Perussuomalaiset

Mika Niikko

Oikeus kuolla, velvollisuus kuolla

Eutanasiakeskustelussa asiantuntijat liputtavat hyvän saattohoidon puolesta. Sen turvaavaa saattohoitolakia kannattaa 71 % saattohoidossa työskentelevistä lääkäreistä. Samasta joukosta vain 17 % kannattaa eutanasialakia.

Saattohoito on todella asetettava prioriteettiin.

Tälläkin hetkellä meillä on ihmisiä, jotka odottavat kuolemaa kovissa kivuissa. Loppupelissä tästä olemme vastuussa me, päättäjät. Me emme ole turvanneet saattohoidon resursseja. On häpeä, että kansalaisten pitää vaatia eutanasiaa, ennen kuin päättäjät heräävät tositilanteeseen. Tosin samassa yhteydessä on tunnustettava, että saattohoito on monin paikoin hyvää ja kehittynyt viime vuosina huimasti.

Emme elä enää 60- tai 80-lukua. Kivun hoitoon on nykyään menetelmät. Kipu pystytään hoitamaan. Kiista kivun hoidon riittävyydestä koskee lähinnä noin sataa potilaita vuodessa ja heidänkin kohdallaan vaihtoehtona on nukutus, palliatiivinen sedaatio, jonka aikana kipu osassa tapauksista saadaan myös hallintaan.

Selvää on, että saattohoidon kehittäminen on se ratkaisu, jolla saamme elämän loppumetrit inhimillisiksi kaikille kansalaisille. Eutanasian kannattajille jääkin käteen vain itsemääräämisoikeuskortti.

Oikeus eutanasiaan ei ole ainoastaan sinun asiasi.

Tapahtumien kulkua seuraa kenties 10-vuotias lapsenlapsesi. Viisi vuotta myöhemmin, masentuneena teininä, hän harkitsee, olisiko luovuttaminen vaihtoehto myös hänelle. Kuolinavun laillistaminen nostaa itsemurhakuolleisuutta, tutkitusti.

Kylmenevää kättäsi pitelevä tyttäresi miettii vielä 20 vuoden jälkeen, olisiko hän voinut tehdä jotain paremmin.

Päätöksesi nähnyt naapurihuoneen vaari, joka ei halua rasittaa ketään, alkaa myös pohtia eutanasiaa. Amerikassa yli 40 %:ssa tapauksista pelko taakkana olemisesta on kuolinavun taustasyynä.

Läheisten ohella eutanasian tehnyt lääkäri muistaa tapauksen loppuikänsä. Näin ainakin lääkärit Hollannissa kertovat. Ei ole kevyt asia velvoittaa toinen tappajaksi. Ei ole kevyt asia perustaa Suomeen ammattikunta, jolla on oikeus tappaa. Väärinkäytöksiä tapahtuu maailmalla jatkuvasti, Hollannissa virallinen arvio on, että 23 prosenttia eutanasioista jää raportoimatta. Todellinen luku voi olla isompi.

Ongelmamme on kunnioituksen ja hoidon puutteessa. Onko myrkkypiikki se ratkaisu, jonka rikas ja hyvinvoiva 2000-luvun Suomi tarjoaa ratkaisuksi vanhuksilleen? Kyse on priorisoinnista ja arvostuksesta niitä kohtaan, joiden elämälle ja työlle koko yhteiskuntamme rakentuu.

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Onko järkee vai ei
#1

Ei eutanasialle, kyllä tehokkaalle kivunlievitykselle ja ihmisarvoiselle saattohoidolle.
Kenenkään ei pitäisi harkita eutanasiaa pelätessään olevansa taakka.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hämmentynyt
#4

Tänne synnytään ilman, että asianomaiselta kysytään mitään, eikä vanhempiaan voi valita, ja yhteiskunta auttaa oikein lastenneuvoloiden avulla, niin miksei loppua voida tehdä edes inhimilliseksi ja niin, että asianomaisella on päätösoikeus. – Sodissa ja selkkauksissa ihmisiä tapetaan kuin rottia. Kyllä on falskia kaksinaismoraalista toimintaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Onko järkee vai ei
#5

Luonnollisesti ihmisten pitää saada tehdä päätöksensä itse, mutta ei pakotettuna tilanteeseen joka ohjaa eutanasiaan rahan takia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Elämä on pyhä ja sen lopettaminen ei.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

näkökulmia
#3

Ei kai ketään lääkäriä voisi velvoittaa eutanasiaa tarjoajaksi…. Toisekseen lienee selvä, ettei laadukasta saattohoitoa tarjoavat ammattilaiset kehota eutanasiaa kenellekään – mutta ihminen, joka ei vielä ole hoitokodissa ehkä haluaa pitää itsemäärämisoikeutensa ja kuolla siten, että hänestä jää vahvan itseään hallitsevan ihmisen muisto.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000