Perussuomalaiset

Sakari Puisto

Rinne ja hallintarekisterit

Valtiovarainministeriö esittää ministeri Antti Rinteen johdolla, ettei suomalaisten osakeomistuksia voida jatkossakaan piilottaa hallintarekisterien taakse.

Siirtymistä hallintarekistereihin on perusteltu EU:n arvopaperikeskusasetuksella. Suoran omistuksen sijaan osakeomistukset on kirjattu hallintarekisterissä tilinhoitajan nimiin. 

Rinnettä on kiitelty siitä, että hän ei salli osakeomistusten piilottamista. Väitteessä on toki perää, sillä hallintarekisterit sallivat anonymiteetin suojaa, ja todellisen omistajan selvittäminen ei ole ainakaan suoraviivaista. Arvopaperikauppa olisi vähemmän läpinäkyvää ja selvitystyö vaikeampaa.

Ongelmana on kuitenkin se, että hallintarekisterit ovat olleet mahdollisia ulkomailla rekisteröidyille tahoille jo pitkän aikaa.

Ulkomaisten tilinhoitajien takana voivat olla myös suomalaiset tahot, kuten Suomessa asuvat varakkaat Suomen kansalaiset tai oikeushenkilöt, joiden todelliset omistajat ovat suomalaiset. 

Järjestelyt vaativat juridista infrastruktuuria ja pääomaa, jotta ne kannattaa toteuttaa. Yksinkertaisimmillaan kyse on yksityishenkilön avaamasta sijoitustilistä ulkomaisella arvopaperivälittäjällä, jonka nimissä omistukset suomalaisessa pörssiyrityksessä ovat hallintarekisterissä. Järjestelyjen tarkoituksena lienee pitää matalaa profiilia ja verottaja poissa kuvioista. Arvatenkaan käytäntö ei onnistu ainakaan ihan tuosta vain peruskansalaiselta.

Vaikka hallintarekisteri sallittaisiin suoraan myös suomalaisille, vaikuttaisi siltä, että ainakaan kansalaisten enemmistö tuskin edes pystyisi kiertämään veroja sen avulla. Suomalaiset arvopaperivälittäjät ja pankit ilmoittavat toimeksiannot suoraan verottajalle.

Vaikka hallintarekisterien kritiikki on varteenotettavaa, kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota epäsuhtaan käytäntöjen välillä suomalaisten ja ulkomaisten tahojen kohdalla.

(Kirjoitus julkaistu alunperin Uudessa Suomessa 15.11.2014)

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000