Perussuomalaiset

Mika Niikko

Kreikan talouskriisi ja hallituksessa pysymisen vaihtoehdot

Suuri valiokunta hyväksyi eilen, että Kreikan kolmannen tukipaketin neuvottelut voidaan Suomen puolesta aloittaa. Lisäksi päätettiin ns. siltarahoituksesta, jossa Kreikalle lainataan 7,16 mrd euroa hätärahoitus. Päätös on nostanut äänestäjien tunteet pintaan syystäkin, mutta tietävätkö kansalaiset mistä oikeasti on päätetty ja mistä Kreikan kriisissä ja rahan käytössä todella on kysymys?

Osa päätöksistä oli aiemmin salassa pidettäviä, Suomen neuvotteluaseman turvaamiseksi. Tänään Suurenvaliokunnan päätösten yksityiskohdat on julkaistu klo 17.00   päättyneiden euromaiden valtionvarainministerikokouksen jälkeen. Faktojen kautta on helpompi ymmärtää, mistä kriisissä ja siihen liittyvissä päätöksissä on kysymys. Mitkä ovat Suomen vaikutusmahdollisuudet, vastuut ja miksi Perussuomalaiset ovat mukana päätöksenteossa, jossa puolueen selkäranka voi taipua.

1. Perjantaina suurivaliokunta antoi valtuudet aloittaa neuvottelut kolmannesta tukipaketista, koska Suomi ei pysty sitä päätöstä yksin estämään. Kreikkaan ei ole annettu vielä euroakaan uutta rahaa. Emme myöskään ole antamassa uutta rahaa.             

2. Siltarahoitus. Perjantaina hyväksyttiin, että Suomen puolesta Euroopan rahoituksenvakausmekanismista (ERVM) voitaisiin antaa Kreikalle 7 miljardin euron laina kolmeksi kuukaudeksi. Lainan takauksena on mm. EU-budjetti (esim. Kreikan maataloustuet). Tällä hätälainalla Kreikka maksaa IMF ja EKPn lainoja.  

3. Suomen toimintalinjaksi alusta alkaen on päätetty, että Kreikan talousongelmiin on löydettävissä vaihtoehto, jossa Kreikka on väliaikaisesti rahaliiton ulkopuolella. Lisäksi Suomj katsoi, ettei Kreikan alkuperäinen ehdotus muodostanut riittävää pohjaa EVM-ohjelmaneuvotteluiden aloittamiseksi. Suomi ei hyväksynyt neuvotteluiden aloittamista uudesta EVM-ohjelmasta. Myöhemmin kantaa lievennettiin siten, että Suomi ei yksinään estä neuvotteluiden aloittamista, koska Suomi oli jäämässä yksin tässä vaatimuksessaan. Suomi jäi yksin Kreikan eurosta erottamisen ehdotuksen kanssa kun Saksa taipui Ranskan ja USA:n painostaessa.

4. Aikaisempia lainoja ei olla nyt leikkaamassa, vaikka IMF on tätä vaatinut. Tästä ei ole neuvoteltu eikä tätä ole virallisesti esitetty.

5. Jos kolmas tukipaketti hyväksytään muissa euromaissa, Suomi jää yksin. Hätätilamenettelyn avulla EVM tukipaketti menisi läpi Suomen vastustuksesta huolimatta. Jos Suomi jää yksin, vastustamisen poliittinen painoarvo tulee harkita tarkkaan.

6. Suomen kreikkavastuut ovat nyt noin 7 mrd. Jos Kreikka ei saa kolmatta tukipakettia, Kreikka ajautuu maksukyvyttömäksi. Tappiomme olisivat jopa neljä miljardia tai enemmän. Tässä ei Urpilaisen kuuluisat vakuudet auta nimeksikään.

7. Jos kolmas tukipaketti 82 -86 mrd. euroa myönnetään, 53,7 mrd. euroa menee velanhoitoon. IMF:n ja EKP tai euromaiden kansallisten keskuspankkien velkapääoman lyhennykset ovat noin 27,5 mrd euroa. Pankkien pääomittamiseen menee 25 mrd euroa. jne. Suuri osa tukipaketista siis kiertää takaisin rahoituslaitoksiin, joissa Suomi on myös saajapuolena.

Tässä on nyt faktat suurin piirtein, joten meidän tulisi puolueena ja yksittäisinä päättäjinä päättää mitä tehdä?

 Vaihtoehto A.

Perussuomalaiset jättävät hallituksen nyt.

On vaikea hyväksyä Kreikan tukemisen jatkamista, koska Kreikkaan ei voi luottaa. Talousuudistuksen toteuttajia ei Kreikasta löydy ja hallitukset vaihtuvat yhtenään. Ennemmin tai myöhemmin lainoja leikataan maksuaikaa pidentämällä jolloin takaukset muuttuvat laskuiksi.

