Perussuomalaiset

Sakari Puisto

Eläkeasiat yritetään sivuuttaa vaaleissa

Vaikka Suomessa on 1,5 miljoonaa eläkkeensaajaa, eläkekysymykset on jätetty varjoon vaaleissa. On kummallista, että näkyvimmissä vaalikeskusteluissa ei käsitellä koko aihetta ja vaalikoneissa ehdokkailta kysytään mielipidettä ainoastaan eläkekatosta.

Vaalitilaisuuksissa kuitenkin tapaa paljon eläkeläisiä, jotka ovat syystäkin vihaisia ja huolestuneita. Keskeisintä on eläkeläisten ostovoima arjessa. Puheenaiheina ovat eläkeindeksit ja poikkeuksellinen verotus.

Vuonna 1996 käyttöön otettu “tilapäinen” taitettu indeksi perustuu 80 % kuluttajahintaindeksiin ja 20 % yleiseen palkkakehitykseen. Taitetun indeksin myötä eläkkeet ovat kehittyneet selvästi heikommin kuin ansiotulotaso. Kaksikymmentä vuotta sitten eläkkeet olivat noin 60 % palkasta, nykyään vain 40 %.  Eläkkeiden todellinen ostovoima on laskenut, koska kuluttajahintaindeksi ei ole seurannut eläkeläisten elinkustannusten nousua täysimääräisesti.

Hallituksen indeksijäädytyksen vuoksi eläkkeet nousevat enää vain 0,4 % normaalin 1,6 % sijaan. Eläkeläisillä ei ole monia verovähennyksiä ja TEL-maksut tulkitaan veroluontoisiksi maksuiksi jotka nostavat eläkeläisten veroastetta vastikkeetta.

Työeläkejärjestelmän väitetään nojaavan etuusperusteisuuteen, eli siihen, että eläkkeen taso määräytyy ennalta sovitun kaavan mukaan. Koskemattomuuden periaatteen väitetään turvaavan ansaitun eläkkeen ja takaavan eläkelupauksen uskottavuuden.

Tosiasiassa eläkeläisten kohdalla perustuslain omaisuudensuojaa rikotaan surutta. Työeläkkeitä kohdellaan sosiaalietuuksina ja eläkejärjestelmästä neuvotellaan kolmikantaisesti.

Ansaittujen eläkkeiden tulee olla korvamerkittyjä, vaikka pelkästään kassavirtojen kannalta voitaisiin ajatella että maksettuja eläkkeitä rahoitetaan kulloinkin sisään tulevilla eläkemaksuilla.

Eläkevarannot ovat kasvaneet ja tällä hetkellä eläkevaroja on yli 170 miljardia euroa. Eläkevaroja on kerätty vuosittain enemmän kuin niitä on maksettu eläkkeinä. Lisäksi sijoitustuotot ovat kasvattaneet rahastoja, vuonna 2013 yli 11 miljardia euroa. Hypoteettisena esimerkkinä, keskimääräisiä eläkkeitä voitaisiin nostaa 100 eurolla kuukaudessa, jolloin eläkevaroja käytettäisiin vajaat kaksi miljardia nykyistä enemmän vuodessa. Vaikutus eläkeläisten arjessa olisi tuntuva ja virkistäisi myös nihkeästi toimivia kotimarkkinoita.

Eläkeläisten epäoikeudenmukainen kohtelu tulisi korjata, mutta vaaleissa asia ei pääse nousemaan keskusteluun.

(Kirjoitus julkaistu alun perin Uudessa Suomessa 6.4.2015)

http://bit.ly/1JfsYBb

Osallistu keskusteluun!


9 kommenttia
Nimetön
#1

Hyvä että tämä asia nostetaan esiin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Takinkääntäjä
Vihainen
#2

En kuulu vielä eläkkeen saajiin n.8-10 vuotta vielä työelämää ,mutta usein kun olen kassajonossa kaupassa ja näen heikohkosti pukeutuneen vanhemman naisen tai miehen laskevan pienet tarjousostoksensa hihnalle ja makselevan kolikoilla ostoksiaan huolestuneen näköisenä,niin väistämättä tulee mieleen kaikenlaisia ajatuksia rahan riittävyydestä ja huonoista eläkkeistä.On se väärin että pienistä eläkkeistä,jotka eivät todellakaan ole ihmisen oma vika useimmissa tapauksissa joutuu yleensä maksamaan veroja kun ne eivät riitä edes peruselämiseen.Jos todellakin halutaan että kansantalous tästä nousee,niin indeksikorotukset ja veroprosentin poistaminen kaikista huonotuloisimmilta olisi oiva lääke kulutuksen ja työllisyyden parantamiseen .ERi asia on sitten jos halutaan eriarvoisuuden lisääminen ja köyhät kyykkyyn politiikan harjoittamisen jatkuvan.Perinteiset Työväen puolueet SDP etunenässä ainakin jatkuvasti hallituksessa istuvana ovat kyllä epäonnistuneet siinä aika totaalisesti viime vuosina.Kannattaisi varmaan miettiä kaksi kertaa kenelle äänesi annat tulevissa vaaleissa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

mammastiina
Iloinen
#3

Kiitos! Joku sentään muistaa. Ostovoima lisääntyy . Ei keskieläkeläinenkään pysty säästämään tai sijoittamaan. Joten kiertoon menee.
Halpoja ,todella halpoja asumisvaihtoehtoja toivotaan, asumisoikeus tai vuokra-asuntoja ns.seniorimallia valtion rahalla. Samat rakennus-piirustukset. Ja rakentajat sais ns. hätätöitä. Hopi,hopi! Näin voisi pystyä jonkun palvelunkin ostamaan ja työllistämääm palveluntarjoajia. Ja muita tukia tarvittaisiin vähemmän. Oman asunnon, kenellä sellainen on, vois myydä ja siinä välissä taas rahaa liikkuis!
Kotona lopun ikää—–never!

TSemppiä! T.Realisti

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Seppo Muurinen
#4

Eräs ”tiedonvälitys” (tutkimusotanta) kertoo että eläkeläiset jopa pelkäävät 100-150 euron pudotusta ”kuukausiansioihinsa” – eläkemuutoksen/-ratkaisun vuoksi tulevina aikoina.

Tämän otannan mukaan olisi niin paljon puhuttu eläkeläisten ostovoima tulevaisuudessa – alenevaa hyvinvointia – tulevien päättäjien toimesta.

Todellakaan herran/rouvan pelko ei ole viisauden alkua sanan varsinaisessa merkityksessä !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#5

Mietin tässä et ketä äänestäisin,nyt olen päättäny antaa ääneni Sakarille.

Katotaan nyt sit et miten käy jos pääsee eduskuntaan.
Kiittulen tässä pienellä työkyvyttömyyseläkkeelä,olihan se hyvä juttu jos ostovoima säilyis meilläkin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000