Perussuomalaiset

Mika Niikko

Avoin kirje Perussuomalaisille nuorille

Osa perussuomalaisista, kuten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen vaati puoluetta oppositioon Kreikan talouskriisin johdosta. Syylliset ovat kuitenkin aivan jossain muualla kuin puolueessamme. Aikaisemmat hallitukset ovat ajaneet Suomen ensin euroon ja askel askeleelta sitoivat maamme mitä erilaisimpiin talousvastuisiin eurojumalansa pelastamiseksi.

Perussuomalaiset olivat hyväksymässä suuressa valiokunnassa Kreikan kolmannen tukipaketin neuvottelujen aloittamisen lisäksi myös reilu 7 miljardin siltarahoituksen  Kreikalle. Euroopan rahoituksenvakausmekanismi (ERVM) lainaa Kreikalle rahat kolmeksi kuukaudeksi. Tässä lainassa ei ole riskejä kuten muissa lainoissa. Lainan takauksena on EU-budjetti (esim. Kreikan maataloustuet). Tällä hätälainalla Kreikka maksaa erääntyneitä ja erääntyviä IMF ja EKP lainoja.

Perussuomalaisten ei tarvitse kokea huonoa omaatuntoa Kreikkaa koskevassa päätöksenteossa. Suomi on naitettu kriisiin jo kauan ennen perussuomalaisten hallitusvastuuta. Viimeaikaiset Suuren valiokunnan päätökset olivat väistämättömiä, mutta päätösten tavoitteissa näkyi Suomen edun ajaminen. Hallitus jossa Perussuomalaiset istuvat, jäi Brysselissä yksin Kreikan väliaikaisen euroeron esityksessään. Samoin kävi kolmannen tukipaketin neuvotteluiden aloittamisen estämisen yrityksessä. Koska Suomi jäi yksin, vaatimuksiltamme katosi pohja.

Tahdoimme tai emme, Suomi on sidottu Euroopan rahoitusmekanismin (EVM) kautta tehtäviin takauksiin. EVM on eurovaltioiden perustama rahasto, jonka maksettu pääoma on 81 mrd. euroa (Suomi 1,44 mrd. eur.) ja sitoutumiset 624 mrd euroa. Rahaston lainanantokyky on 500 mrd euroa. Suomen EVM kokonaisvastuut ovat 12,58 mrd. euroa.

Suomi tukee Kreikkaa myös IMF:n ja EKP:n kautta. Valtiovarainministeriön mukaan EKP:n saatavat Kreikalta on noin 27 mrd. euroa ja suomen osuus 1,79%.  IMF:n saatavat noin 20 mrd. euroa.

Jos ja kun Kreikan kolmas tukipaketti myönnetään, Suomi saati Perussuomalaiset eivät tätä yksin voi estää. Rahastossa on 452,8 mrd. euroa vapaata pääomaa euron tukemiseksi. Tuen myöntämiseen riittää 85%:n määräenemmistö. Tässä vaiheessa on syytä muistuttaa, että Perussuomalaiset vastustivat EVM rahaston perustamista viime hallituskaudella. Järjen ääntä ei kuultu. Päävastuu on edellisen hallituksen.

Lohtua voidaan hakea siitä, että kolmannesta (82 -86 mrd. eur) tukipaketista 53,7 mrd. euroa menee Kreikan velanhoitoon, joissa Suomi on myös ”saajapuolena”. IMF:n ja EKP tai euromaiden kansallisten keskuspankkien velkapääoman lyhennykset ovat yksistään noin 27,5 mrd euroa. 

No, miksi Perussuomalaisten sitten tulisi erota hallituksesta?

On vaikea hyväksyä Kreikan tukemisen jatkamista, koska Kreikkaan ei voi luottaa. Talousuudistuksen toteuttajia ei Kreikasta löydy ja hallitukset vaihtuvat yhtenään. Ennemmin tai myöhemmin lainoja leikataan, vähintään maksuaikaa pidentämällä, jolloin saatavat muuttuvat maksettaviksi. Tästä me kaikki olemme yksimielisiä. Tämän me kaikki ymmärrämme eri tavoin kuin kaikki muut puolueet.

