Perussuomalaiset

Mika Niikko

Mihin unohtui eläkeläiset ja työpaikat

Vaalit ovat oven edessä. Jälleen näemme saman näytelmän kuin kaikissa tämän vuosituhannen puolella olleissa edellisissä eduskuntavaaleissa. Sosiaalidemokraatit lupaavat pieniin eläkkeisiin korotusta ja kokoomus uusia työpaikkoja. Kummankaan lupaukset eivät ole viimeisimpien hallitusten aikana toteutuneet.

Kokoomusvetoinen hallitus jäädytti yhteistuumin vasemmistopuolueiden kanssa eläkkeiden indeksikorotukset myös pienitulosilta. Inflaatio etenee tänä vuonna 1,5 prosentin vauhdilla (valtiovarainministeriön ennuste), mutta eläkeläisten oli tyytyminen vajaan 0,4 prosentin korotukseen.  Eläkkeiden ostovoiman heikkenemisestä ei ole yksin kokoomusta kiittäminen. Lipposen hallitus poisti puoliväli-indeksin, ottamalla käyttöön tilapäiseksi kutsumansa taitetun indeksin vuonna 1996. Vuosia 2008 ja 2012 lukuun ottamatta eläkkeet ovat heikentyneet merkittävästi. Viimeisen 15 vuoden aikana palkat ovat nousseet 70, mutta työeläkkeet vain 34 prosenttia. 

Kokoomuksen johtama politiikka on tähän asti vienyt työpaikkoja kuin niitä tuonut. Pienet ja keskisuuret yritykset luovat uusia työpaikkoja, mutta silti heidän tukeminen on jäänyt lähinnä puheen tasolle. Puheet ja teot eivät ole kohdanneet lähihistoriassa, mikä siis muuttuu?

Äänestäjien kuluttajasuoja on uusissa puolueissa. Puolueissa joilla ei ole juksaushistoriaa eikä piilotettuja vaalilupauksia komeroissa. Kun eläkkeiden indeksit on leikattu minimiin, niin eläkeläisten ostovoima suorastaan romahtaa. Hölmöläisten hommaa. Olisi kaikkien etu nostaa eläkkeitä ja tuoda erityisesti köyhät eläkeläiset takaisin elämään. Siksi eläkeläisten korotukset ja indeksileikkauksen peruminen tulee olla keskeinen osa hallitusneuvotteluja.

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
Seppo Muurinen
Hämmentynyt
#1

Mikä on ollut eläkeläisten asema näinä viimeisinä hallituskausina jossa – vasemmistotkin puolueina – ovat olleet mukana,joten kerronta jäänee pelkkään punaisen viivan tasolle ja jälleen kositaan soitimille ?

Ja nyt sitten jopa pelotellaan lähinnä oikeiston vaaralla johon lasketaan myös perussuomalaiset että voi hyvin kysyä että mitä nuo ”vanhat työväenpuolueet” ovat tehneet peruskansan hyväksi,joihin lukeutuu suuri joukko – eläkeläisiä !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Samaan hengenvetoon voidaan Kokoomuksesta mainita sen verran että ilmeisesti heidän – eläketasonsa – on sen verran korkea ettei tarvitse juuri ajaa pieneläkeläisten etuja kallistuvassa ”euroarvotyhjiössä”.
Joten tulevassa hallituksessa mitataan miten puolueet kohtelevat pienituloisia kansalaisiaan takuilla – vai ilman; lippos jäädytyksineen ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hannes Heikkilä
Iloinen
#3

Tässä maassa on paljon eläkkeellä olevia ihmisiä, jotka asuvat kotona ja joilla on aika pieni eläke.

Viime vuosina sähkön hinta veroineen on noussut, kiinteistövero rasittaa ja ruuan hintakin veroineen on Suomessa aika korkea. Pahimmillaan eläkeläisen on valittava, meneekö apteekkiin vai ruokakauppaan.

Kun tarjosimme kenttäkeittimellä tehtyä hernekeittoa + leipää ja levitettä torilla ilmaiseksi, yksi vanhempi nainen sanoi, ettei ole saanut lämmintä ruokaa sillä viikolla ja oli jo torstai! Yksi santsasi kolme kertaa! Ihan hyvä, että maistui! Valitettavasti sianlihalla tuhdisti maustettu hernekeitto ei sovi muslimeille …!

