Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Naisten ja miesten palkkatasa-arvo toteutunut. Tai sitten ei

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo kirjoitti Helsingin Sanomissa 9.7. palkkatasa-arvosta mm. näin:

”Suomessa on jo vuosikausia ajettu naisten ja miesten välistä palkkatasa-arvoa samapalkkaisuusohjelmalla, sopimuspolitiikalla ja esimerkiksi purkamalla ammattien sukupuolittumista. Tästä huolimatta säännöllisen työajan perusteella maksettava naisen palkka on keskimäärin noin 17 prosenttia miehen palkkaa pienempi.”


Tämän luettuani mieleeni tuli vanha sanonta: valhe, emävalhe ja tilasto. Asioita voidaan siis tilastoja tarkoitushakuisesti valikoiden väännellä tavalla, joka palvelee parhaiten omia tavoitteita.

Tähän sortui varmaankin monen lukijan mielestä myös Pauli Sumanen, joka vastasi Vesivalon kirjoitukseen tänään näin:

”Euroopan unionissa virallinen palkkaero lasketaan tuntipalkoista. Verohallinnon mukaan Suomen naisten palkka­tulot ovat 76–78 prosenttia miesten palkkatuloista. Toisaalta Suomen naisten tekemien vuosityötuntien määrä on Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan 79–80 prosenttia miesten vuosityötunneista. Kun otamme huomioon, että miehet tekevät muutaman prosentin enemmän ylitöitä, tuntipalkka tehtyä normaalia työtuntia kohden on suunnilleen sama.

Tätä laskentatapaa suositteli EU:n naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta Femm – 31 naista ja 4 miestä. EU-parlamentti hyväksyi sen päätöslauselmassaan vuonna 2008. Kaikki Suomen parlamenttiedustajat sukupuoleen tai puoluekantaan katsomatta äänestivät puolesta.

EU:n tasa-arvodirektiivin mukaan eläke-etuus lasketaan palkaksi, joten Suomessa naiset saavat sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla olevan laskelman mukaan lisähyötyä noin 8–10 prosenttia. Naisen euro on siten selvästi yli 100 senttiä.

Jos jotkut naiset sosiaali- ja terveysalalla tai muulla naisvaltaisella alalla kokevat saavansa liian vähän palkkaa, sitä pitää saada siirretyksi parempipalkkaisilta naisilta.”


Mielestäni tässä jokapäiväisessä väittelyssä päästäisiin eteenpäin, jos eri osapuolet sopisivat miten tilastoja tulkitaan. Se ei näytä kuitenkaan mahdolliselta.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
#1

Käsittääkseni Suomessa ei edes saa olla eri palkkoja miehille ja naisille samasta työstä. Itse ainakin oli työelämäni töissä missä kaikilla oli sama palkka samasta työstä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

tuo selventää monimutkaisuutta
#2

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/etla%20maliranta%20hs%20-67929

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000