Perussuomalaiset

Mikko Hamunen

Väkivaltaa kaksilla rattailla

24 kommenttia

Luoko valtiovalta ja media tarkoituksella vastakkainasettelua ja väkivaltaa sallimalla punavihervasemmiston riehumisen ja häiriköinnin? Onko taustalla tarkoitus saada voimaan lakeja, joilla voidaan tukkia maahanmuuttokriittisten suut ja pelotella hallitusta arvostelevat kansalaiset?

Valtiovallan passiivinen suhtautuminen väkivaltaan on luonut tilanteen, jossa rauhallisesti ja pykälien mukaan käyttäytyvät maahanmuuttokriittiset tahot ovat vapaata riistaa häiriköiden ja median kynsissä. Perinteisessä mediassa realistien viesti sotketaan ja vääristellään, eikä mielenosoituksissakaan turvata heidän perustuslaillisia oikeuksiaan.

Holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa arvostelevissa mielenosoituksissa toistuu aina sama kaava: järjestäjät ilmoittavat poliisille tapahtumasta, jotta tilaisuus sujuisi häiriöttömästi. Poliisi saapuu paikalle, mutta ei puutu häirintään, vaikka keinoja olisi. Myönteisenä poikkeuksena oli 612-tapahtuma, jossa virkavalta sai hoitaa heille kuuluvan suojelutehtävän. Poliisilla on osaaminen ja resurssit, mutta valta puuttuu. Miksi?

Mielenosoitusten järjestäjillä ei ole mitään ilmoituspakkoa, sillä sananvapaus ja oikeus järjestää mielenosoituksia ilman ennakkoilmoitusta ovat Suomen perustuslain peruspilareita. Järjestäjät ovat kuitenkin valinneet linjakseen ilmoittaa tapahtumista, jotta poliisi saisi tilaisuuden suojata perustuslaillisten oikeuksien toteutumista.

Tampere 2.10.2015

Hyviä esimerkkejä mielenosoittajien ja viranomaisten erilaisista toimintamalleista löytyy mm. Tampereelta; kun Rajat kiinni -tapahtuman osallistuja pahoinpideltiin ja ryöstettiin poliisien silmien alla, asian selvittäminen ei meinannut käynnistyä edes uhrin aktiivisella avustuksella, vaikka kysymyksessä oli viralliselle syyttäjälle kuuluva rikos. Poliisi antoi vastamielenosoittajien vapaasti myös metelöidä ja muuten häiritä tilaisuutta.

Kaksi viikkoa myöhemmin sodan kauhuja läpi turvallisen Euroopan Tampereelle turvaan paenneet ”kaikkein hädänalaisimmat lapsoset” pitivät oman mielenilmaisunsa Tampereella. Heidän viestiään ei häiritty yhdelläkään huudolla.

Vuosaari 10.9.2016

Poliisi joutui pidättämään yhden mielenosoittajien joukkoon soluttautuneen vihannesten heittelijän. Häiritsijöiden pääjoukko pidettiin kuitenkin kauempana, mutta he saivat metelöidä vapaasti mm. kovaäänisen avulla. Kysyin kahdeltakin poliisilta, eikö asiaan pitäisi puuttua? Heidän mielestään rähinöitsijöillä oli oikeus olla poliisin osoittamalla paikalla, mikä pitäneekin paikkansa, mutta miksi heidän annettiin häiritä toisten mielenosoitusta? Siihen poliisien vastaus oli: ”valittakaa esimiehille”. Näyttääkin siltä, että poliisijohto on ohjeistettu sallimaan maahanmuuttokriittisten mielenosoitusten häirintä.

Verta käsissä

Aikaisemmissa tilaisuuksissa poliisit eivät ole puuttuneet edes rähinöitsijöiden nyrkiniskuihin tai kovaäänisellä lyömisiin. Juuri puuttumattomuus ruokkii väkivaltaa. Kun rikollinen huomaa, että teolla ei ole seurauksia, hän jatkaa toimintaansa ja rohkaisee muitakin rikkomaan lakeja. Poliisilla ja poliittisella johdolla on verta käsissään. Ei riitä, että maahan haalitaan taistelukuntoisia ja -haluisia sotilaita, sen lisäksi sallitaan menettelyä vastustavien kansalaisten laillisten mielenilmaisujen häirintä.