Perussuomalaiset on toripuolue, kuten T. Soini viime vuonna sanoi. Meidän tulee aika ajoin vetää kenttäkeitin keittoineen asemiin torille ja tarjota 430 annosta soppaa vaalien välilläkin. Rahaa tulee paikallisyhdistyksille puolueelta ja luottamusmiespalkkioista sen verran, että tällainen toiminta aika ajoin on mahdollista. Samalla tulee kansaa kuulluksi ja voidaan tehdä jonkinlaista vaalityötäkin kansan parissa. Muita puolueita ei juuri torilla näy mitään tarjoamassa – korkeintaan omaa puoluepropagandaansa!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Jari
#4

Tässä teille millä saataisiin hiukan eläkeläisille ja työtätekijöille paremmat mahdollisuudet elää normaalia elämää ilman sossun luukulla juoksemisella taikka eläminen irtisanomisen pelon alla.

Yt-lakiin muutos ehdotus
Yhteiskunta vastuu yrityksille

Yritys joka tekee voittoa ja aloittaa Yt-neuvottelut, ainoastaan tuotannon tehostaminen perusteena.
Eikä kyseessä ole konkurssi uhka vaan yrityksen tuotto on ennustetta heikompi,
joka kumminkaan ei vaikuta yrityksen johtajien bonus maksuihin ym. hallinto ja osake kuluihin. Joutuu yritys maksamaan jokaisen työntekijän kuukausipalkan * 6kk valtiolle ns. Yhteiskunta maksua.

Nämä yrityksiltä kerättävät yhteiskunta maksut olisivat työttömäksi jäävien työntekijöiden kuluihin. Näin ollen valtion kuormitus työttömäksi jäävästä työntekijästä kevenisi.

Esimerkki

Usealla yrityksellä on YT-neuvottelut päättynyt ja neuvottelun tuloksena 2000 työntekijää irtisanotaan.
Jokaisen heidän kuukausi palkka olisi, esimerkitsi 1750€/kk.

Paljonko valtio saisi yrityksiltä yhteensä varoja työttömän tukemiseen olisi seuraava määrä.

Kokonaiskorvaus yhdeltä kuulta: 2000*1750€ = 350 0000€
Kokonaiskorvaus puolelta vuodelta: 350 0000€ * 6kk = 21000 000€
Korvaus jaettu vuoden jokaiselle kuulle: 21000 000€ / 12kk = 175 0000€
Valtion saama tuki yhdelle työttömälle kuukaudessa: 175 0000€ / 2000 = 875€

Eli yksi(1) työntekijä saisi kuukaudessa yrityksen maksamaan yhteiskunta maksun ansiosta 875€ tukea vuoden ajan jota valtio voisi hyödyntää sillä tavalla, ettei tarvitsisi työttömiltä ja köyhiltä leikata niin paljon.
Eli Työttömien kassaan menisi tuo raha lyhentämättömän ja sitä ei käytettäisi muuhun kuin työttömien tukemiseen.

Näin valtiolla voisi tulla enemmän pelimerkkejä vaikka nuorison koulutus paikkojen luomiseen ja työttömien syrjäytymisen estämiseen. Myös työttömien kuntoutukseen tuota maksua voisi käyttää.

Tämä malli on paljon halvempi vielä kuin esimerkitsi Saksan tapa laskuttaa yrityksiä kun yritys lopettaa joko kokonaan esimerkitsi tehtaan tai irtisanoo työntekijöitä.

Tässä esimerkki mallissa ei ole tyel maksuja sisälletty mukaan, jos ne sisälletään tuohon, niin silloinhan summa nousisi.
1750€ on vain esimerkki, jonka keksin, kun ajattelin keskituloa ja minimipalkkaa.
Tai voisihan se olla yhden(1)vuoden palkka.
Olen ollut aika maltillinen tämän maksun määrän suhteen.

Näin myös yritys joutuisi miettimään uudestaan Toimitusjohtajien ylisuuria palkkioita YT- neuvottelujen alla. Sieltä yritys pystyisi maksamaan ilman sen suurempaa ongelmaa. Onhan siellä Toimitusjohtajien sopimuksissa jonkinlaiset ehdot miten ja miten paljon bonuksia johtaja/johtajat saavat.
Nyt yritykset käyttävät YT-neuvotteluita myös välineenä jolla johtajien bonukset turvataan.
Näin ei tarvitsisi koskea esimerkiksi.
– Osakeyhtiö lakiin vaan tämä olisi yhtiöiden yhteiskunta maksu taikka sakko ihan miten sen haluaa nähdä.

Nykyinen YT laki ei suojaa työntekijää. Eikä anna paljoakaan työkaluja neuvottelujen alla.
Työntekijä puolella ei ole paljoa sanavaltaa neuvotteluissa siihen mikä se päätös on, kun se irtisanottavien määrä on jo etukäteen päätetty.

