Perussuomalaiset

Mari Rantanen

Iloisesti sekaisin

Sisäministeri Maria Ohisalo vahvisti tänään Vihreiden huumepolitiikan ajavan kaikkien huumausaineiden käytön ja oman käytön hallussapidon dekriminalisointia. Ohisalo väittää facebook-päivityksessään, etteivät käyttäjät uskalla hakeutua hoitoon rikosrekisterimerkinnän vuoksi. Lisäksi Ohisalon mukaan Thl:n asiantuntijat ja WHO ovat suositelleet rangaistusten poistamista käyttäjiltä. Vihreät ja kannabisaloitteen kannattajat ovat lisäksi tuoneet perusteluissaan esiin niin Yk:n suositusta kuin Portugalin mallia.

On perin surullista jos sisäministeri ei tiedä, että terveydenhuollon viranomaiset eivät a. ilmoita huumausaineen käytöstä poliisille ja b. eivät itse tee merkintöjä poliisiasiaintietojärjestelmään. Poliisiasiaintietojärjestelmään tulee merkintä silloin kun poliisi kohtaa käyttäjän, jolla on huumausainetta nk päällä. Terveydenhuollossa on varsin korkea salassapidon kynnys, jonka myös käyttäjät tietävät. Näin ollen viestintä siitä, että käyttäjän hakeutuessa hoitoon asiasta tulisi merkintä, on vähintäänkin erikoista jos ei jopa harhaanjohtavaa.

Thl:n kanta perustuu kahden tutkijan blogiin eikä ole Thl:n virallinen kanta. WHO ei myöskään ole ottanut asiassa virallista kantaa vaan käsitys dekriminalisoinnin kannasta tullee WHO:n raportista vuodelta 2014, joka käsitteli HIV:n ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Kyseisessä raportissa tuodaan esiin, ettei huumausaineiden käyttäjille tulisi langettaa vankeusrangaistuksia, puhtaiden neulanvaihtopisteiden tärkeys sekä se, että käyttäjiä ei tulisi hoitaa ”pakolla”. YK myöskään ei ole järjestönä kyseistä kantaa ottanut tai ainakaan sellaista, joka olisi varsinaisesti missään päätetty.

Portugalin malli on hyvin mielenkiintoinen sillä se ei ole suinkaan seuraamukseton. Malli käyttää hallinnollisia seuraamuksia, jotka on irroitettu rikosprsessista vaikka poliisi onkin varsin merkittävä toimija sielläkin. Kun poliisi kohtaa käyttäjän, toimitetaan hänet seuraamuskomiteaan, jossa tehdään haastattelu ja arviointi. Portugalin mallissa käyttäjä voidaan antaa terapiaa, hoitoa ja hänelle voidaan langettaa kielto liikkua tietyllä alueella, matkustuskielto, alentaa sosiaaliturvaa ja myös langettaa sakko hallinnollisena seuraamuksena. Sakotusta ei käytetä ongelmakäyttäjille kuitenkaan. Lisäksi poliisi voi ottaa kiinni käyttäjän todistajan roolissa, jossa heitä systeemi ilmeisen tehokkaasti käyttää. Toisin sanoen, Suomen malliin verrattuna Portugalin malli on huomattavan tiukka. En ole vielä nähnyt, että tätä seuraamuspuolta olisi kovasti tuotu dekriminalisointikeskustelussa esiin. Syytä olisi sillä rusinoiden poimiminen pullasta ei tässä kysymyksessä käy.

Viime päivien kannabis-keskustelussa ja Ohisalon ulostulossa on tuotu esiin se, että jatkossakin pitäisi saada huumausainekauppiaat kiinni. Se on luonnollisesti tärkeää, mutta tässäkin tehtävässä käyttäjillä on roolinsa. Käsitykseni mukaan tässä toimii kysynnän ja tarjonnan laki. Jos on käyttäjiä, on myyjiä. Myyjien jäljille ei päästä ilman käyttäjiä. Vai olikohan ajatuksena alkaa myös jakaa huumausaineet käyttäjille yhteiskunnan taholta, kuten välillä keskusteluissa vilahtelee?

Mutta palatakseni Ohisalon ulostuloon, se on vastuuton. Ja itse asiassa jopa ylimielinen niitä ihmisiä kohtaan, jotka kamppailevat lapsensa huumausaineiden käytön kanssa tälläkin hetkellä. Yhteiskunnan tehtävä on lähteä siitä, ettei kukaan alkaisi käyttämään huumeita ja ne, jotka jo käyttävät, lopettaisivat sen. Yhteiskunnan tehtävä ei ole mahdollistaa käyttöä laillisesti ja seuraamuksetta. Lainsäädännön tarkoitus on osoittaa toivottavaa käytöstä ja pyrkiä nostamaan kynnystä ei-toivotulle käytökselle.

Eritoten vastuullinen politiikka ottaa huomioon lapset ja nuoret. Me emme voi antaa sellaista käsitystä, että jotkut huumausaineet ovat vaarattomia ja kaikkia voi käyttää ilman seuraamuksia. Huumausaineet eivät ole vaarattomia, edes kannabis varsinkaan nuorille kehittyville aivoille. Eikä sitäkään seikkaa tule sivuuttaa, että mitä nuorempana käyttö alkaa, sitä suurempi on riski vahvempiin aineisiin.

Asiat ovat siis iloisesti sekaisin. Näköjään faktoissa, valtakunnassa, Vihreissä mutta eritoten sisäministeriössä.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


13 kommenttia
Nimetön
#1

Nämä huume-asiat ovat hyvin vaikeita juttuja.
Terveysvalistus ainakin koulusta lähtien olisi tärkeää.

Huumeiden käyttäjien kuvia pitäisi näyttää joka paikassa – miltä näyttävät turmeltuneet kasvot, laihat vartalot, moninaiset pistojäljet, hompsuinen olemus, jne…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Niin valistus , ja täysi Raittius se olisi Tavoiteltavaa jatervettä poitiikkaa !!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#2

Jos tuo analysointi Ohisalon puheista ja asioiden käytännöstä on oikea, niin sehän vain vahvistaa käsitystä Rinteen hallituksen ”osaajista”. Ministereitä nimitettäessä ei ole noudatettu Perustuslain henkeä, näiden valintakriteereistä. Ei todellakaan, vaan sopiva on ohittanut pätevän.
Toki ainahan joukkoon livahtaa ”mätiä omenoita”, mutta jos ne ovat enemmistö, niin se on pahempi juttu, meille kaikille. Pahintahan jos itse vetäjä on puolikoomassa, edellisen päivän puheita selitellään seuraavat pari viikkoa.
Tulee vaan mieleen myös nuo ”valaistuneet” autoilun ja ilmastopaniikin lietsojat. Miten voikin niin nopeasti kirkastua ratkaisut maailman pelastamiseen, keinoja kaihtamatta?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Passiivisen käytön haitoista puhumattakaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Ohisalon täytyy erota.

https://www.verkkouutiset.fi/karmea-on-meininki-sisaministerillamme/

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ohisalo on täysin epäpätevä!
Vihainen
#5

Ohisalo osoitti jälleen tietämättömyytensä! Hän on epäpätevä tehtäväänsä!

Katsotaan nyt, kauanko aikaa kestää kunnes Suomen Kansalaiset ilmoittavat että, sisäministeriksi on hankittava pätevä henkilö. Tämä alku on ollut tosi surkea!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000