Perussuomalaiset

Jani Mäkelä

Jotain rajaa pieneläkeläisten kurjistamiselle

Elinkustannusten nousu rajoittaa monen pienituloisen elämää. Asuminen sähkö-, lämmitys- ja vesilaskuineen sekä välttämätön liikkuminen vievät suuren osan tuloista. Sen päälle tulee paljon erilaisia välttämättömiä menoja, joiden jälkeen ei juuri jää yli harrastuksiin tai itsensä toteuttamiseen. Tämä on mielestäni väärin – palkan tai eläkkeen pitäisi aina riittää elämiseen.

Erityisen epäoikeudenmukaiselta tämä tuntuu pientä työeläkettä saavien kohdalla. Monesti vuosikymmenten ahkera työnteko ja veronmaksu ei kasvatakaan näkyvästi eläkettä. Eläkkeiden verotus on työtuloa suurempaa. Se syö turhaan ostovoimaa – koko yhteiskunta hyötyisi, jos eläkeläiset osallistuisivat aktiivisesti ja säilyttäisivät hyvinvointinsa pitkään.

Perussuomalaiset ovat kauan vaatineet korjausta pieneläkeläisten asemaan. Esitämme taitetun indeksin korjaamista puoliväli-indeksiin tiettyyn tulorajaan asti. Tämä hyödyttäisi kaikkia eläkeläisiä, mutta eniten pientä työeläkettä saavia. Muutos ei vaarantaisi eläkerahastojen kestokykyä tulevaisuudessa, koska raha menisi pääosin jokapäiväiseen kulutukseen kotimaassa.

Eläkkeiden ja palkkatulon veron erotus voitaisiin korjata, omaishoidon tuki muuttaa verovapaaksi ja poistaa lääkkeiden kelakorvauksen omavastuu pienituloisilta. Yleisemmin ikäihmisistä huolehtimiseksi, hoitajamitoitus tulisi säätää lakiin ja ottaa hallintaan laitospaikkojen holtiton vähentäminen pitkäaikaishoivasta.

Kaikilla asioilla yhteiskunnassa on hintansa. Hoitajamitoituksen korjaus maksaisi vuositasolla suurin piirtein saman verran kuin maahanmuuttajien kotoutus. Vastakkainasettelun aika ei suinkaan ole ohi, sillä on vain yksi yhteinen rahapussi. Kun kysytään kumman arvovalinnan teemme, oma valintani on ilman muuta suomalaiset vanhukset etusijalle.

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
#1

Loppupelissä strategia ”kaikille lisää rahaa” on kuitenkin mahdoton yhtälö. Kansantalouden kakun jakaminen yhä uudestaan ja uudestaan tuottaa aina enemmän köyhyyttä kuin vaurautta. Jo nyt olemme tilanteessa, että uudestaan jakamisesta saatava hyöty ei riitä edes jakajan palkkioon, että verojen nostaminen vähentää verosta saatavaa tuottoa.

On myös ongelmia, joita ei voi rahalla ratkaista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000