Perussuomalaiset

Mika Niikko

Elämä voittaa!

3 kommenttia

Eduskunta äänesti tänään elämän ja kuoleman väliltä. Kansanedustajien enemmistö (129-59) päätti kunnioittaa ihmiselämää. Kansalaisaloite eutanasiasta hylättiin. Sen sijaan peräänkuulutettiin saattohoidon tarvetta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti yksimielisesti lakiesityksen hylkäämistä. Vaa’assa painoivat asiantuntijoiden lausunnon ja muiden maiden esimerkit siitä, mihin eutanasialaki on johtanut.

Hollannissa itsemurhakuolleisuus on noussut noin 35 % siitä lähtien, kun eutanasia sallittiin. Siellä sairaiden ja vanhojen ihmisten elämällä ei ole enää samaa arvoa. Useampi ministeri on ehdottanut kuolinapua kaikille sitä haluaville vanhuksille. On keskusteltu 70 tai 75 vuoden ikärajoista.

Belgiaa koskevassa tutkimuksessa todettiin, että puolet eutanasioista tehdään raportoimatta. Tästä 87 prosenttia tapahtuu ilman lain edellyttämää potilaan kirjallista pyyntöä.

Päättäjien tulee nähdä pidemmälle.

Tosiasiassa jo nyt vanhuksia kohdellaan osittain kuin kuluerää. Jos eutanasia sallitaan oikeus kuolla uhkaa kääntyä velvollisuudeksi kuolla. Esimerkiksi Oregonissa 55% avustetuista itsemurhista tekevät ihmiset, jotka pelkäävät olevansa taakaksi läheisilleen. Tämä on osavaltion virallinen tilasto.

Näin ei saa käydä yhdellekään vanhukselle tai sairaalle Suomessa. Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään, että omaiset ehkä toivovat hänen ottavan myrkkyruiskun.

Kipu ja kuolema eivät ole koskaan helppoja tai kevyitä asioita. Niihin ei kuitenkaan kannata etsiä liian yksioikoisia vastauksia. Sellaiset vastaukset voivat johtaa vielä suurempiin vaikeuksiin.

Juuri tästä syystä eduskunta päätti tänään perustaa asiantuntijatyöryhmän selvittämään saattohoidon kehittämistä Suomessa. Sen kautta tulisi saada pikainen parannus saattohoidon laatuun ja saatavuuteen.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
#1

Niikolta asiaa!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#3

Eutanasia on niitä asioita joiden kassa , pitää olla hyvin herkällä mielellä ! Onko ihmisellä siihen edes lupaa päättää toisen kuolemasta ??? Toisaalta taas keinotekoinen elossa pitäminen , mitä se on ? Ihmisten ymmärrys näissä asioissa ei aina riitä/menee välillä tunteitten puolelle !?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ammattilainen
Tyytyväinen
#2

Päätös hylätä kansalaisaloite oli oikea. Riski joutua hallitsemattomaan eutanasian käyttöön on Hollannissa ja Belgiassa realisoitunut, samoin kävisi todennäköisesti myös Suomessa.
Eduskuntakeskustelussa kansanedustaja Juvonen kertoi, että hyvä saattohoito ja eutanasia eivät ole vaihtoehtoja. Oman kokemukseni perusteella ne juurikin ovat vaihtoehtoja; hyvässä saattohoidossa elämän loppuvaihe koetaan mielekkäänä elämänvaiheena, mutta tuskissa kärvistellessä, ilman hyvää perushoitoa ja inhimillistä vuorovaikutusta, omaisten ahdistuessa, toivotaan nopeaa/nopeutettua kuolemaa. Sedaatiokin on käytössä.
Pelättävä on, jos eutanasia joskus laillistetaan, että jos eutanasiaa toivovalla ei olisi saatavilla, puutteellisten resurssien vuoksi, eutanasian suorittamiseen halukasta lääkäri/hoitaja-tiimiä, siihen tehtävään velvoitettaisiin ”potilaan edun nimissä” ja ”työnkuvaan kuuluvana” myös meitä, joilla ei ole halua ihmisen elämän lopettamiseen, vaan ainoastaan hyvän hoidon toteuttamiseen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000