Perussuomalaiset

Mika Niikko

Kivilouhimoita perustetaan ostetuilla papereilla

Jos Espoon Nuuksioon valmisteltaisiin avokaivosta, joutuisivat valmistelijat häpeään ja pikaiseen peruuttamiseen. Vantaalla tilanne on päinvastainen. Riipilässä Lemminkäinen hakee lupia perustaa kovameluista ja pölyävää 20 hehtaarin avolouhosta — keskelle viherväylää ja luonnonsuojelualueita.

Vantaalla on kohuttu kahdesta Lemminkäisen hankkeesta. Ensin vuodesta 2008 lähtien Syväojan Jäppilään, minkä tyrmäsimme

kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Jo samaan aikaan yhtiö ajoi Riipilän Köningstedin vuorelle 70 hehtaarin kivilouhosta. Läpimenoa pidettiin pedatumpana, koska Vantaan virkamieskoneisto oli mukana. Kaupunki teki jopa esisopimuksen kaupungin maista: jättilouhokseen olisi luovutettu 9,4 hehtaaria kaupungin maista, liki ilmaiseksi. Kiviaineksesta ja logistiikka-alueista kerrottiin olevan pulaa.

Yhdistykset toimittivat kuitenkin tarkat selvitykset luontoarvoista sekä kiviaineksen ja logistiikkatonttien todellisesta tarpeesta. Viranomaistiedoista oli selvitetty faktat. Kiveä on jo toimivissa louhoksissa yli sadaksi vuodeksi ja valmiiksi kaavoitettuja logistiikkatontteja satoja hehtaareita — tyhjillään. 

Louhosten ja logistiikka-alueiden hallitsemattomiin perustamisyrityksiin on havahduttava. Uusia louhoksia ei Helsingin seudulle tarvita, sillä kiveä riittää nykyisistä, yli kymmenestä Helsingin seudun louhoksesta kauas tulevaisuuteen.

Kuntien into ylimitoittaa kaupan alan kaavoitusta on samoin haaskausta — Vantaalla ja sen ympäröivissä kunnissa on kaavoituksessa vapaana yli tuhat hehtaaria logistiikalle sopivia alueita. Kapasiteeteista on täysin epärealistista ylitarjontaa.

Vakavimpia ristiriitoja on, että yhtiöt hakevat lupia tilaustöinä teetättämillään selvityksillä. Päättäjät ja virkamiehet uskovat papereihin, vaikka heidän tulisi itse tutkia suunnitelmat ja tehdä faktojen pohjalta kriittisesti järkipäätöksiä. Yhtiöiden maksamiin papereihin nojaavat päätökset uhraavat kokonaisia kaupunginosia.

Riipilän lisäksi Vantaalla uhan alla on Nikinmäki, jossa rajanaapurit Sipoo ja Kerava edistävät rajalle louhos- ja logistiikka-alueita. Tarvitaan kuulemma yli 200 hehtaaria logistiikka-aluetta, jonka alta tosin ensin louhittaisiin 33,5milj. m3ktr kalliota sadan metrin syvyydeltä.

Onko oikein avata tarpeettomia kaivoksia? Saati arvoluonnon ja laillisen vakiintuneen asutuksen kustannuksella? Pääkaupunkiseudulla on muuta tulevaisuutta. Koska vastaavia tarpeettomia hankkeita on jatkuvasti, tule maa-ainesten ottoa ja käsittelyä koskevaa lainsäädäntöä parantaa. Asukkaiden ja kuntien tahtotila tulee paremmin huomioda. Eheää viherkehää ja kokonaisia kaupunginosia elinolosuhteineen ei tule uhrata huonosti perusteltuihin uusiin louhoksiin.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Ei kalliota, ei kukkulaa...
#1

Eduskuntatalo sijaitsee kalliolla. Tosin se on jo nakerrettu melko ontoksi. Saisihan siitäkin melko tarpeettomana rakenuksena (kts.EU) kiveä uusille tienpohjille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

PersSuolainen
Vihainen
#2

Lindström lähettää varmaan työttömät töihin sinne louhokselle. Kaivamaan käsipelillä tunnelia, jonne sijoitetaan muutkin työttömät. Näin ”lopullisena ratkaisuna”.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

kimmo katavisto
Vihainen
#4

Jos tarkoitus on kun nyt kantasuomalaiset tinkii elintasostaan ja arabi mamut saa vastaanoton kuin sulttaanit ikään niin tuolla kaivos toiminnalla onkin tarkoitus louhia kaikille kanta suomalaisille hautakivet.
Kaivos toimintaa tietenkin tuetaan kantasuomailaisten vero rahoilla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000