Koska lainaneuvottelujen aloittamista suuressa valiokunnassa vastusti ainoastaan yksi KD:n edustaja, hallituksen linja ei muuttuisi. Yksikään muu puolue ei vastusta Kreikan rahoitusneuvotteluiden jatkamista, saati mahdollista tulevaa kolmatta tukipakettia. Kaikki hyväksyivät 7,16 mrd euron siltarahoituksen.

Hallituksesta lähtiessä emme kadottaisi vain EU politiikan suunnan muuttamisen vaikuttamismahdollisuuksia, vaan myös muiltakin puolueelle tärkeiden asioiden vaikuttamismahdollisuuksista katoaisi pohja. Vaikka Suomi vastustaisi yksimielisesti Kreikan kolmatta tukiohjelmaa, se toteutettaisiin määräenemmistön turvin, eikä Suomi voisi asialle mitään. Siksi hallituksen jättämisenvaihtoehto ei ole kovin houkutteleva.

Lopputulos. Itse henkilökohtaisesti en periaatteeltani voi äänestää Kreikan kolmannen tukipaketin hyväksymisen puolesta, jos se joskus suureen valiokuntaan tulee. Voin pitää tästä periaatteesta kiinni ja niin voivat muutkin Perussuomalaiset. Tällöin hallitus hajoaa ja Sipilä muodostaa uuden liberaalimman hallituksen. Tätäkö haluamme, tuskin?

Vaihtoehto B. Perussuomalaiset jatkavat hallituksessa vaikuttaakseen sisältäpäin saadakseen ”järjen ääntä” EU-politiikkaan. Koska emme voi yksin junan suuntaa muuttaa, teemme voitavamme, kuten vaatimalla tiukkoja ehdollisuuksia ja hallitusohjelman toteutumista ”Suomen vastuut eivät saa kasvaa”.

Koska puolueen puheenjohtaja Timo Soini on puolueen tähän saakka tuonut, on syytä luottaa puheenjohtajaan myös vaikeina aikoina. Luottamus ei saa horjua, kun kaikkea ei voi muuttaa ja emme saa haluamaamme.. Huonoista vaihtoehdoista on valittava vähiten huonoin vaihtoehto.

Mitä vaihtoehtoja jää henkilölle, joka tämän johdosta ei Perussuomalaisia tässä tilanteessa halua tukea? Liittyä Kristillisdemokraattien kannattajaksi ja samalla unohtaa se tosiasia, että aikaisemmassa hallituksessa he muiden kanssa meidät tähän tilanteeseen ovat saattaneet? Jos ei kuulosta houkuttelevalta niin tuskin kuulostaa muidenkaan puolueiden vaihtoehdot hyviltä.

Mikäli Perussuomalaiset voisivat hallituksesta eroamisella vaikuttaa Suomen politiikan suuntaan, uskoisin puheenjohtajan tekevän sen silmää räpäyttämättä. Nyt ei ole sen aika. Teemme kuitenkin voitavamme ja emme luovu tavoitteistamme jotka kaikki tiedämme.

Perussuomalaisina meidän tulisi ymmärtää, että emme voi muuttaa Suomen politiikkaa yhdessä vaalikaudessa saati yhdessä yössä. Me emme voittaneet eduskuntavaaleissa. Tulimme toiseksi. Kukaan ei sanele määräänsä enempää. Työtä on jatkettava, periksi ei saa antaa.

Euroopan rahoitusmekanismi (EVM) on Eurovaltioiden perustama rahasto, jonka maksettu pääoma on 81 mrd euroa ja sitoutumiset 624 mrd euroa.  Rahaston lainanantokyky on 500 mrd euroa, josta Espanjalle ja Kyprokselle on maksettu 47,2 mrd euroa. Suomen EVM osuus on noin 12,58 mrd euroa, josta 1,44 mrd maksettiin pääomaksi ja loput takauksia. Tässä rahastossa Suomi on mukana jo aikaisemman hallituksen päätösten johdosta!  Suomi saati Perussuomalaiset eivät voi yksin estää sitä, että rahaston 452,8 mrd käytössä olevasta vapaasta pääomasta Kreikkaa tuetaan, jos niin päätetään. Rahastoon ei siis tule ”uutta rahaa” tai takuita, vaan Kreikan tukeminen tapahtuu olemassa olevan rahaston puitteissa.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


11 kommenttia
#1

Heikoin vaihtoehto on riitaantuminen niin hallituksessa kuin omien joukoissa ”Kreikan vuoksi-kin” ja siitä seuraisi SMP;n efektin toisinto – ja siitähän vastarannankiisket nauttisivat median voimin.
Vaiko riekkua ikuisesti oppositiossa vastuita pakoillen kun tämän hetkisen tilanteen ovat aiheuttaneet ”vanhat puolueet” globaalisti,olkoot sitten vaikka ”luonnollista/luonnotonta” kehityskaarta.
Mitä tilalle hallituksen hajotessa,niin siitä jo pääsemme Kreikan tielle tai sen ensiaskeleille … kun sateenkaari puolueet pääsevät seilaamaan hallitsemattomille vesilleen.

