Perussuomalaiset

Kimmo Kautio

Kelluva markka olisi itsenäisen Suomen pelastusrengas

13 kommenttia

Seurasin eduskunnan eurokeskustelua 14.5.2020 hetken aikaa epäuskoisena. Hallituksen vastaukset olivat surullista seurattavaa. Ministerit Marimekko-paidoissaan näyttävät olevan pihalla, kuin lintulaudat.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) toisteli kuin mantraa haavetta euroalueen yhteisen edun mukaisesta vakaudesta. No, vakautta on ollut, mutta tuskin sellaista, kuin on toivottu. Olematon kasvu ja halvaantunut talous ovat toki tietynlaista vakautta vuosien varrella edustaneet.

Edelliseen liittyen jo vuonna 2014 Taloussanomien Jan Hurri kirjoitti:

”Tiukasti tulkiten euroalue on jo hukannut yhden vuosikymmenen talouskasvun, ja nyt uusien hukkavuosien todennäköisyys näyttää jo kasvaneen suureksi.

Iso joukko markkinaekonomisteja ja taloustutkijoita pelkää, että eurotalous voi jo olla umpikujassa, jossa EKP ei mahda enää juuri muuta kuin pitää korot nollassa ja kokeilla yhä uusia rahaelvytyksen keinoja.”

Hukkavuodet ovat jatkuneet. Enää epäselvää on vain se, kuinka syvällä on pohja. Kansanedustaja Toimi Kankaanniemen (ps.) evästäessä hallitusta siitä, että Suomi on epäsymmetrisessä euroalueessa täysin väärässä seurassa ja meidän pitäisi varautua euron hajoamiseen, pääministeri Sanna Marin (sd.) veti yhtäläisyysmerkit euron ja EU:n välille:

”Edustaja Kankaanniemi, totesitte jotenkin näin, että Suomi on täysin väärässä seurassa kuuluessaan Euroopan unioniin. Kyllä tämä oli aika pysäyttävä puheenvuoro tästä salista. ”

Käsittämätöntä ymmärtämättömyyttä pääministeriltä. Perussuomalaisten Riikka Purran ihmetellessä poliittisten hokemien kierrätystä euron hyödyllisyydestä Suomelle, veti Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vastauksellaan pohjat:

”Ei tuo edustaja Purran puheenvuoro aivan huono ollut. Kyllä se näin on, että sitä, mitä rakastaa, pitää myös kritisoida, ja se rakkaus kyllä kestää sen kritiikin. Kyllä me olemme myös tätä eurojärjestelmää vuosien varrella kehittäneet.”

Suoraan ministeriaitiosta kuultu Tuppuraisen rakkaus euroon kertoo paljon. Monien meistä suhtautumista euroon ei määrittele minkään valtakunnan järki, vaan tunne. Väitän, että euro ei haittaisi moniakaan sen nykyisistä vastustajista, mikäli EU aidosti olisi optimaalinen valuutta-alue eikä se vaatisi tuekseen liittovaltiorakenteita, joiden hinta on Suomen itsenäisyys. Näin ei kuitenkaan ole. Yhteisvaluutta ilman yhteistä budjettia – valuutta ilman valtiota – ei ole kautta maailmanhistorian toiminut missään.

***

Suomi on ollut eurossa yli 20 vuotta ja yhä aina ministeriaitiosta asti valehdellaan kansalle, että euro on Suomelle hyvä valuutta, eurojäsenyys on tuonut vakautta, pitänyt korot alhaalla ja huolehtii siitä, että valtio ja yritykset saavat edullista lainaa. Ja kansa vielä nielee kaiken. Tosin luulevathan jotkut yhä niinkin, että pankit lainaavat vain niihin talletettua rahaa.

Kehotan Marinia, Kulmunia, Tuppuraista ja muita ministereitä miettimään edes hetken, miksi vaikkapa Ruotsilla sitten on matala korkotaso ja ruotsalaiset yritykset saavat lainaa? Eihän Ruotsilla ole euroa, tätä suurta rakkauttanne.

Suomen euroa edeltävä korkotaso ja koko 90-luvun lama oli vahvan markan politiikan seurausta. Laman alkaessa Suomi oli mukana EU-maiden yhteisessä valuuttakokeilussa, ECU:ssa, johon osallistuneiden maiden kansalliset valuutat oli sidottu yhteen.

ECU-kokeilu ennakoi euroa aikanaan varsin hyvin, osoittaen yhteisvaluutan ongelmallisuuden. Tuota aikaa ja vahvan markan politiikkaa ei kukaan halua takaisin. Kelluva markka sen sijaan olisi voinut pienentää laman vaikutusta pakottamalla vaihtotasetta korjautumaan niin, että tuontihinnat olisivat nousseet ja vientihinnat laskeneet.

