Perussuomalaiset

Minna Reijonen

Kuinkahan sinulle kävisi tarkastuksessa?

Väitetään tiedon lisäävän tuskaa. Tai kun asia on piilossa, se muka on poissa. Näin ei aina ole.
Olen varma, että tätäkin tekstiä voi lukea sellaisia henkilöitä, jotka eivät tiedä sairastavansa.
Väitän, että terveydentilaasi liittyvistä faktoista voi olla merkittävää hyötyä sinulle.
Jos ei ole oireita, on hankala epäillä sairautta. On rasittavaa, ellei ole selitystä oireille, esimerkiksi väsymykselle.
Kuinka saadaan kiinni ne henkilöt, joille olisi hyötyä saada hoitoa sairauteensa, jota eivät tiedä sairastavansa?
Olisi järkevää järjestää seulonnan kaltainen maksuton yleistarkastus kansalaisillemme. Tarkastus voisi olla terveydenhuollon yksikössä esimerkiksi 30, 40, 50 ja 60 vuoden iässä. Ja myös siitä eteenpäin.
Arveletko, että tuo on järjettömän kallis ehdotus? Että ihan järjestää lääkärintarkastus kaikille suomalaisille. Voin kertoa, että ei sen niin tarvitse olla. Joten tarkastukseen ja kokeisiin kutsuttaisiin he, joista ei ole ajantasaisia terveystietoa. Tai jos ei ole esimerkiksi otettu sokerikoetta tai kilpirauhaskokeita koskaan tai pitkään aikaan. Verenpainearvoja tulisi myös tarkkailla.
Uudessa sotessahan sen tiedon pitäisi kulkea. Mutta kulkeeko se sittenkään? Nyt ei aina kulje. On satoja erilaisia tietokoneohjelmia, jotka ei keskenään toimi. Eli otetaan samoja kokeita turhaan moneen kertaan, kun toinen sairaala ei tiedä toisen sairaalan koetuloksia. Se on älytöntä tuhlausta.
Voidaanko ihmisiä pakottaa terveystarkastukseen tai testeihin? Mielestäni pakottaminen ei ole tätä päivää. Tarkastusten pitäisi olla vapaaehtoisia, mutta motivoivia. Osallistuja voisi saada mukaansa esimerkiksi liikuntasetelin, jolla pääsisi maksutta vaikka uimahalliin. Kallista, miettii joku. Ei välttämättä. Sotenhan pitäisi antaa rahaa ennaltaehkäisyyn. Mikäs olisikaan parempaa ennaltaehkäisyä kuin ajoissa testaukset ja tarvittavat hoidot ja liikunta.
Tilanne on hämmentävä rokotustenkin suhteen. Kutsuuko sinua kukaan esimerkiksi ottamaan tehostetta jäykkäkouristusrokotukseen? Ja rokotustietoja ei tunnu löytyvän mistään yhdestä paikasta.
Kaikki eivät käy tarkastuksissa säännöllisesti. Ei ole motivaatiota. Ei ole rahaa. Syitä voi olla monia.
Sosiaali- ja terveysministeriön tehtäviin kuuluu pohtia seulontoja. Olisiko tässä pohdinnan paikka?
Minna Reijonen, farmaseutti 25 vuoden työkokemuksella,
Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Itä-Suomesta

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000