Perussuomalaiset

Pasi Ruuska

Miksi Euroopan Itä-Euroopassa?

Varhain aamusta Arena-Hotellista liikkeelle taksilla. Hotelli sijaitsee aivan EU-rahoilla kunnostettavan Olympiapuiston kupeessa. Kyyti maksaa 92 centtiä/km, ei paha. Matka kohteeseen kestää Budan liikenteessä noin 10 minuuttia. Perillä minua odottaa Euroopan suukirurgian huipputekijä, joka tekee välitsekkauksen tikkeihin ja leikkausarpiin. Toteaa pojalla olevan asiat mallillaan, mitä nyt posket vähän turpeina pömpottää. Jos posket ei näy takaa päin, niin…. Sovitaan seuraava käynti yhdeksän kuukauden päähän ja Suomessa poistettava vajaa 60 tikkiä parin viikon päästä.

Noilla eväillä takaisin hotelliin ja samantien valun huoneestani kahdeksan kerrosta ja + 20 metriä alas, lähes suoraan metrolinjalle ”Punainen 2”. Yhden aseman jälkeen vaihto ”metrolinjalle ”Vihreä 4”. Pitää siirtyä 60 metrin syvyyteen maan alle, jotta pääsen palkintoni luokse, Tonavan ali ja sen toiselle puolelle. Metrolippu kolmelle päivälle maksaa 15 euroa, halpaa! Metro on parasta tässä suurkaupungissa. Kaikki asemat on verhottu noppalaattaan, joita kitsastellen laitellaan suomalaisten pesutiloihin. Pelkästään Budan asemilla on yhtä paljon laattanoppaa, kuin koko Suomessa. Kaunista.

Nousen maan pinnalle 60 metriä, jyrkillä ja pirun pitkillä rappuhisseillä. Ulkona takaviistossa on heti kaunis ja kunnostettu Szabadsakin vihreä silta. Milloinkahan on vielä kauniimman sillan, Erzebedin, saada kuosiinsa kunnon kohennusta? Aivan lähellä pitäisi olla Gellertin Kylpylän. Lähden tallaamaan katua joelta ylös- ja poispäin. Vastaani tulee noin viisikymppinen blondi kolmen puudelin kanssa. Olen havainnut jo kylpylärakennuksen ja loihdin, sujuvalla lontoolla ja kohteliaasti, kysymään naiselta tietä sisälle. Oletko suomalainen, kysyy nainen? Vastaan, jotta terve ja perhana olen! Vaihdetaan muutama sananen suomeksi ja nainen kertoo asuneensa jo pitkään Budabestissa. Pieni on näämmä suurkaupunkikin. Reitti sisään löytyi. Kylpylät ovat toiseksi parasta Budabestissa. Kylpylöitä on paljon ja ne ovat voineet hyvin jo roomalaisten ajoista.

Palvelu on kolmanneksi paras asia Budassa. Lipputytöltä kysyn, jotta mitä maksaa lippu 140-kiloiselle Suomalaiselle karpaasille. Lippu kylpylään maksaa 15 euroa, eikä kuulemma mene kilohinnan mukaan. Kylpylä on maitoa kitanneen laktoosiintolerantikon ihannepaikka. Kalvakka rikin ja mädäntyneen kananmunan tuoksu kielii odottavista ja lämpimistä rikkikylvyistä. Palkinto leikkauskivuista edessä. Vaan on upea paikka, kerta kaikkiaan. Muistan hämärästi käyneeni jo 20 vuotta sitten, on se upea. Upeampiakin kylpylöitä löytyy Budasta kyllä.

Altaita ja rikinkatkua on mellevästi. On sitä samaa pikkunoppaakin niin saamariisti, mitä metroasemilla ja tunneleissakin. On kertakaikkisen roomalaista meininkiä. Miehet ja naiset nauttivat olostaan. Kuuluisista roomalaisorgioista ei näy vilaustakaan, tai sitten olen vain tietämätön turisti. Saunakin löytyy, se on muuten unkariksi ”szauna”. Zeta on väkisin pitänyt ympätä, jotta saa omittua omaksi. Liotan nahkaani pois eri altaissa ja kylvyissä kolme tuntia. Kivut häviävät, unohtuvat. Hierontaa en jaksanut nyt ottaa.

Tullessa jo huomasin pyyhkeen puuttuvan, joten kävelen tovin kylpylässä ja rikkivesi tuntuu kuivuvan nopeasti. Uikkari veks ja shortist tilalle. Uikkarit laitan roikkumaan Elenian repun viillekkeestä. Vettä tipuksii… Mahtavan aulan, kuin vanhan upean aseman, läpi ja ulos. Päätän ylittää Tonavan aiemmin mainitsemaani siltaa pitkin. Sillalta näen neljä muuta siltaa lännessä, aina Margitin saarelle asti ja idässä näkyy ennen jokimutkaa kaksi siltaa. Jokipaatitkin jo liikkeellä, vaikkei täysi kesä olekaan. Sillalla vilakka tuuli kuivattaa nopeasti paikat. Ihmisiä on attamassa selfiitä ja joku kerjäläinenkin mukinsa kanssa. Fillaristi meinaa ajaa päälle. Pyörätiet ja pyöräparkit ovat neljänneksi paras asia Budassa.

Sillan yli päästyäni alan hakea metrotunnelia, jonka pitäisi olla sillan ja Budabestin Yliopiston välissä. Luolan suu on heikosti merkitty ja huomaan lähestyneeni nurjalta puolelta. Taas 60 metriä maan alle ja kohti Arenaa yhden vaihdon kanssa. Vaunun ikkunan heijasteesta huomaan tuulen nostaneen ja kuivattaneen tukkani pystyyn. Pieni unkarilaistyttö vieressä ei oikein tiedä pelätäkkö, vai purskahtaako nauruun. Virnistän, nauruhan sieltä helähti.

Hotellihuoneeseen ja ravintolaan syömään. Ravintolassa jo muutenkin edulliset ruuat ja kirurgi luvannut lisäksi 20 %:n alennuksen kaikesta mitä syön ja syönhän minä. Tiijättehän työ. Mitähän illasta, töitä hotellissa?

http://www.bing.com/images/search?q=Kylpyl%C3%A4+Gellert&qpvt=Kylpyl%C3%A4+Gellert&FORM=IGRE

Tekstin aiheet:

EU

Osallistu keskusteluun!


6 kommenttia
omihli
#1

Kaupungin nimi on kyllä Budapest.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pasi Ruuska Yrittäjä, metsätalousinsinööri
#3

Ja sinun nimi, omihli? 😉

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

omihli
Iloinen
#5

Sorry, otti vaan silmään se sun kirjoitusmuoto. Itsekin Budapestissä käyneen, vaikkakin vuosia sitten.
Hieno kaupunki ja hieno maa. Pitää varmaan muuttaa sinne, koska siellä ei matut hypi silmille kuten Suomessa. Kiva sun kirjoitus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pasi Ruuska Yrittäjä, metsätalousinsinööri
Iloinen
#6

Kiitos, niin arvelinkin. Laitoin juuri toisen perään. Kokeilen uutta tapaa ilmaista asioita. en tuo niitä valmiina eteen, ne pitää ikään kuin itse kuvitella ja oivaltaa taustalta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Eu:ssa vallan ottaa kommunstit ! Ranska on seuraava esimerkki !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

En usko. Meillä kyllä hallintarekisteri on jälkeenjääny. Omistaminen on oikeus, ei velvollisuus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000