Perussuomalaiset

Kaj Turunen

Jätevesiasetus ja sairastuneet uimarit

Onko uimarantojen saastumisella ja Ympäristöministeriön epäonnistuneen jätevesiohjeistuksen välillä yhteys?

Useilla uimarannoilla eri puolilla Suomea ovat sadat vedestä viilennystä hakeneet sairastuneet bakteerien tai viruksien vuoksi. Mistä pöpöt ovat peräisin? Epäuskottava selitys on, että joku vauva olisi ulostanut veteen. Se on epäuskottava siksikin, että niin olisi pitänyt käydä kaikilla uimarannoilla ja niin massiivisesti ettei isokaan vesimassa liuenna vaikutusta. Jostakinhan ne norot ja muut kuitenkin ovat peräisin.

Olisiko syynä Ympäristöministeriön epäonnistunut jätevesiohjeistus ja toimimattomat pienpuhdistamot. Erityisesti ns. kyläpudistamot. Ne ovat vastaavanlaisia kuin omakotitaloasukkailta vaadittavat järjestelmät, mutta vain suuremmassa koossa. Kyläpuhdistamot ovat miehittämättömiä, eivätkä vaadi ympäristölupaa kun ovat mitoitettu alle sadalle henkilölle. Näissä puhdistamossa ei ole erillistä PH:n säätöä. Kun ei ole, niin PH voi laskea alle kolmeen, jolloin flokin muodostuminen heikkenee. Tällöin ”puhdistamo” purkaa useiden tuhansien litrojen panoksina kiintoainetta sisältävää jätevettä käytännössä pintavesien kautta järviin tai pohjavesiin.

Uimarannoilla maassamme ei olla koskaan aikaisemmin sairastuttu tässä määrin kuin tänä kesänä. Näitä toimimattomia puhdistamoja on rakennettu vasta äskettäin. Tämä on tutkittava. Suomen Ympäristökeskuksen on tehtävä tutkimus yhdessä alan yliopistojen asiantuntijoiden kanssa ovatko pienpuhdistamot syyllisiä. Pahoin kuitenkin pelkään, ettei Syke innostu tästäkään tutkimuksesta. Eihän se suostunut tutkimaan maaperäsuodatustakaan.

Kaikilla meillä on vielä muistissa Nokian ikävä jätevesitapaus. Nyt toivon, ettei yhtään vammautunutta, uhreista puhumattakaan, tarvita tutkimuksen käynnistämiseksi.

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
Ei oo totta!!!
#1

Taas Persu metsästää aivan naurattavalla ja läpinäkyvällä tavalla säälittäviä irtopisteitä kun kyvyt oikeasti yhteiskunnan kannalta merkittäviin asioihin ei riitä. Nämä uimarannat olivat kaupunkien uimarantoja ja pienpuhdistamoilla ei ole asian kanssa mitään temistä.

Tämän olisi voinut helposti tarkastaa jos olisi halunnut. Ei ihme, että Persujen kannatus tippuu (mikä on ihan oikein ja toivottavaa) kun politiikan taso on tämä

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Marita Salenius
#2

Onhan toki hauskaa, että muiden puolueiden kannatus nousee ihan jätevesien takia. Joten karmeampaahan se on, että uimarannat onkin kaupunkien rantoja. Mistä ne jätteet tulee? Kaupunkilaisten putkistoista. Eli onkin todella syytä katsoa, minkä kokoisista puhdistamoista on kyse. Mitä suurempi jätemäärä, sitä suurempi ongelma. Mitä tulee kannatuksen tippumiseen, niin enpä ole siitä merkkejä nähnyt. Ainoastaan kesägallup haastateltavien saantivaikeuksien takia näytti virhemarginaalin sisäistä pudotusta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kumma homma
#4

Perseet, anteeksi Persut ovat omineet varsin mielenkiintoisen tavan tulkita mielipidemittauksia. Silloin kuin luvut ovat tälle ei-penaalin-terävin-kynä – puolueelle suosiollisia, oli tulos odotettu ja ennakoitu, sanotaan, että kyllä kansa tietää. Mutta silloin kun mielipidemittaus tangeeraa totuutta, on mittauksessa jotain vikaa. Kansa on siis ilmaissut mielipiteensä väärin. Kansa ei siis enää tiennytkään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

katastrofi Ukrainassa
#3

Pienpuhdistamoiden toiminnassa on ollut puutteita:
”Jäteveden pienpuhdistamot eivät toimi vaaditulla tavalla” yle.fi
Jos tällainen on uimarannan lähellä, on tautien leviäminen mahdollista.
Suurimmassa osassa tapauksista kuitenkin lienee ollut kyse suuren uimarimäärän ja välinpitämättömyyden ja/tai tietämättömyyden vuoksi levinneistä tartunnoista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000