Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Median on tultava ulos kuplistaan ja norsunluutorneistaan

Professori Charlie Beckett on tunnettu mediatutkija ja maineikkaan London School of Economicsin professori. Hän oli Ylen journalismiseminaarissa puhujana.

Toki Beckett muun eliitin tavoin osoittaa syyttävän sormensa erityisesti somejulkaisuihin. Hän puhuu valemediasta ikäänkuin kaikki julkaisut somessa olisivat roskaa. Sitä samaa myös Suomessa toitotetaan ja käytetään esimerkkinä MV-lehteä. Unohdetaan, että somessa on hyvin monenlaista tarjontaa niin laadun kuin sisällönkin osalta. Siitä Oikea Media on yksi esimerkki.

Beckett on oikeassa kun hän arvioi somea, että sen ”ilmaantuminen kilpailemaan ihmisten ajasta on puristanut perinteisesta mediasta irti uusia kierroksia. Laatumedian on pakko laskeutua norsunluutorneistaan ja city-kuplistaan, kääriä hihat ja tehdä juttuja toisten toimittajien sijaan enemmän yleisölle”.


”Toimittajien täytyy lähteä ulos toimistoistaan, olla enemmän siellä missä ihmisetkin ovat ja ottaa selvää heidän todellisuudestaan. Mielipiteet eivät välttämättä aina ole kauneinta kuultavaa, mutta toimittajat joutuvat oppimaan, että heidän kuunneltava ihmisiä enemmän.”


Olen täysin samaa mieltä kuin Beckett. Tosin hän sanoo asiat siloitellummin kuin minä. Olen käyttänyt ilmausta perinteinen valemedia. Sillä haluan kertoa, että Suomessa perinteinen media vääristelee todellisuutta siinä missä uusi valemedia. Perinteinen valemedia tekee sen taitavammin, sillä lukija ja katsoja ei useimmiten huomaa päällä olevaa punaviherlib suodatinta. Siksi perinteistä valemediaa on arvosteltava yhtä kovin sanoin kuin somejulkaisuja.

Perinteinen media pärjää tulevaisuudessa sitä paremmin, mitä enemmän ne noudattaa objektiivisen ja neutraalin journalismin periaatteita, eli kertoo asiat sellaisina kuin ne ovat ja jättää johtopäätösten teon lukijoille ja katsojille.

Lukijoiden ja katsojien mediaa kohtaan tuntema luottamus ratkaiseen sen menestymisen.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
melkein noin
#1

Perinteisen median osalta on hyvä aina tietää sen kirjoittajan poliittinen kanta, mutta niitä valeita on sieltä hieman vaikeampi löytää kuin ”valemediasta”, koska niihin harvoin sorrutaan ja toisaalta ne joudutaan myös oikaisemaan. Näkökanta ja vale ovat eri asioita. Oikeaa Mediaakin lukiessa tulee muistaa sen poliittinen vakaamus, joka tekee uutisten valikoitumisen ja näkökannan peilikuvaksi vasemmistolaisille julkaisuille. Objektiivisuus on jossain välissä – ei kuitenkaan Keskustassa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Asia kyllä ajankohtainen ja hyvä kirjoitus. Valtamedia kärsii reaaliaikaisesta uutisoinnista internetissä jota se ei pysty hallitsemaan ja sekös sitä harmittaa. Ainoaksi tavaksi onn jäänyt syyttää reaaliaikaista keskustelua valemediaksi. Siihenkään ei taida enään uskoa kuin itse toimittajat. Valtamedian valtakausi on ohi jolloin ihmisille syötettiin jotakin tiettyä näkökulmaa, nyt ihmiset tekevät sen itse eikä se ole aina samanlainen kuin puoluetoimiston näkemys. Ihmisillä on tarve kertoa myös oma mielipiteensä ja valtamediassa se onnistu, siksi internet on suosituin tiedonlähde tänä päivänä. Mutta niin kuin yleensä, valtamediankin on vaikea luopua saavutetuista eduista kuten kansan manipuloinnista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000