Ja tämä lakiuudistus koskisi kaikkia yrityksiä paitsi konkurssi uhan alla olevia taikka selvitys tilassa olevia yrityksiä.
Jotta, Suomi saataisiin taas raiteelle. Niin kaikkien pitää nyt tulla talkoisiin mukaan. Parempi vaihtoehtohan olisi, ettei irtisanottaisi ihmisiä, vaan yritettäisiin keksiä muita ratkaisuja vaikeissa tilanteissa.

Toivon todella että laittaisitte tämän ehdotuksen vakavaan harkintaan. 2013 irtisanottujen määrä oli aivan järkyttävän suuri ja tällä vauhdilla Suomi kyllä ajautuu sellaiseen tilanteeseen, että joudumme samalla tavalla kerjäämään lainaa EU:lta kuin Kreikka ja muut ylivarojen eläneet valtiot.
Minun mielestäni yrityksien vastuu irtisanotusta ei saisi jäädä vain irtisanoutumisajan palkan suuruiseksi. Vaan yritykset joutuisivat myös maksamaan valtiolle yhteiskunta tukea, koska valtio ei kestä näin suuria irtisanomisia.

Johtajien bonuksien ym. etuuksien verottaminen

Yritys johdon bonukset verotetaan tällä hetkellä pääoma ja osakeverotuksella. Mikä on väärin. Valtio menettää vuosittain satojatuhansia, ellei jopa miljoonia vero euroja tästä johtuen.

Ehdotus olisikin.
– Kaikki johtajien palkka- + bonustulot verotettaisiin tuloverotuksessa palkka tulo verokortilla.
– Tämä sen takia, koska bonukset on määritelty työsopimuksessa ja silloin bonuksetkin pitää liittää palkka tuloon. Oli bonus sitten rahaa tai osakkeita.
– Se mikä muoto bonuksella ei saa olla este verotuksessa, koska kumminkin kyseessä on palkka tulo.
– Sitten jos bonukset on ylimääräiseksi tuloksi määritelty. Verotus olisi lisäansio verotuksella verotettava tulo.

Se missä muodossa Johtajien bonus on. Ei saa muuttaa verotus muotoa. Palkka on palkka vaikka saisi sen osakkeina, jos se on kirjattu työsopimukseen ja jos ei ole niin silloin lisäansio verokortille bonukset.

Tällä saataisiin todella iso verokertymä valtion kassaan.
Tämä ehdotus toisi tasa-arvoa työntekijöiden ja johtajien palkkauksen verotukseen.

Toinen veromuutos olisi etuudet.
Esim.
– Asunto etu.
• Asunnon verotus arvon suuruus pitäisi tarkistuttaa.
• On aivan outoa, että miljoona asunnosta johtajat maksavat saman verran vuokraa kuin tavallinen kansalainen omasta vuokra asunnostaan (Kolmiosta pääkaupunki seudulla).
• Tuo vääristymä pitäisi ottaa pois. Kuka oikeastaan maksaa asunnon kunnossapito kulut. Ei niitä ainakaan johtajan maksamalla vuokralla niitä kustanneta. Joten kulut taitaa mennä yrityksen piikkiin. Tällä saataisiin yrityksen hallintokuluja pienennettyä.
– Kaikki muutkin etuudet pitäisi laittaa suurennus lasin alle. Ja ne pitäisi laittaa verolle.
• Minä duunarina en edes tiedä mitä kaikkia ilmaisia, taikka puoli-ilmaisia etuuksia johtajilla on.
• Eihän työtekijäkään saa mitään etuutta ilmaiseksi saati sitten puoli ilmaiseksi (paitsi työterveys huolto, joka saa olla kaikilla sama).

Eläke säästö
Kansanedustus laitokselta pois tuo sopeutumiseläke. Joka mahdollistaa kansanedustajan varhaisen eläkkeen. Sopeutumiseläkettä voisi maksaa saman 500 päivää kuin työnsä menettänyt työntekijä saa liiton päivärahaa ja sen jälkeen tippuisi samalla tavalla kelanpäivärahalle joka olisi samansuuruinen kuin tavallisella kansalla. Ja samalla kansaedustaja tulisi työvoima huollon piiriin myös, jossa yhdessä TE-toimisto ja kansanedustaja etsivät uutta työtä.

Tuo 500 päivää olisi samanlainen tuki kuin työttömällä eli 75% palkasta ei mitään 4000€/kk.