Astuiko Jimi Karttunen Elielinaukiolla Helsingissä median ja poliitikkojen asettamaan ansaan? Ehdottomaan väkivallattomuuteen sitoutuneita maahanmuuttokriittisiä on tähän mennessä voinut melko vapaasti heitellä kivillä ja pulloilla, syljeskellä ja muutenkin kiusata. Karttunen saattoi ajatella, että hänelle käännetään tälläkin kerralla toinen poski. Mutta nyt oli eri porukka vastassa, ja jälki sen mukaista.

Punamustavihreät ääriliikkeet saavat vapaasti häiriköidä ja rähinöidä poliittisen johdon suojelemina. Ihmisten ja rakennusten lisäksi myös hevoset ovat joutuneet rähinöitsijöiden raivon kohteeksi. Kivi, pullo tai raketti voi olla tappava sopivaan kohtaan osuessaan.

Ja mikä on hulinoidessa, sillä rangaistukset ilki- ja välivallasta ovat lähinnä muodollisia, myymälävarkaita suorastaan suojellaan. Se taas selittyy ajattelulla, että rangaistuksilla ei ole vaikutusta rikollisuuteen – ainoa poikkeus ovat rasismi ja vihapuhe. Niitä estetään punavihreiden oikeusoppineiden mielestä parhaiten kovilla tuomioilla. 

Kuolemissa on eroa

Irvokkaimmillaan valtamedian ja poliitikkojen käyttäytyminen näkyy suhtautumisessa irakilaisten turvapaikanhakijoiden Otanmäellä kuristaman ja ryöstämän isoisän Arto Mikkosen kuolemaan. Asia ei hetkeuttanut yhtäkään poliitikkoa, ei pöyristynyt Orpo, ei kauhistunut Sipilä, ei järkyttynyt presidentti Sauli Niinistö. Hän meni kuitenkin tolaltaan, kun kuuli tarinan 11-vuotiaasta Valtterista, jonka kerrottiin jääneen bussin kyydistä.

Roskaväkeä

Media sentään huomioi Arto Mikkosen raa´an tapon, sillä Kainuun Sanomien kolumnisti Seppo Turunen arvioi Mikkosen, sekä hänen ystävänsä ja omaisensa roskaväeksi. Missään tapauksessa ”sattumuksella” ei ollut mitään tekemistä islamin tai maahanmuuton kanssa. Mitäs kuoli – sattuuhan näitä. ”Monikulttuurisuus on rikkaus, eipä mulla muuta”, sanoi Alexander Stubb.

Ripaskaa haudalla

Kuolema on aina surullinen tapahtuma, mutta vieläkin ikävämpi asia on sen politisoiminen ja hyödyntäminen mediassa. Näin on käynyt Jimi Karttusen tapauksessa. Faktat Jimin kuolemasta eivät ole vielä selvillä, mutta koska tekijä ei ole turvapaikanhakija, niin mikään ei estä valtamediaa revittelemästä. Kun tekijä on kantasuomalainen, niin tekoa pyritään vääntämään rasistiseksi. 

Pääministeri Sipilä kiepsauttaa Jimin kuoleman vihapuheeseen! Se onkin käytetty keino peittää todellisia ongelmia, joihin Sipilä kollegoineen on itse syyllinen. Vihapuheen ja rasismin kieltävilla laeilla pystytään kätevästi estämään hallituksen toimien arvioiminen. Sipilän mielestä hallitsematon maahanmuutto ei ole ongelma, mutta vihapuhe ja rasismi on. Voi hyvää päivää!

Jimistä tehtiin keppihevonen . Poliitikot ja valtamediat saivat nyt keppihevosen – aika näyttää kuinka pitkälle humman ravi riittää. Kiihtyvätkö toisinajattelijoiden vainot?

Peli Poikki! – Rikotaan hiljaisuus 24.9.

Kokouskutsun mukaan mielenosoituksessa vastustetaan ”poliittista väkivaltaa, fasismia ja rasismia”. Kannatettavia tavoitteita, mutta valitettavasti samalla pelokkaasti vaietaan kansalaisia uhkaavista oikeista vaaroista. En usko, että yhdelläkään puhujalla on riittävästi moraalista selkärankaa tuomita anarkiaa, äärivasemmiston väkivaltaa, ihmisten leimaamista vääräuskoisiksi, sharialakia tai nostaa esille väkivaltaisen islamin uhkaa.

