ollut kohdistettu heille, vaan se oli ainoastaan kansalaisten rauhoittelua? Lisäksi on mainittava, että suuri osa kunta kamppailee jo normaalitilanteessa saadakseen taloutensa alijäämän kuriin. On kohtuutonta vaatia, että yksittäisellä kunnalla olisi vuosikausien varastot tarvikkeita hankittuna itsenäisesti. Herääkin kysymys, miksi Huoltovarmuuskeskus on olemassa, jos kuntien pitäisi olla varustautuneita kaikkiin mahdollisiin kriiseihin ilman, että valtio koordinoi?

Seuraavaksi hallituksella oli vuorossa tehtävälistallaan hengityssuojainten tilaaminen, jossa vastuuministereinä olivat sosiaali- ja terveysministeri Pekonen ja työministeri Haatainen. Käytännön työn hoiti Huoltovarmuuskeskus. Kiinasta tuli 7. huhtikuuta Suomeen lento, jonka kyydissä Huoltovarmuuskeskuksen mukaan tuli kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 hengityssuojainta. Seuraavana päivänä viranomaiset ilmoittivat, että tarvikkeet eivät ole sairaalakäyttöön eurooppalaisten standardien mukaan soveltuvia. Hallitus siis tilasi Huoltovarmuuskeskuksen kautta kiinalaista krääsää ja 10.4.2020 huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema erosi.

Edellä kerrotusta on huomattavissa, kuinka hallituksella ei tuota ongelmia syyttää omista virheistään muita. Alun perin koronan leviäminen Suomeen palaavien matkustajien mukana oli Finavian vika, varautumisen puuttuminen oli kuntien vika ja lopuksi pieleen menneiden suojavarusteiden tilaus oli Huoltovarmuuskeskuksen vika. Kaikki virheet ovat jonkun muun, paitsi Voguessakin hehkutetun pääministerin ja hänen voimaviisikkonsa ministereiden, vika.

Onko tällainen johtamistyyli todella se, joka on tässä tilanteessa hyväksi Suomelle ja suomalaisille? Se, että kielletään tosiasioita, pakoillaan vastuuta ja lopussa haukutaan muut tai pakotetaan muut kantamaan vastuu eroamalla, vaikka todellinen syyllinen löytyykin peiliin katsomalla. Vastaus on, että ei ole. Hallitus, teitä vaivaa johtamisongelma ja ennen kaikkea vastuunkantamisongelma: kantakaa nyt vastuu ja tehkää johtopäätökset.

Osallistu keskusteluun!


16 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

Sanna , niin se näyttää olevan , että tuo valtamedia hehkuttaa ja ylistää , hallitusta / pääministeriä vaikka ei mitään ylistämistä olisikaan , päinvastoin !!? Ja samalla pimittää ja mustamaalaa persuja !? Aika puolueellista meininkiä !!?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

Se on vaan se pelko perussuomalaisten kannatuksen noususta ihan sairaalloisen kammottavaa punavihreille, niin mediassa kuin politiikassa ja globalisaation hapatukseen hurahtaneille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Yrittäjä
#2

Herää kysymys, ovatko ministerien avustajiksi valitut päteviä?
Onko siellä puolueiden hyvävelijärjestelmä toiminut?
Eli pääasia että on oikea puolue.
Ministerihän ei millään voi tietää kaikkea, mutta avustajien pitäisi olla erialojen asiantuntijoita.
Toisaalta, pelkällä maalaisjärjellä olisi pitänyt tajuta että pandemia-alueilta palaavat matkustajat täytyy tarkistaa, testata ja määrätä karanteeniin.
Tätä ”huulipunahallitusta” suojellaan viimeiseen asti.
On päätetty että Marin on heti seuraava Jumalasta, virheetön täydellisyys.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Jari Niemi
#3

Suomen hallitus, presidentti ja virkamiehet ovat tehneet kansainvälisestikin vertaillen superhyvää työtä koronakriisissä. Suomi on mm. Pohjoismaiden ykkönen koronan nujertamisessa. Tässä tilanteessa hallitus ja pääministeri ansaitsevat kaiken saamansa suitsutuksen. Kyllä kansa tietää!