***

Talouspolitiikka on tietysti vaikea laji ja jotenkin tätä touhua katsellessa tuntuu siltä, että poliitikkojen tärkein syy puhua euroalueen vakauden puolesta on vastuun vältteleminen taloudellisesti ja valtiollisesti itsenäisen valtion luotsaamisessa.

On helpompaa olla olevinaan pääministeri tai valtiovarainministeri, kuin oikeasti olla sellainen itsenäisessä valtiossa. On helpompaa olla Suomen Pankin pääjohtaja, Roope Ankkana tyhjässä rahasäiliössä, joka on Brysselin karhukoplan letkuissa.

Stadissa on kiva tallailla taskut täynnä monopolirahaa. Ei tarvitse liikaa ajatella ja rasittaa mieltä. Istuu vain, kuin kirkkoveneen penkissä: On soutavinaan ja aukoo suuta, kun muut veisaavat. Kun pitää suunsa kiinni virheistään ja pesee kätensä vastuusta, kuin Pontius Pilatus, kansa palkitsee Pohjois-Korean kannatusluvuilla ja rakentaa kultin ympärille. Omatunnolle riittää, kun kerran vuodessa, kaatuneiden muistopäivänä, käy sankarihaudalla pyytämässä anteeksi. Turhaan kaaduitte.

***

Koronakriisi konkretisoi Suomen vaihtoehdot nopeammin, kuin tämän valintatilanteen pelättiin tulevan eteen. Suomen vaihtoehdot ovat euro ja liittovaltio tai oma raha ja itsenäisyys. Kaikki muu on tekohengitystä kuolleelle. Tiedän toki puhuvani seinille kirjoittaessani tästä yhä uudelleen ja uudelleen. Olen vain kumiseva vaski ja helisevä symbaali näille euron rakastajille, joille rahaliitto on ikuinen, ilman avioehtoa.

Kuljemme itsenäisen Suomen kärsimysten tietä. Kannamme siniristiämme Brysseliin. Suomi voisi toki nousta tästä lamasta pintaan ja kuiville talouskasvuamme kriisin jälkeen vauhdittavan, kelluvan markan avulla. Ei ole vielä myöhäistä toimia, mutta avainasemissa tällä hetkellä olevien ihmisten ymmärryksen eksponentiaaliseen kasvuun on todella, todella vaikea uskoa.

Onneksi he eivät ilmeisesti haluaisikaan itseään haukuttavan miksikään valtiomiehiksi.

Lähteet:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_73+2020+3.1.aspx

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001848423.html

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


13 kommenttia
Nimetön
#1

Markasta ei olisi koskaan pitänyt luopua!!

Eurosta on erottava, tavalla tai toisella.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Jos euro Sinulle ongelma vaihda bitcoineihin. Netin kautta työttömyys- ja sosiaalikorvaukset virtuaalivaluuttaan ja olet onnellinen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Aivan loistava kirjoitus taas Kautiolta!! Ei mitään lisättävää, niin täyttä totta. Odotan Kautiolta lisää blogi-tekstejä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Taitaa Suomen markasta tulla 60 penniä.

BRITANNIASSA asuvat kuluttajat ovat joutumassa ensi vuonna brexitin maksajiksi, kun tuontiruoka ja -autot uhkaavat kallistua roimasti.
Tuontiautoille on tulossa kymmenen prosentin tulli. Tuntuva hinnankorotus uhkaa myös muun muassa tuontilihaa ja -kalaa, maitotuotteita sekä monia hedelmiä, vihanneksia ja marjoja.
Uudet tariffit koskevat myös EU:sta tulevia tuotteita, jos Britannia ja EU eivät saa sovituksi ajoissa vapaakauppasopimuksesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Yrittäjä
#5

Mihin he tarvitsevat tuontiruokaa? Tai tuontiautoja?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Autot, sakasalaista, amerikkalaista ja japanilaista alihankintaa.
Hedelmistä vitamiineja. 88% brittien kalastamista menee vientiin, tuonnissa tonnikala, lohi ja ennenkaikkea fish’andships turska…Ai niin onhan britannia Euroopan suurin porkkanan tuottaja. Kuka korjaa sadon jatkossa ? Gentlemen, ladies ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Suomalainen
Iloinen
#6

Tämä on sitä parasta populismia. Erotaan Eusta ja otetaan markka takaisin, niin kaikki on taas hyvin. Siinä samalla haukutaan pääministeri ja muut puolueet ja hehkutetaan omaa erinomaisuutta. Itsenäisyys saadaan takaisin, rajat kiinni ja muunväriset ulos. Talous kukoistaa ja mitään ongelmia ei ole. Uskokoon ken uskoo, minä en usko tähän satuun. Nyt me ollaan oikeassa ryhmässä ja minä uskallan väittää, että itsenäisempiä kuin ikinä. Se että maailma muuttuu ja globalisaatio jyllää, niin siihen on vaan vastattava oikeilla ratkaisuilla ja miltei 30 Euroopan maata ovat ratkaisunsa tehneet. Ukraina ei ja lopputulos on nähtävissä. Suomi pohjan perällä ja Venäjän kainalossa on yhtälö, joka on joka hetki vaarallinen. Siiheen vaaraan saimme selkänojan, kun liityimme EUiin 25 vuotta sitten. Vapaakaupat ja muut erinomaisuudet kirsikkana kakun päällä. Aina on kehitettävää ja parannettavaa ja näin tullaan EUssa tekemään, yhdessä ja itsenäinen Suomi mukana. Hyvä Suomi, hyvä EU!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Enska
#8