Ikävä on todeta myös se tosiasia, että Perussuomalaiset joutuvat hallituksessa tienhaaraan vielä monissa muissakin asioissa. Joko jatkamme vaalien voittajan Sipilän viitoittamalla tiellä muiden eurovaltioiden kanssa samaan suuntaan tai valitaan opposition tie.

Jo ensi viikolla joudumme silmätysten EU:n sisäministerien päätöksen kanssa. Monta EU:n sisäistä turvapaikanhakijaa Suomi vastaanottaa ns. taakanjakosopimuksen hyväksyneenä osapuolena? Todennäköisesti useita, sillä ministeri Orpo näkee asian hyvin eri tavoin kuin Perussuomalaiset ja suurin osa kansasta.

Koska EU ja Euro on ideologia ja poliittinen projekti, tekevät useimmat jäsenvaltiot kaikkensa sen pystyssä pitämiseksi ja solidaarisuuden kasvattamiseksi. Perussuomalaiset joko jatkavat hallituksessa, vaikuttaakseen sisältäpäin osoittaakseen vaihtoehtoja EU-politiikkaan tai vaihtavat istuimia vasemmistopuolueiden kanssa.

Mikäli Perussuomalaiset voisivat hallituksesta eroamisella vaikuttaa Suomen saati Euroopan politiikan suuntaan, uskoisin puheenjohtajan  ja/tai kansanedustajien johtavan puolueemme oppositioon silmää räpäyttämättä. Hallituksen kirjaukset ”Suomen vastuut eivät saa kasvaa” muuttuisi vasemmistopuolueiden toimesta ”solidaarisuus täytyy kasvaa” -lausekkeiksi. 

Usko ei saa horjua, kun kaikkea joko emme kykene muuttamaan tai emme saa haluamaamme. Kaikkien meidän tulisi hyväksyä se tosiasia, että Suomen politiikkaa ei voi muuttaa yhdessä vaalikaudessa saati yhdessä yössä. Me emme voittaneet eduskuntavaaleissa. Tulimme toiseksi. Kukaan ei sanele määräänsä enempää. Työtä on jatkettava, mutta periksi ei saa antaa.

Lopputulos.

Huonoista vaihtoehdoista on valittava vähiten huonoin vaihtoehto. Luultavasti yksikään suurenvaliokunnan perussuomalainen jäsen ei periaatteiltaan voi äänestää Kreikan kolmannen tukipaketin hyväksymisen puolesta. Voimme pitää tästä periaatteesta kiinni. Mitä me sillä saavuttaisimme? Kaksikymmentä vuotta puolue on taistellut sen vuoksi, jotta pääsemme muuttamaan Suomea ja suomalaisten elämää paremmaksi. Luovummeko vaikutusvallasta vapaaehtoisesti eurouskovaisten ja vasemmiston iloksi? Eikö Sipilän uusi hallitus olisi entistäkin liberaalimpi. Tätäkö haluamme? Tuskin.

Toivon Perussuomalaisten nuorten johdolta kärsivällisyyttä. Toivon Perussuomalaisilta nuorilta ja kaikilta puoluetta kannattavilta ymmärrystä siinä, että hallituksessa puolueohjelman vastaiset päätökset eivät ole meistä lähteneitä. Emme kuitenkaan luovu periaatteista. Teemme kaikkemme, jotta asiat kehittyvät puolueen tavoitteiden mukaisesti. Suuren kuvan muuttaminen vie aikaa ja tässä työssä meitä kaikkia tarvitaan, myös sinua.

Osallistu keskusteluun!


