Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Peräti kolme neljästä kannattaa pakkoruotsista luopumista

”Kolme neljäsosaa suomea äidinkielenään puhuvista kannattaa pakkoruotsista luopumista. Tämä käy ilmi Åbo Akademin ja yhteistyöyliopistojen tuoreesta kyselytutkimuksesta, jolla selvitettiin asenteita ruotsinkieleen ja suomenruotsalaisuuteen.

Vastanneista valtaosa suhtautui kuitenkin myönteisesti ruotsalaiseen kulttuuriin Suomessa. Liki 70 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että olisi sääli, jos ruotsin kieli ja kulttuuri häviäisivät Suomesta. Noin 60 prosenttia piti tärkeänä sitä, että ruotsinkielisille turvataan palvelut äidinkielellä.

Suurin osa vastanneista koki myös, että Suomelle on kaksikielisyydestä taloudellista hyötyä.

Åbo Akademin yhdessä Vaasan yliopiston ja Tampereen yliopiston kanssa toteuttamaan tutkimukseen osallistui yli 7 300 suomenkielistä.”

Edellä oleva on STT:n uutinen, jonka julkaisi mm. Maaseudun Tulevaisuus -lehti. Tutkimuksen tulos on hyvin yksiselitteinen. Se ei jätä tilaa jossittelulle.

Keskeisin tulos on se, että peräti kolme neljäsosaa suomea äidinkielenään puhuvista kannattaa vapaata kielivalintaa. Se ei ole sinänsä yllättävä tulos, sillä nyky-yhteiskunnassa ja varsinkin tulevaisuuden yhä globaalimmassa maailmassa muiden kielten merkitys kasvaa ja ruotsin vähenee. Ruotsi on suomen tapaan pieni paikallinen kieli. Ruotsin merkitys jopa pohjoismaiden välisessä kanssakäymisessä vähenee. Esimerkkinä olkoon pohjoismainen pankkikonserni Nordea, jonka sisäisenä kielenä on englanti!

Tutkimus kertoo senkin, että valtaosa suomenkielisistä suhtautuu ruotsalaiseen kulttuuriin myönteisesti. Sekin on hyvä asia, niin pitää ollakin. Usein pakkoruotsittajien taholta tahallaan sekoitetaan pakkoruotsi ja ruotsinkielinen kulttuuri. Tutkimuksen tulos kuitenkin todistaa, että kansalaiset eivät näitä asioita kytke toisiinsa.

Lisäksi noin 60 % pitää tärkeänä, että ruotsinkielisille turvataan palvelut äidinkielellä. Sekin on hyvä asia. Mielestäni kaksikielisillä alueilla ruotsinkielisten palvelut pitäisi turvata jopa nykyista paremmin. Yksikielisillä alueilla ruotsin kielen ja kaikkien muidenkin maassamme puhuttavien kielten asemaa pitäisi parantaa etätulkkauksen avulla.

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan kansalaisaloite pakkoruotsista luopumisesta. Vaalikonevastauksissaan enemmistö kansanedustajista oli vapaan kielivalinnan kannalla. Voimakas ulkopuolinen painostus ja ryhmäpäätökset saattavat kuitenkin tällä kertaa estää myönteisen päätöksen. Jos niin käy, niin asia on otettava seuraavaan hallitusohjelmaan.

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
terve järki
Tyytyväinen
#1

Seuraavaan hallitusohjelmaan on otettava mukaan esitys kansanäänestyksestä pakkoruotsin osalta. Sen jälkeen, kun tulos on selvä, voidaan aloittaa lakien uudistaminen siten että kielivapaus toteutuu sekä keinotekoiset kuntien kielilait puretaan. Tällä mallilla kierretään todennäköisten hallituskumppaneiden Kepun ja SDP :n pakkoruotsittajien vastarinta !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000