Perussuomalaiset

Saija Granlund

Keliakia on elinikäinen parantumaton sairaus

Keliakiaa on tutkittu paljon Suomessa, arvion mukaan 2% väestöstä eli yli 100 000 henkilöä sairastaa keliakiaa. Näistä oli diagnosoitu vuonna 2017 vasta noin 40 000. Keliakiaa esiintyy aikuisilla ja iäkkäillä enemmän kuin lapsilla.

Keliakian ainoa hoito on elinikäinen ja tarkka gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliolla pyritään korjaamaan viljan (ohra, vehnä, ruis ja kaura) valkuaisen eli gluteenin aiheuttama ohutsuolen limakalvovaurio sekä poistaa hoitamattoman keliakian aiheuttamat oireet.

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ehkäisee hoitamattoman keliakian aiheuttamia lisäsairauksia, kuten osteoporoosia, hedelmättömyyttä ja pahanlaatuisia kasvaimia.

Sipilän hallitus poisti 1.1.2016 voimaan tulleella lakimuutoksella yli 16-vuotiailta aikuisilta ruokavaliokorvauksen 26€/kk osana valtion säästötoimenpiteitä. Syntynyt säästö ei ole kovin merkittävä ottaen huomioon miten kalliiksi hoitamattoman keliakian aiheuttamien lisäsairauksien hoitokustannukset tulevat.

Seuraavan hallituksen tulisi ottaa hallitusohjelmaan keliakiasta johtuvan ruokavaliokorvauksen palauttaminen. Kyseessä on elinikäinen sairaus, johon ei ole muuta hoitoa kuin ruokavalio. Vuonna 2017 gluteenittoman ruokavalion aiheuttama lisäkustannus oli 62€/kk ja 744€/vuosi.

Pienituloisille 62€/kk voi olla aivan liian paljon, jotta sairauden hoidon kannalta välttämätöntä ruokavaliota olisi varaa noudattaa.

Keliakiaa sairastavien pitäisi olla samassa asemassa muiden lääkehoitoa vaativien pitkäaikaissairaiden kanssa. Gluteeniton ruokavalio on verrattavissa lääkehoitoon, koska se on välttämätön ja tarkoin noudatettava jotta oireet pysyvät poissa ja jotta ehkäistään lisäsairauksia. Kela korvauksen tulisikin olla samalla tasolla lääkehoidon korvausten kanssa.

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Seppo Muurinen
#1

Mitä tällä hallitus voitti omassa budjetissaan jotta tuo piti heiltä poistaa ”osinkojen luvatussa maassa”?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000