Perussuomalaiset

Kaj Turunen

VALEHTELIKO VIRKAMIES GRAHN-LAASOSELLEKIN

Lipposen kakkoshallitus sääti jätevesiasetuksen, mikä astui voimaan 2004. Silloinen Ympäristöministeri Enestam kertoi myöhemmin asetuksen kaaduttua, että virkamiehet olivat harhauttaneet häntä sillä, että teknologia olisi ollut valmista asetuksen tuomiin haasteisiin nähden.

Vanhasen hallituksen Ympäristöministeri Lehtomäki yritti muuttaa lakia paremmaksi lieventämällä asetuksen puhdistusvaatimuksia Lauri Tarastin työryhmän pohjalta. Mikään ei muuttunut, koska laitteet eivät muutu toimiviksi lakia muuttamalla.

Sama hölmöläisten homma sen kuin jatkuu, hallitukset ja ministerit vaihtuvat ja nyt on vuorossa Stubbin hallituksen Ympäristöministeri Grahn-Laasonen, joka on asettanut uuden työryhmän ja nimittänyt sen puheenjohtajaksi Ylijohtaja Ari Niirasen. Tämäkään työryhmä ei tule ottamaan kantaa puhdistusmenetelmien toimimattomuuteen.

Vuonna 2008 Suomen ympäristökeskus Syke ryhtyi CE testaamaan jätevedenpuhdistamoja EN 12566-3 standardin mukaisesti. Kyseinen standardi on ns. harmonisoitu tuotestandardi, jolloin EU:n rakennusasetuksen voimaansaattamisen jälkeen on tehoa saanut osoittaa vain em. standardiin perustuen. Keväällä 2014 EU Komission virkamiehet totesivat, että Suomen Ympäristöministeriö on tehnyt virheen antaessaan CE merkkiin liittyviä valmistajanvakuutus lausuntoja valmistajien puolesta. Ympäristöministeriö ei ole suostunut kieltämään virheellisten lausuntojen- ja CE merkkien käyttämistä, vaikka Oikeuskansleri oli todennut Ympäristöministeriön menettäneen objektiivisuuden asian suhteen.

MOT, Ajankohtainen kakkonen ja 45 minuuttia ohjelmat ja Tekniikan Maailman testit nostivat Sykkeen lausunnot julkisuuteen, koska Sykkeen lausuntojen mukaan laitteistojen olisi pitänyt toimia moitteettomasti asetuksen vaatimuksiin nähden. Näin ei kuitenkaan ollut. Yksikään laite ei testeissä saavuttanut asetuksen puhdistusvaatimuksia.

Lisäksi Tekniikan Maailma testasi yhdessä Helsingin Yliopiston kanssa maaperäkäsittelyn toimivuuden, ja testi osoitti myös sen toimimattomaksi. Ympäristöministeri Ville Niinistö tutustui hankkeeseen ja testitulokset toimitettiin myös nykyiselle Ympäristöministeri Grahn-Laasoselle. Kaikista tutkimustuloksista huolimatta ihmetystä herättää, miksi Syke edelleen jatkaa julkisin varoin propagandan levittämistä maaperäkäsittelyn soveltuvuudesta.

Suomeen on asennettu vailla kuluttajan suojaa toimimattomia ja testaamattomia puhdistusmenetelmiä useiden miljardien edestä ja ministerit kerta toisensa jälkeen ainoastaan myöntävät lisäaikaa virheinvestointien jatkamiselle. Syynä tähän on muutaman ammattitaidottoman Ministeriön virkamiehen laatimat virheelliset toimivuusraportit, joita ei voi poistaa, koska se tarkoittaisi virheen myöntämistä.

Todellinen ongelma poistuu ainoastaan virheellisten raporttien poistamisella ja valmistajavastuun määrittelemisellä lakiin, jolla turvataan kuluttajan oikeusturva. Virheen myöntäminen tuntuu vain olevan Ministeriön ylimmälle virkamiesjohdolle ylitsepääsemätöntä ja siksi he ovatkin aloittaneet asian hämmentämisen jakamalla perusteettomia lausuntoja sekä sotkemalla asetuksen toteutusta perustamalla Ministerien toimesta erilaisia työryhmiä. 

Luulisi ministereiden vihdoinkin ymmärtävän, että työryhmiä perustamalla eivät virheelliset lausunnot muutu virheettömiksi eivätkä toimimattomat menetelmät muutu toimiviksi, vai onko tässä pohjimmiltaan kyse ainoastaan vaalikikasta, jolla ongelma saadaan siirrettyä seuraavalle hallitukselle?

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000