Perussuomalaiset

Kai-Ari Lundell

Uutta oppimisympäristöä etsimässä 1.

Aloitan sarjan, jossa kerron kerron Lounais-Vantaan uusista kouluratkaisuista. Teen tarinaa kuvien avulla, näkökulma on kokeneen luokanopettajan. Opetuskokemusta on 40 vuotta.

Valitsin uutta oppimisympäristöä kuvaamaan kokolattiamaton, koska melkein kaikkiin uusien oppimisympäristöjen mukaisiin uusiin kouluihin asennetaan kokolattiamattoja. Julistan ne uuden oppimisympäristöjen symboliksi.

Lähtökohta

Kuten valistuneet lukijani tietävät, olen ollut eläkkeellä viidettä vuotta. Koska en malta päivisin kotona löhöillä, kiertelen säännöllisesti sijaisena lähikouluissa keskinmäärin neljä päivää per viikko. Koulujen on sijaittava polkupyörämatkan päässä. Kouluissa kiertely on ollut hyvin avartavaa. On ollut hyvin hauskaa tutustua lähikouluihin ja niiden opettajiin. 

Olen sijaistanut luokanopettajia, laaja-alaisia erityisopettajia, erityisluokanopettajia, valmistavien luokkien opettajia, kieli- ja musiikkiluokkien opettajia sekä yläkoulun aineenopettajia kuten äidinkieli, kielet, historia ja yhteiskuntaoppi, biologia- ja maantieto, kuvataide, käsityö, liikunta- ja terveysoppi ja oppilaanohjaus. Erityisen hauskaa on ollut valmistavilla luokilla, sillä niissä homma on sitä ehtaa, opetetaan ja painitaan perusasioiden parissa, opitaan puolin ja toisin kaiken maailman asioita.

Lounais-Vantaalla (= Myyrmäen suuralue), missä asun, on koulurakennuksia purettu ja rakennettu uusia tilalle tai sitten on peruskorjattu vanhoja koulurakennuksia. Monen vantaalaiskoulun tie on tullut elinkaarensa päähän. 1970-80 -luvuilla rakennettiin vauhdilla kouluja, kun Vantaa kasvoi rajusti. Muistan hyvin, kun silloin todettiin, että silloisten uusien koulurakennusten eliniäksi ajateltiin noin 40 vuotta.

Lounais-Vantaan koulurakennuksia, joita on purettu lähinnä homeen takia ovat Hämeenkylän, Laajavuoren, Myllymäen, Variston ja Rajatorpan koulut sekä Uomarinteen koulun pikkukoulu. Pian puretaan Vantaankosken koulu ja Myyrmäen Varia, iso ammattioppilaitos, joka siirtyy Kehäradan Vehkalan aseman viereen. Homekouluprosessit ovat olleet ikäviä ja joissakin tapauksissa pitkiä. Homeen takia moni alueen tuttu opettaja on joutunut työkyvyttömyyseläkkeelle, ja oma poikani joutui muutaman kuukauden ajaksi sänkypotilaaksi homeen takia.

Uusia koulurakennuksia ovat siis Hämeenkylän ja Rajatorpan koulut sekä Uomarinteen koulun laajennusosa. Purettavan Myyrmäen Varian tontille tullaan rakentamaan uusi Ojahaan peruskoulu, koska sekä Kaivokselan että Uomarinteen koulut ovat jo täynnä oppilaita.

Isoja peruskorjauksia on tehty Martinlaakson, Uomarinteen ja Pähkinärinteen kouluissa, Vaskivuoren lukiossa sekä Rajatorpan koulun vanhassa ns. museokoulussa. Kohta tullaan peruskorjaamaan Kaivokselan, Kivimäen ja Kilterin koulut. Kaivokselan kouluun tehdään myös iso laajennusosa. Isoja osakorjauksia on tehty Askiston koulussa

Alueen koulujen yhtäkään koulukiveä ei ole jätetty kääntämättä tai lähiaikoina ei jätetä kääntämättä. Tuomelan koulu hylättiin, oppilaat siirtyivät Hämeenkylän kouluun ja koulurakennus odottaa vuokraajaansa.

Helsingin Sanomien painotalon vieressä oleva toimistotalo Sanomala on toiminut Hämeenkylän koulun väistötilana ja toimii lähitulevaisuudessa ainakin Kilterin ja Kivimäen koulujen väistötilana. Sanomalan tontille on rakennettu liikuntahalli.