Todellisuudessa tilaisuuden tarkoitus lieneekin pehmentää tietä sananvapauden rajoituksille ja mielipidevainoille. Suomi alkaa muistuttaa päivä päivältä yhä enemmän Pohjois-Koreaa ja Palestiinaa. Maolaiset kommunistit noudattivat samaa taktiikkaa tehdessään kulttuurivallankumousta Kiinassa. Massiivisella propagandalla kansalaiset saatiin toisiaan vastaan ja maa täysin sekaisin.

Ovatko pahat ihmiset hyviä ihmisiä suurempi ongelma? Pahat tietävät mitä ovat tekemässä ja heidän tekemisiään rajoittaa kiinnijäämisen pelko, mutta hyvää tarkoittavat ”hyvät ihmiset” tietävät olevansa hyvän puolella pahaa vastaan. Heidän hyvä tavoitteensa pyhittää jopa kyseenalaiset keinot.

Osallistu keskusteluun!


24 kommenttia
Nimetön
#1

Resursseja, rahaa ja uutta lainsäädäntöä ajatuspoliisin erikoisyksikön perustamiseen huomattiin löytyvän vajaassa viikossa.
Resursseja, rahaa ja lainsäädäntöä rasistisia ryöstöjä, pahoinpitelyjä, raiskauksia ja murhia tutkivan ja ennaltaehkäisevän erikoisyksikön perustamiseen ei löydy vuodessa tai vuosikymmenessäkään vaan satoja partiopoliiseja ja tutkijoita vähennetään säästösyistä.
Täytyykö todeta että päättäjille on tärkeämpää kitkeä tai sensuroida ”väärät” ajatukset kuin ylläpitää kansalaisten turvallisuutta ja saada ryöstäjät, pahoinpitelijät, raiskaajat, murhaajat ym. rikolliset kiinni ja tuomittua rangaistuksiin jotka eivät olisi rikollispiireissä naurunaihe!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikko Hamunen
#14

Näin se on nähtävä. Perussuomalaisten ahdistelu jatkuu nyt uudella tasolla. Samalla varaudutaan siihen, että voidaan tehokkaammin pelotella ja ahdistella itsenäiseen ajatteluun pystyviä kansalaisia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Matti
#2

Hyvä kirjoitus. Suomen hullut päivät ovat menossa. Jokohan Imaami-Sipilä taas huutaa lisää rikastusta. Ruotsissa palaa siellä täällä. Media on hiljaa.
Tämä hulluus saattaa johtaa mittaviin turpakäräjiin. Niin erilaiset ovat median ja kansan todellisuudet. Valkoisen roskaväen mitta alkaa olla täysi. Sillähän tämä rikastus maksatetaan. Lisää kiinteistöveroa, veneet/pyörät verolle ja niin edelleen. Illalla sitten päiväannokset rasismi syytöstä mattiröngältä ääni väristen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Charlie Black
Iloinen
#8

Kansa teki selväksi mitä mieltä suurin osa suomalaisista on. Yli 15000 tavallista ihmistä osoitti mieltään äärioikeistoa vastaan. Turha yrittää väittää, että suurin osa kansasta on suvaitsevaisuutta vastaan. Suvaitsevaisuus on ihmiselle olennaista, aivan normaalia käytöstä. On hyvä, jos tuo orastava ”natsismi”, jossa peräkamarin pojat yrittävät päteä edes kerran elämässään, kielletään. Niin naurettavia he ovat, lähinnä säälittää heidän touhunsa. Valitettavasti porukassa on taparikollisia, mistä tuli nähtyä typeryyden huippu muutama viikko sitten. Normaali ihminen ei halua noita nutipäitä joukkoonsa, käyttäisivät energiansa vaikkapa työntekoon, jos älli riittää edes siihen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Espoo
Tyytyväinen
#11

Miten peräkammarinpojat(tytöt myös)liittyy sun juttuus,hesasta saa nyt 15000 suvakkia liikkeelle helposti(hesa täynnä roskaa).