Ai Hyvä EU? Epädemokraattinen Bilderbergiläisen globalistieliitin liittovaltioprojekti se on!
Ei se kauppaliitto kuten alunperin väitettiin.
Suomen itsenäisyys on viety, kansallisomaisuus myydään ulkomaalaisille sijoittajille.
Kuten kaikki muukin, kiinteistöt, firmat jne.
Kohta olemme pelkkiä orjia ja vuokralaisia omassa maassamme ilman mitään oikeuksia.
Ja rajat pitää laittaa kiinni, sillä lailla että itsenäinen valtio saa itse päättää keitä ja millä ehdoilla alueelleen päästää.
Kansalaisuuden täytyy olla palkinto joka pitää ansaita vuosien ajan nuhteettomalla käytöksellä ja itsensä elättämällä. Kehitysmaalaiset pysykööt kehitysmaissa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lare
#9

Suomalainen?
Vaikutat kylläkin olevan harhainen.
Aivopesty isänmaaton tampio.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Suomalainen
Iloinen
#10

Oikein mukavaa päivää sinullekin Lare!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#7

Hei. Kiitos Kimmokin. ”Suoraa puhetta; Totuudesta”, joka on; ’oikea mesta’. Me Suomen kansa olemme vertauksellisesti; kuin talvisessa ajassa; hevoskyydillä; joulukirkkoon ajaneet, vaan; ’isäpä’ ei lähtenytkään; kellojen; lähtösoittoaan soittaessa; Samalle hyvälle paluutielle vaan; karautti; kirkkorekineen ja perheineen; uudistusten ja innovaatioiden; eksyttäville-kapeille, tuntemattomille teille; eteenpäin; ohi kirkon ja tuttujen kunnaiden. Tie on kapea ja lasten ja vaimon mieli on apea, kun lunta tulee niskaan kuusien oksista, ja ollaan pois; kodin tunnelmallisesta; jouluisesta; kotipoksista. Eihän tässä; näin pitänyt käydä. Kuoliko Jeesus kuitenkin? , vaikka toisin; aina; Lapsenuskoisesti; ma ajattelin. Kiitos, kun luit; ja tutuksi tuit.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pankkimies
Iloinen
#12

Euroalueesta voi erota. Se voi tapahtua joko yhteisymmärryksessä muiden jäsenmaiden kanssa tai
yksipuolisella vetäytymispäätöksellä. Ero ei kummassakaan vaihtoehdossa olisi helppoa, eikä sen
kustannuksia pystyttäisi tarkasti etukäteen arvioimaan. Epävarmuudesta huolimatta on
epätodennäköistä, että ero johtaisi huomattaviin kustannuksiin. Suomen kohdalla kustannukset voisivat
parhaimmillaan olla varsin kohtuulliset noin 10 miljardin euron luokkaa. Huomattavasti korkeammat
kustannukset ovat silti toki mahdollisia, etenkin jos minkäänlaista etukäteisvarautumista ei tehdä.
Suomelle euro on ollut ennen kaikkea poliittinen projekti. Sellaisena se voi myös jatkua niin kauan kuin
suomalaiset haluavat olla rahaliiton jäseniä. Suomen tulisi kuitenkin myös varautua siihen
mahdollisuuteen, että euroalueen jatko nykymuodossaan käy mahdottomaksi. Talouskriisit ja/tai suuri
yhteisvastuun lisääminen yhdistettynä kansallisen suvereniteetin huomattavaan vähenemiseen voivat
olla asioita, jotka

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pankkimies
Iloinen
#13

jatkuu… voivat
olla asioita, jotka muuttavat suhtautumistamme euroon.
Historia osoittaa, että poliittiset projektit, kuten euro, päättyvät jossain vaiheessa. Maat joko yhdistyvät
liittovaltioksi tai ottavat käyttöön omat valuuttansa. Haluttomuus varautua euron hajoamiseen tai siitä
eroamiseen altistaisi Suomen suurille kustannuksille. Erityisesti toisen euromaan päätös lähteä eurosta
on mahdollinen saranakohta, jonka yhteydessä Suomen palaaminen muiden pohjoismaiden joukkoon
omaa valuuttaa käyttäväksi EU-maaksi voisi olla perusteltu.
Presidentti Paasikivi on todennut tosiasioiden tunnustamisen olevan kaiken viisauden alku. Tämä olisi
hyvä lähtökohta myös euroon liittyville poliittisille päätöksille

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000