Puhutaan kauniisti eläkeiän nostamisesta, mutta samalla kansanedustajia jää sopeutumiseläkkeelle ja poistuu työmarkkinoilta. Tämä eläkeiän nostaminen ei toteudu ainakaan kansanedustajien ryhmässä.

Tämä sopeutumiseläke on kaikkia tasa-arvo arvoja vastaan sotiva. Kyllähän duunarikin haluaisi eläkkeelle 40 -vuotiaana ja 4000€ eläke taskussaan.

Paljonko Suomi menettää tällä eläkkeellä valtion rahoja??

Eläkekatto
Ehdottomasti myös eläkekatto pitää saada. Eli minun mielestäni suurin eläke voisi olla 4000€. Perusteluna tälle on se, että kaikki jotka saavat huimia eläkkeitä ovat tienanneet niin paljon uransa aikana.
Että heillä on omaisuutta ja varmaan ihan riihikuivaa rahallista omaisuutta niin paljon, ettei ne nälkää kuole ja ei he ilman hoitoa jää.
Tämä ei riko mitään tasa-arvoa, jos lakiin tulee eläkekatto. Silloin kaikilla on mahdollisuus saada se suurin eläke, jos rahkeet riittää luomaan sellaisen uran josta tienaa niin paljon.

Tällä tavalla valtio säästäisi eläkevaroja pidemmälle.

Myös eläkkeiden verotus pitäisi muuttaa niin, että pienimmät n.1000€ eläkkeistä saisi verottomana ja sitten progressiolla verotettaisiin isompia eläkkeitä (Esim. 1 % ja 22.5 % välillä. ) Eli 4000€ 22.5 ja siitä sitten alennettaisiin veroa aina 1 % asti.

Prosentit ovat keksittyjä esimerkkejä, mutta tällaisella tavalla ostovoima kasvaisi pienemmissä eläkkeissä ja isommissakin eläkkeissä ostovoima säilyisi. Tämä ei todellakaan ole rangaistus isotuloisia kohtaa vaan täysin Suomen etua ajatellen. Ja varsinkin tasa-arvoa ajatellen muutos pitäisi tehdä. Pienistä eläkkeistä eläkeläiset maksavat aivan käsittämättömän suurta veroa mikä on suhteessa paljon suurempi kuin isotuloisten eläkeläisten verotus.

Toinen vaihtoehto olisi tasa-eläke. Eli kaikille eläkeläisille saman määräinen eläke esimerkitsi 2200€ Sillä ostovoima kasvaisi vieläkin enemmän. Työ eläke tuppaa rangaista niitä työntekijöitä jotka ovat tehneet kokoikänsä pienpalkkaista työtä. Vaikkakin, he ovat maksaneet veronsa tunnolla (mitä rikkaat karsastavat verosuunnittelun avulla). Eläkkeelle päästyään heidän rahansa eivät edes riitä kunnolla lääkkeisiin ja asumiseen saati sitten kaikkeen muuhun päivittäiseen tarpeeseen.

Myös YT laki pitäisi. Joko poistaa kokonaan, tai tehdä sinne sanktio pykälät. Jotka ovat sen verran kovat. Ettei yritys lähde heti heittämään työntekijöitä pihalle, kun suunniteltu tuloskasvu jää alle sen mitä hallitus yhtiössä on toivonut / suunnitellut.

Kiitos!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Jari
Vihainen
#5

Niin ja nytkin eilen sain lukea kokoomuslaisesta kansanedustajasta joka nostaa sopeutumis eläkettä vaikka rahaa on vaikka kuinka. Nyt hittoon se sopeutumiseläke. Aivan naurettavaa että sellaisen olette tehneet (kansanedustajat). Niiltäkin jotka ovat sopeutumiseläkkeen piirissä niin heiltä myös lopetetaan se. Ei voi olla niin että köyhimmiltä ja duunareilta voi ottaa etuuksia pois, mutta teidä kivikautista eläketurvaa ei voi heikentää. Oli sitten ollut ennen 2011 eduskunnassa niin se ei haittaa vaan tavallinen eläke päälle ja jos on työikäinen niin kelan rahalle jos ei töitä ole. Haluaisin tietää paljonko me veronmaksajat maksamme kansanedustajien sopeutumiseläkettä. Mikä vielä vanhan lain mukaan jatkuu niin kauan ku sitä hakee. Ei saatana. Tulkaa elämään 500 eurolla ja kuuntelee vittuilua joka instannista että mene töihin. Niin tiedätte mitä on elämä Suomessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000