Vantaa on rakentanut Hämeenkylän ja Rajatorpan koulut ns. allianssimallilla = Vantaan kaupunki + arkkitehdit + rakentaja NCC. Suunnittelun on tehnyt yhteenliittymä Arkkitehdit Rudanko+Kankkunen ja Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä. Allianssin Vantaan nokkamies on ollut kokenut vantaalainen rehtori Eero Väätäinen.

Tarkoitus on ollut, että suunnittelussa kokemuksia otetaan jatkuvasti huomioon. On kuunneltu myös koulun opettajia, oppilaita ja oppilaiden vanhempia sekä alueen muita toimijoita.

Vantaan kouluissa aloitettiin muutamia vuosia sitten ns. tilaohjelma, Hevoshaan ja Tuomelan koulut lopetettiin ja oppilaat lähetettiin naapurikouluihin. Ajateltiin, että jokaisessa koulussa kaikki liikenevä tila on oppimistilaa kuten käytävät ja ruokasalit. Tavoitteena oli rahan säästäminen, mikä näkyy jonkin verran myös uusissa kouluissa. Neliömetrejä olisi voinut tulla uusiin kouluihin lisää, Hämeenkylän kouluun jäi rakentamatta koulun haluama kuntosali.

Kun uusia kouluja alettiin rakentaa, tavoitteena oli aito uusi oppimisympäristö. 

Tavallaan oli onni, kun vanha Hämeenkylän yläkoulun rakennus homehtui ja lanattiin maan tasalle. Hämeenkylän koulun väistökoulu Sanomala toimi ikään kuin koelaboratoriona. Saadut opit hyödynnettiin uutta Hämeenkylän koulua suunniteltaessa, opettajat olivat todella ahkerasti mukana suunnittelutalkoissa.

Uusien oppimisympäristöjen Lounais-Vantaan koulujen tarina alkaa seuraavassa osassa juuri Hämeenkylän koululla.

https://properuskoulu.blogspot.com/2020/09/uutta-oppimisymparistoa-etsimassa

Osallistu keskusteluun!


7 kommenttia
Nimetön
#1

Kommenttini ja kysymykseni menee vähän ohi bloginne aiheesta, mutta kyse kuitenkin koulumaailmasta. Kun Te nyt olette pitkän linjan opettaja ja tunnette sitä Vantaan kouluelämää, niin mitä mieltä olette näistä ainakin parista vakavasta koulukiusaamistapauksesta siellä Vantaalla, jotka ovat olleet esillä valtamediassakin? Miksi nämä tapaukset ikään kuin raaistuvat koko ajan (vai raaistuvatko?) ja mistä johtuu ettei niitä voida selvittää koulun ja vanhempien kesken vaan ainakin yksi tapaus menee ehkä oikeuteen saakka, mutta siis tapaukset ovat paisuneet ja eskaloituneet aika pahoiksi. Jos ette voi kommentoida, ymmärrän kyllä. Hyvää syksyä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Vai olinko se vain minä joka en ymmärtänyt allegorioita?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Ensin Kytöpuiston koulu, nyt tieto Havukallion koulusta, jossa pahoinpitely yritetty pitää piilossa.
Ja mikä hirveintä opettajat eivät soittaneet edes ambulanssia tajuttomalle oppilaalle!!!!!!!!!!
Tämä on jotain ihan äärettömän törkeää! Oppilas lähetetty hoipertelemaan yksin kotiin. Mitä, jos olis tuupertunut matkalle? Tai hakkaja(t) olis käyny uudelleen kimppuun?

Tässä tapauksessa opettajia vastaan pitäisi nostaa rikossyyte.

Kuinka paljon tällaisia tapauksia on piilossa Vantaalla?
Ja muualla Suomessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#2

Hei. Kiitos Kai-Arikin. Kerroitpa laaja-alaisesti eri kouluista: ”Oppimiskehdoista.” Oli avartavaa ja antoisaa; tulla tietämään; niiden valtaisaa laajuutta. Ajatella: >>Tarpeellisia on vähän; tahi; yksi ainoa.>> Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Puretaan ja rakennetaan. Tapahtuuko tätä vain Myyrmäen alueella vai muuallakin Vantaalla?

Oppilasaines on muuttunut paljon 40 vuodessa. Aiemmin oli lähes kokonaan kantasuomalaisia pellavapäitä, nyt on joissakin kouluissa enemmän mamuja kuin perussuomalaisia, kantasuomalaisia.
Mikä on tilanne Myyrmäen alueella?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Tais olla Hakukosken koulu eikä Havukallion koulu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

ja vielä kerran… taisi olla Havukosken koulu eikä Hakukosken koulu…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000