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikko Hamunen
#15

Kuvista laskettuna paikalla oli korkeintaan 2000…3000 henkeä. Perinteinen valhemedia johti jällen harhaan, tällä kertaa ei ollut kuin 500…750 prosenttia.
Osallistujista iso osa oli järjestäjäjärjestöjen jäseniä; kuvaava todiste on banneri jossa nyrkillä kumotaan mm. poliisin ja Suomen valtion tunnukset. Se rauhasta ja rakkaudesta. Käsittämätöntä, että myös ministereitä patsasteli tilaisuudessa. Se kuvannee hyvin heidän arvostelukykyään.
Suomalaiset ovat suvaitsevaisia. Samaa ei voi sanoa tänne haalituista elintasosiirtolaisista, jotka eivät suvaitse edes toisiaan, eriuskoisista puhumattakaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nettiritari
Hämmentynyt
#3

Miten voitte olla kokkareiden kanssa hallituksessa jossa heidän ministeri
hyökkää teitä vastaan kehottamalla tarkistamaan jäsenistönne natsismi,ihmettelen kyllä tässä samassa Orpon typeryyttä,eihän ole pitkäaika siitä kun joku heidän nuorisojäsenistön arjalainen teki julman tapon herttoniemessä tai puheet siitä että narkkareilta pitäisi kieltää
lisääntyminen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Matti
#4

Orpo päästi noin 30000 ongelmatapausta sisään. Nyt syyllistä etsitään muualta. Hyvin moni kokoomuslainen kulkee käsi nyrkissä rikastukset kohdatessaan. Itäkeskuskaan ei taida olla oikeasti ihana paikka. Nämä Euroopan rikastuttajat taitavat useissa maissa olla pian entisiä vallanpitäjiä. Kansat ovat heräämässä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Mahtavaa Orpo sanoin että tunnukset kielletään ….liput,liivit,hameet,huput jne….
t.Persu

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikko Hamunen
#16

Uusia lakeja sorvataan, mutta mitä hyötyä siitä on kun aiempienkaan lakien noudattamista ei valvota. Hyvänä esimerkkinä punaviherrähinöitsijöiden vihapuheiden ja väkivallan salliminen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#6

Orpo käskee perussuomalaisia tekemään puhdistuksia?
Eikös puhdistuksien määrääminen ole kommunisti-, fasisti- ja muslimipuolueiden tapa – mitä puoluetta Erdo-Orpo mahtaakaan kannattaa?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikko Hamunen
#17

Sama kaiku on askelten kuin aikoinaan Saksassa, jossa natsit käyttivät samaa taktiikkaa eri mieltä oleviin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Joo
Vihainen
#7

Hulluutta! Joukossa tyhmyys tiivistyy. Ihmetellä täytyy tallaista hysteriaa. Missä sitä rasismia esiintyy, joka vaatii tämänkaltaista vouhotusta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Charlie Black
#9

Joukossa tosiaankin tyhmyys tiivistyy, esimerkkinä tuo kuoleman aiheuttanut potkuhyökkäys. Yksin ollessaan tuokin olisi taatusti jäänyt syylliseltä tekemättä. Hyvä asia, jos nuo natsismista tietämättömien uusnatsien ryhmät kielletään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Joo
#10

No kerro minulle tyhmälle missä Suomessa sitä rasismia esiintyy. Ainakaan täällä meidän mettäperällä en ole sitä havainnut. Terveellä järjellä varustettuja raskaan työn raatajia kylläkin, jotka joutuvat suunnilleen repimään itsensä rikki työn teolla, jotta verojen jälkeen itsellekin jotain jäisi ja jotka ovat liian ylpeitä ja tyhmiä mennäkseen ruikuttamaan ja aukomaan päätään eri luukuille, vaan yrittävät itse elättää itsensä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Matti
#13

Katajainen kansa on kovilla. Ilmeisesti 30000 rikastusta ja satojen miljoonien verotaakka Volgan lauttureille ei riittänyt Mullahsipilälle. Joten kutsuhuuto piti taas uusia. Ei tuokaan kaveri paljastanut korvaansa ennen vaaleja.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikko Hamunen
#18