On järjetöntä ja erittäin edesvastuutonta vaatia ministereitä nyt eroamaan. Kuka siinä myllerryksessä muka hoitaisi akuuttia koronakriisiä !? Antikainen, ei tällä tavalla PS:n kannatuksen lasku pysähdy! Kritisoisit mieluummin vaikka täysin flopanneita Trumpia, Putinia ja Orbania.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Oho, nyt on punavihreän leirin edustaja eksyksissä. ”Superhyvä” ei oikein millään perusteella kuvaa hallituksen osaamista tehtävissään. Kansainvälisen kaupan perusosaaminen on aivan lapsen tasolla – siis valtion kaupat menee täysin päin mäntyä ja ministerit vakuuttavat olevansa tietämättömiä. Muotilehtiäkö siellä hallituksessa sitten luetaan? Vertailu pohjoismaihin ontuu myös pahasti, yhteiskuntien lainsäädäntö historialtaan ja nykyisellään ovat erilaisia ja poikkeusoloissa Suomessa hallituksella on ylivertainen valta. Tosin tätä valtaa ei ole osattu käyttää oikein, vasta PS-edustajien jatkuva vaatiminen lukemattomien toimenpiteiden osalta on herättänyt hallituksen toimimaan, mutta koko ajan liian myöhään. Postilakon takia ministeripestinsä pakosta vaihtanut ryssii edelleen!! On kai päivänselvää, että vaatimus paremmasta hallituksesta ja asiaosaamisesta on täysin perusteltua!! Kyllä kansa ymmärtää!! Trump, Putin ja Orban eivät ainakaan käsiensä päällä istu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Ruotsi: On tullut esille, että Tukholmassa somalialaistaustaisten maahanmuuttajaryhmän lisäksi myös muutamat muut etniset ryhmät ovat kärsineet erityisen paljon koronasta. Syyrialaiset ovat yksi etnisyys, jota korona on kurittanut. Tätä samaa ilmeisesti sinäkin haluat Suomeen, lisää vaan elintasoshoppailevia maahanmuuttajia, jotka vähät välittävät ohjeista ja säännöistä. Saksassakin musut sylkevät poliisien päälle. Pitääkö ihan väkisin saada samaa kulttuuria lisää Suomeen?? Ei helkkarissa ole tervettä politiikkaa punaviherys.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#9

Tiistaina 7.4.2020 YLE-uutisissa sosiaali- ja terveysministeri Anna-Kaisa Pekonen heitti valheellisesti vastuun pääministeri Sanna Marinin tavoin terveydenhuollon suojavarusteiden huutavasta pulasta ”terveysalan toimijoiden”, mm. kuntien niskoille.

Pian kuitenkin selvisi, että vastuu puutteiden keskiössä olevien kirurgisten nenä-suu-suojainten hankinnasta ja jakelusta on ollut STM:n voimassa olleen valmiusohjeen mukaisesti valtiolla ja Huoltovarmuuskeskuksella.

Lisäksi ministeri Pekonen YLE-uutisille kertoi, että helpotusta akuuttiin suojainpulaan olisi luvassa, koska toukokuun alussa aloitetaan kotimainen tuotanto ja Suomi on mukana EU:n yhteishankinnoissa.

Kuitenkin, 9.4.2020 uutisoitiin, ettei kerrottu pidä paikkaansa, koska Suomi myöhästyi EU:n yhteisistä koronatarvikehankinnoista. Tietojen mukaan Suomi allekirjoitti sopimuksen vasta viimeisenä ja kriisin keskellä.