Laukka ja ähky poliittisesti on lyhytaikaista ja ”päätöntä ajattelematonta” valtakunnantoimintaa !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#2

No selvä hyväksyn että jäätte hallitukseen, mutta seuraan tarkasti miten kohtelette eläkeläisiä ja lapsiperheitä, heikompia ja puolustuskyvyttömiä jotka on helppo työntää syrjään ja unohtaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#6

Nimetön – totta ja perussuomalaisten on aina muistettava tekojen kautta siitä mitä on puhuttu kuin kirjoitettu 20v.

Yksin ja hetkessä ei voida harjoitettua politiikkaa muuttaa mutta aina on muistettava perusjuuret toiminnan että yhtenäisyyden kautta – vaikka sitten ”räkyttävässä oppositiossa” kuin keisarin uusissa vaatteissa – jos omat vaatteet myydään alehintaan torilla limusiinin varjoissa kohden yltäkylläisyyttä !

Jos omat juuret myydään eivät ne silloin omia olleetkaan !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#3

Nyt olisi ollut näytön paikka sen vaikuttamisen kans EU.ssa, totuus on se, ettei Suomella ikinä ole mitään mahdollisuuksia siellä vaikuttamiseen. Ainoa vaihtoehto on ERO EU.sta ja Eurosta. Se tie ei ole helppo, mutta jäämällä EU.hun Suomi tulee olemaan tuhon oma, se tie on vieläkin surullisempi. EU ei meitä pelasta, niinkuin Kreikkaa, iskee kyllä yksityistämisen kautta näppinsä kaikkeen Valtion omaisuuteen , pörssiin, ym. EUsta ei ole ollut Suomelle juuri mitään hyötyä, olemme nettomaksajia ja mitä olemme saaneet? Hyvinvointi valtion alasajon!! TARKOITUKSELLA!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikko Kahanpää
Vihainen
#4

-Timo soini on luvannut, että asioista puhutaan niin, että tavallinen kansa ymmärtää. Vai? Tarkoittaa siis myös naapurin Stenua ja yläkerran mummoa.

-Suomen tappiot lisääntyvät, jos Kreikalle lainataan lisää rahaa (viite esim. professori Sixten Korkman). Vai? Väitättekö uskovanne Kreikan selviävän yli 200% velkaisuusasteesta suhteessa BKT:hen. (Suomen luku taitaa olla 60-70%) Maksuaikoja pidentämällä? Älä nyt viitsi.

-Väität, että Suomen kokonaisvastuut eivät kasva. Se on määrittelykysymys, mikä on konaisvastuu.
Paljon tärkeämpää on arvioidut odotetut kokonaistappiot. Jos perusS hyväksyy Kreikka 3:sen, Suomen tappiot kasvavat rajusti. Ne kasvavat rajusti verrattuna niihin verotuloihin, joita aletaan kerätä vanhan 20 heppasen Busterin omistajalta tai isältä perintönä saadusta pikku mökistä. Lisätappio on myös suuri suhteessa leikkauksiin vvähätuloisilta, eläkeläisiltä, työttömiltä… Eikö perussuomalaisen puolueen tärkeä peruspilari ole heikoimmista suomalaisista huolehtiminen?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikko Kahanpää
Vihainen
#5

…Ettekö todella näe ristiriitaa miljardin parin heitolla kankkulan kaivoon ja vähäosaisten auttamisen välillä?

-Ymmärrän hyvin, että Timo Soini haluaa jatkaa ulkoministerinä päästyään unelmahommaansa Niinistön oikeaksi kädeksi ja ministeriauton kyytiin. Ja oppipoika on puolustusministerinä. Näistä paikoista on vaikea luopua. Ette vain ymmärrä, mitä menetätte, jos Suomi on mukana Kreikka 3ssa persujen tuella. Miksette voi äänestää hallituksen sisällä vastaan? Pysykää siellä, mutta älkää pettäkö satoja tuhansia äänestäjiänne.

-Paavo Väyrynen haluaa kansanäänestyksen Suomen eurossa pysymisestä. Jotain on pielessä, kun vaatimus tulee KEPUsta eikä persuilta. Ajatus sai tukea myös huipputason kansantaloustieteilijältä (professori Kanniainen)

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000