Eihän tässä mitää järkeä olekaan. Kysymyksessä on vain keppihevonen jonka avulla yritetään rajoittaa sananvapautta. Tilanne käy Suomessa koko ajan huonommaksi, ja syylliset varautuvat lainsäädännön avulla tukahduttamaan arvostelun.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mahku
#12

Kiihkoon ei tarvetta. Oppia ja ymmärrystä joo.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Jaakko Paakkanen
#19

Taas unohtuu että PS on hallituksessa, arvostellessaan ”valtiovaltaa” se arvostelee myös itseään. Orpon esittämä äärikytkösten tarkempi kartoitus olisi PS:n oma etu, ja uskon Orpon esittäneen sitä kaikkien hallituspuolueiden – myös PS:n – uskottavuuden varmistamiseksi. Lisäksi Peli poikki -mielenosoitus ja sen ympärillä vellova keskustelu olisi PS:lle tuhannen taalan mahdollisuus profiloitua yhteiseen rintamaan väkivaltaa vastaan ja näin päästä irti väitteistä, että sillä on äärijärjestökytköksiä. Mutta PS on niin tottunut elämään vastakkainasettelusta, että se on sokea omalle edulleen; tai – vielä pahempaa – ehkä väkivallan katerogorinen tuomitseminen on monelle perussuomalaiselle oikeasti vähemmän tärkeä asia kuin maahanmuuton rajoittaminen?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikko Hamunen
#20

Eiköhän nuo äärikytkökset ole jo selvillä, ja lakejakin sanotaan olevan riittävästi. Puuttuu vain käskyt lakien noudattamiseen. Itse kaipaisin selvitystä miksi negridi ei voi Suomessa syyllistyä rasistisen rikokseen kantasuomalaista kohtaan? Epäselvää on myös miksi sallitaan muslimien vihapuhesaarnaaminen, jne. Tolkkua pitäisi myös saada myös perussuomalaisiin kohdistuviin vihapuheisiin ja rauhallisten kansallismielisten mielenosoitusten häirintään. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin uudet lait olisivat askel ojasta allikkoon.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#22

Turvapaikkaa Suomesta hakevat henkilöt jotka tappavat vanhan Suomalaismiehen olisi todella sensaatiomainen uutinen.
Myös lista noin 600 kpl rikoksesta (tapot, raiskaukset, ryöstöt, varkaudet, väkivalta ym ym) jotka nuo turvapaikanhakijat ovat vuoden 2015 aikana Suomessa tehneet olisivat uutisaiheita.
Nyt niistä on vaiettu tyystin.

Kunhan oikeudessa selviää Asema-aukion tapahtumien oikea kulku, tullanko tiedoittamaan jos kaikki ei olekaan kuten media on meille jauhanut?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Matti
#23

Tänäänkin Malmössä: neljää ammuttu. Sitten voimakas räjähdys. Mattiröngät ovat hiljaa. Onko vanha Neuvostoliitto palannut. Säälittävää tiedonvälitystä (tai sen puutetta).

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#21

Kumpi on vaarallisempi yhteiskunnassamme. Vasemmisto vai oikeisto?
Katsokaa kummankin tekosia ja päätelkää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikko Hamunen
#24

Hieman sama tilanne kuin joutuisi valisemaan kupan ja koleran välillä – sillä erolla, että toisen saamiseen sentään voi liittyä mukaviakin muistoja.

Jos unohdetaan menneisyyden virheet ja nykyinen katuterrori, niin puolen valintaa voisi perustella mm. seuraavilla kriteereillä: haluatko olla rähmälläsi länteen ja samalla pyllistää itään, suhteesi Nato-jäsenyyteen ja liittovaltioon, haluatko edelleen rikkoa Maastrichtin sopimusta ja rahoittaa muita EU:n jäsenvaltioita, uskotko rajoittamattoman haittamaahanmuuton pelastavan Suomen talouden ja parantavan geeniperimämme, kannattaako Suomen uhrata miljardeja ihmisperäisen hiilidioksidin todistamattomien haittojen torjuntaan?

Tuorein hullutus on käynnistää toisinajattelijoiden vainoaminen. Saksassa ollaan jo näin pitkällä:

Miten tunnistat natsiperheen ?

Suomelle turvallisin vaihtoehto on ratkaisu, jossa poimitaan rusinat pullasta; jokaisella puolueella on jotain hyvää tarjottavanaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000