Seis tai ensihoitaja käyttää voimaa!
Ensihoitoalan johtava suomalaislehti Systole julkaisi eilen 5.9 nettisivuillaan jutun ”Mitä pirua STM?”, joka kyseenalaistaa voimakkaasti kesällä lausuntokierrokselle laitetun lakiluonnoksen uudeksi asiakas- ja potilaslaiksi ensihoidon näkökulmasta.
http://www.systole.fi/index.php/422-lakiluonnos-tuli-puskista-mit%C3%A4-pirua-stm
Lakiluonnoksessa ensihoitajille suunnitellaan rajoitettuja voimankäyttöoikeuksia potilaita kohtaan. On kiinnipitoa, poistumisen estämistä, henkilöntarkastusta, henkilönkatsastusta, asuntoon tai olinpaikkaan menemistä ja niin edelleen. Ensihoitoa koskevat pykälät löytyvät lain 100§ alkaen.
Poliisin tehtäviä siis ollaan siirtämässä ensihoitajille, ilman riittävää koulutusta ja välineistöä. Ensihoidolle, jonka tehtävä on auttaa ja hoitaa ihmisiä, ei laittaa heitä nippuun ja ottaa itsekin siinä sivussa turpiinsa. Vaikuttaakin siltä, että lain valmistelijat eivät todellisuudessa tunne ensihoidon toimintaympäristöä kovin hyvin. Mikä moitittavinta, Stm ei ole lähettänyt lausuntopyyntöä yhdellekään ensihoidon palveluja tuottaville tahoille vaan vain palvelun tilaajille. Valitettavasti sairaanhoitopiirien johtajat harvoin tuntevat ensihoitoalan työtä, sen tuntevat ensihoitajat ja ensihoidon asiantuntijat.
Olen kouluttautunut ja tehnyt sekä ensihoitajan että poliisin työtä. Mielestäni tällä taustalla voin hyvällä omalla tunnolla sanoa, että tämä laki toteutuessaan olisi todellinen virhe. Vodakseen käyttää voimakeinoja potilaaseen, olisi koulutuksen oltava yhtä perusteellinen kuin poliisilla ja jos ajatellaan vielä, että se tulisi tehdä ilman mitään apuvälineitä, on ajatus täysin tuulesta temmattu. On ylipäänsä syytä kysyä mikä ajatus tällaisessa on taustalla? Se, että terveydenhuolto ryhtyy hoitamaan väkisin? Kun emme saa hoidettua niitäkään, jotka apua haluavat, ainakaan terveysasemien, päivystysten ja erikoissairaanhoidon ruuhkien perusteella. Hämmästelen myös intoa hoitaa kaikkia päihdepotilaita väkisin. Mistä lähtien 7 päivän pakkohoito on ollut tehokasta ja etenkin kustannustehokasta?
Ensihoitoyksiköissä on kaksi ihmistä ja muun muassa lain esittämät vartijat eivät ole ensihoitajien käytössä kuten ei seuraavalla osastolla olevat lisäkädet. Ensihoitoyksikkö on yksin.
Viime aikoina on puhututtanut kovasti ensihoitajiin kohdistuvat uhka- ja väkivaltatilanteet. Nyt tällä lailla niitä tullaan lisäämään.
Älkää nyt ainakaan säätäkö tätä lakia kuulematta niitä, jotka tekevät ensihoitotyötä joka päivä ja tuntevat työn sekä toimintaympäristön. Me emme voi olla poliiseja olematta poliiseja. Emmekä me voi paikata poliisin resurssivajetta, se paikataan palkkaamalla poliiseja. On asioita joita ei tule sotkea ja tässä on nyt yksi sellainen.
Nyt järki käteen ministeriö, hallitus, eduskunnan valiokunnat ja suuri sali.
(Tänään 6.9 Stm on jatkanut lausuntoaikaa 16.9 saakka jatkaen sitä viikolla alkuperäisestä ja ilmeisesti viitaten Systolen artikkeliin, kertoo twitter-tilillään, että lakia voi lausua myös ilman lausuntopyyntöä)
Tekstin aiheet:
Rantanen eduskuntaan vaikka se olisikin iso puute ensihoitajien resursseissa, mutta loppupeleissä sitäkin suurempi hyöty, koska pääsisi paremmin vaikuttamaan lainsäädäntöön.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Nimetön – joo täällä ollaan samaa mieltä että hitossa äänestäkää Mari eduskuntaan joukkovoimalla… Kasevakin velvoittaa – 70 luvulta !
T. Seppo
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Meneekö tässä kaksi asiaa sekaisin? Rajoitettu voimankäyttö potilasta kohtaan kuulostaa mielestäni hyväksyttävällä – mikäli tilanne sitä todella vaatii. Olen ymmärtänyt, että eri tilanteissa nykyään melko usein ensihoitaja kokevat väkivaltaa tai ainakin sen uhkaa sivullisten taholta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti