Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Arvostakaamme Suomea, suomalaisuutta ja suomen kieltä!

Maanantaina 12.5. vietetään J. V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivää.

Päivän vietto on perusteltua myös nykyään. Ei tosin esimerkiksi Helsingin Sanomien mielestä, sillä lehti on juhlinut svenska dagenia eli ruotsalaisuuden päivää paljon näyttävämmin. Esimerkkinä olkoon viimekertainen svenska dagen.

Tänä päivänä moni Suomea, suomalaisuutta ja suomalaista kulttuuria arvostava ihmettelee suomen kielen väheksymistä. Vierasperäiset sanat saavat yhä enemmän jalansijaa, vaikka asiat voitaisiin ilmaista kaikkien ymmärtämällä tavalla eli suomen kielellä.

Esimerkiksi Hesari järjesti viime viikolla tilaisuuden, jonka nimeksi oli laitettu ”Sanoma summit”. Lähinnä tästä syystä jätin menemättä.

Hesari yksin ei ole syyllinen suomen kielen syrjintään. Huomattava osa telkkariohjelmien nimistä on vieraskielisiä. Maikkarilla ei ole enää urheilu-uutisia. Nyt pitää katsoa MTV:n sporttia.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Jo alimmalla sarjatasolla palloa potkivan seuran nimessä pitää olla kirjainlyhenteet F.C. Ikäänkuin heti mentäisiin kansainvälisille pelikentille!

Toinen suomen kieltä vääristävä ilmiö on puheessa kuultava kiekaisu eli vääränlainen painotus. Tapa johtuu vieraiden kielten vaikutuksesta ja on yleinen erityisesti nuorten naisten keskuudessa. Jopa telkkarissa ja radiossa kuulee kiekaisevia toimittajia. Toivoisin, että mediat vaatisivat toimittajiltaan hyvää suomen kielen osaamista.

Palataan lopuksi historiassa taaksepäin muutaman esimerkin avulla: J. V. Snellmanin syntymän satavuotispäivän yhteydessä vuonna 1906 kirjailija Johannes Linnankoski kehotti suomalaistamaan vierasperäiset sukunimet. Toukokuun 12. päivänä 1906 julkaistussa Suomalaisen Virallisen Lehdenlisälehdessä noin 24 800 henkilöä ilmoitti suomalaistaneensa nimensä. Samana päivänä perustettiin myös Suomalaisuuden liitto.

Taistelu suomen kielen puolesta ei ole vieläkään päättynyt. Ensi viikolla eduskunnan käsittelyyn tulee lakialoite vapaan kielivalinnan puolesta.

Haitallisesta pakkoruotsista pitää päästä eroon! Vapaaehtoinen ruotsi on hyvinvointietu:http://www.suomenperusta.fi/

Niinku, silleen…

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000