27 kommenttia
MK
#1

Minusta voimme olla nuoristamme ylpeitä. Heissä on jäljellä sitä aatteenpaloa, joka Soinin Tipsukan silmissä loisti hänen astellessaan kumisaappaissa SMPn puoluetoimistoon, ja loppu onkin historiaa… En usko Tynkkysen vaativan puoluetta opposition, koska se olisi syyllinen mihinkään. Te puolueen johdossa joudutte pian ottamaan kantaa Suomen eroon eurosta, kun KEPUn Väyrynen saa listansa nimiä täyteen. Ironista, että kansanäänestys tullaan järjestämään KEPUlaisen aloitteesta, ei meidän. Kirjoitat, että Suomi jäi yksin Kreikan väliaikaisen eron kanssa. Voi olla, joku media taisi olla sitä mieltä, että muitakin oli. Kansalaisille ja puolueemme nuorille on puhuttava selvää Suomea. On myönnettävä se tosiasia, ettei jonkin vakausmekanismin koolla ole juuri merkitystä. Tärkeää on se, mihin rahaa lainataan. Jos sitä lainataan Kreikkaan, Suomen tappiot kasvavat. Ja tappiot on se asia, jolla on todellista merkitystä. Kreikka ei muuten todellakaan selviä laina-aikoja pidentämällä. Default edessä

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Asiallinen kirjoitus Mika Niikolta

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikael
Utelias
#3

Ja seli seli ja lässyn lässyn. Demokratia tässä on poljettu maanrakoon, kun tukipakettien ja maahanmuuton äänekkäin vastustaja seisoo tumput suorina selitellen muiden tekevän tai tehneen päätökset. Äänestäkää vastaan, kuten olette luvanneet! Jos hallitus siitä hajoaa, niin sitten hajoaa. Kai hallitus tämän erimielisyyden voisi kestääkin? Eihän se ole demokratiaa, että äänestetään kuten muut haluavat? Nyt valoja päälle siellä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikael
Hämmentynyt
#4

Unohtui mainita, että ääneni saatte kyllä jatkossa unohtaa – lampaat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikael
Hämmentynyt
#5

Kirjoitanpa vielä kolmannen viestin.

Maahanmuutto ja tukipaketit olivat PS:n ”kärkihankkeet” vaalien alla. Hallituksesta on aiemminkin lähtenyt puolueita, joiden aatteet ovat tulleet pahasti tallotuiksi. Eivät he ole jääneet kitisemään, mitä muut sitten tekevät vaan todenneet, että nyt ajetaan aatteidemme vastaista politiikkaa. Sen pohjalta on myös toimittu. Itse siirryn nyt nukkuviin. IPU:lta puuttuvat valitettavasti varteenotettavat ehdokkaat ja uskottavuus. Jälkimmäinen tosin meni nyt teiltäkin. Voi niitä Soinin sutkauksia muiden puolueiden ja puoluejohtajien selkärangoista…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

I, Robot
Utelias
#6

Et vielä maininnut, että kun en vitu saakaan korollaa 200e:lla ja eläkkeitä leikataan. Se on perussuomalaisten petos. Niin, ja maahanmuuttajia tulee pilvin pimein kun Soini on takapenkillä pönöttämässä ja ottamassa selfietä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikael
#8

En maininnut, koska autovero ei itseäni suuremmin kiinnosta, enkä näe sitä muutenkaan suurena kysymyksenä. Itse asiassa vähän ihmettelen, että tuollainenkin nostettiin niin keskeiseksi asiaksi vaalien alla. Mitä tulee maahanmuuttajiin, niin heitä tulee, koska enemmistö (vielä) niin haluaa. Persujen olisi tässäkin kysymyksessä tullut hakea selkeää muutosta linjaan ja äänestää vaikka hallituksen linjauksia vastaan, jos tarvetta. Maahanmuuttajat kokonaisuudessaan eivät sitä paitsi ole huono asia, mutta tietynlainen maahanmuutto on taloudellisesti ja valitettavasti muistakin näkökohdista tarkasteltuna negatiivista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

kimmo katavisto
Tyytyväinen
#7

Jospa saisimme Immosen ja Halla-Ahon ipuun niin silloin ipun ääni määrä seuraavissa vaaleissa on suurempi kuin Ps:n.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000