”Suomi ei voi osallistua niihin hankintaprosesseihin, jotka käynnistyivät ennen Suomen liittymistä sop

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

”Suomi ei voi osallistua niihin hankintaprosesseihin, jotka käynnistyivät ennen Suomen liittymistä sopimukseen”, vahvisti terveysalan erityisasiantuntija Pasi Mustonen Suomen EU-edustustosta TT-lehdelle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#14

Edellinen siteeraus: Mauri Peltokangas 10.4.2020

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#10

Esimerkki yksisilmäisestä fanaattisuudesta! Ylläolevan ylistyksen kun luki , niin ymmärtää vaikka Hitlerin valtaanousun. Vielä kun lukee ”Pradvan” ylistystarinan, kyynelehtivästä Pääministeristä, ilman pienintäkään kritiikkiä, niin tuollaiset kannanotot ovat ymmärrettäviä.
Superhyvää työtä Koronakriisissä, hä:
-Suomi on parhaiten valmistatunut!
-Ei tehdä tästä mitään spektaakkelia!
-Populismia ja ihmisten pelottelua!
– ”Nyrkkiä ei tarvita”! ( ”nyrkki oli”, mutta vetäjä isyyslomaalla, juuri kriittisimpinä viikkoina)
Totuus: -Väkeä lappasi maahan, ympäri maailmaan, ilman mitään kontrollia.
-Satamat saatiin sulkuun VASTA KIIRASTORSTAINA!
-Suojainten tilanne on ”kaikille kirkastunut”? (Ei näemmä ole.)
Ilman Niinistön puuttumista ja Persujen pelkoa, ”kilpailtaisiin” Ruotsin kanssa. Mamuja taisi sieltä lapata joukoittain, laivoilla?
Seuraavaksi Marin astuu ”omaan miinaan”. Hän ehti jo julistamaan Uudenmaan motin avautuvan. Ans’ kattoo ny!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#11

”Ameriikan”Pressan touhuilusta en niin tiijä.Mutta jos Venäjällä tapahtuu jotain”Hirveää”niin vika on aina joissain toisissa,esim.EU:ssa tai USA:ssa,tai jossain muussa.Nyt kun oma Hallituksemme syyttelee virheistä muita tahoja,niin tulee mieleen tuo Itäinen naapurimme,ja sen valtaapitävät.Olisiko jotain yhdenvertaisuutta?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Sitoutumaton
Iloinen
#12

Olen Jarin kansaa samoilla linjoilla. Tämä hallitus on hyvin hoitanut vaikean asian ja toiminut kansalaisten paehaaksi. Kaikki eivät ole samaa mieltä, se suotakoon, mutta kyselyjen mukaan kansan enemmistö tykkää. En ole äänestänyt enempää Sannan kuin Ohisalonkaan puoluetta, mutta silti hattu nousee heidän edessä. Opposition kuuluukin olla eri mieltä monesta muustakin asiasta ja aina koittaa löytää jokin nega, sehän on selvä. Seuraavat vaalit taas näyttävät missä mennään, niitä odotellessa. Sitä ennen ” hyvä nuoret, hyvä nuoret naiset, hyvä hallitus…koirat haukkuu, mutta reki kulkee ”

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Loistava kirjoitus Antikaiselta!! Juuri näin, PS on ainoa terveen järjen ääni poliittisella kartalla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Missä on määräys 3 – 6 kk varautuminen, kun maallikkona en havainnut, noista alla mainituista julkaisuista
Pandemiaan varautuminen STM:n sivulla https://stm.fi/valmiusasiat/pandemia
on mm. löytyy mm. julkaisut
Kansallinen varautumissuunnitelma influenssapandemiaa varten (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2012:9)

Liite 10 SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ
2. Toiminnan ja tilojen käytön uudelleen organisointi
•Varautuminen pitkäkestoiseen poikkeukselliseen tilanteeseen
o Suurin paine kestää todennäköisesti 6–8 viikkoa
– lue lisää STM:n julkaisussa

9. Keskusvarasto – tarvikkeiden varmuusvarastointi
•Huomioitava, että pandemian aikana on riittävästi
o Henkilökunnan työ- ja suoja-asuja, suojakäsineitä, suu-nenä- ja silmäsuojuksia ja FFP2/FFP3-hengityksensuojaimia
– lue lisää STM:n julkaisussa

Liite 11 TERVEYSKESKUS JA MUU AVOHOITO
– kuten liitteessä 10, lue lisää STM:n julkaisussa

Materiaalisen pandemiavarautumisen tarpeita selvittävän työryhmän rapo

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000