Perussuomalaiset

Kai-Ari Lundell

Suomi vs USA 7 - 0

Iltalehdestä löytyi suomalaisittain hauska uutinen, jota on suorastaan pakko kommentoida.

Simeoni herneet keittää, Timo sekaan rasvat heittää, patahan kuohuvaan sylkee.

Räkäisen hernesoppaan oman kommenttin jokaisen Vox.comin väittämän perään.

22.2. Iltalehti

8 syytä: Tämän takia koulut ovat parempia Suomessa kuin Amerikassa

Yhdysvaltalainen Vox.com-sivusto listasi yhdeksän syytä sille, miksi suomalainen koulujärjestelmä on parempi kuin amerikkalainen.

Vaikka Suomi menettikin kärkipaikkansa PISA-tutkimuksessa vuonna 2012, kiinnostus koulujärjestelmäämme kohtaan ei ole hiipunut.

Suomalaisen korvaan amerikkalaislehden nostamat asiat kuulostavat itsestäänselvyyksiltä, mutta rapakon takana käytännöt ovat erilaiset.

1. Opettajilla on hyvä asema ja heitä tuetaan

Kai-Ari Lundell:

Suomalaisen opettajan asema ei ole enää järin hyvä, mutta varmaan parempi amerikkalaisen opettajan asemaan nähden. Yhdysvalloissa usein todetaan those, who can’t do, teach. Varmaan se siellä sitten on niin.

Yleisesti ottaen Suomessa vielä opettajia arvostetaan, vaikka viime vuosina opettajien arvostusta on nakerrettu kaikin tavoin. Oppitunteja on leikattu kuin sormia, mikä on merkinnyt opettajille palkan alennusta. Oppitunnit ovat lapsilta pois.

Suomessakaan opettajia ei juuri enää tueta. Täydennyskoulutusta ei enää anneta.

Kun omassa kaupungissani siirryttiin tablettiaikaan, opettajat jätettiin oman onnensa nojaan sanomalla, että opettajat saavat pääosin tutustustua laitteisiin itse. Kunnollista oppimateriaalia ei vielä juuri ole, vaan todettiin, että laittakaa omaa materiaalia educloudiin.

Kun lähikouluperiaatteeseen siirryttiin (erityiskouluja lopetettiin ja erityisoppilaita jalkautettiin normiluokkiin) opettajat vasta tunsivatkin jääneensä yksin.

2. Opettajat valitaan tiukan seulan läpi

Kai-Ari Lundell:

Näin on. Suomessa opettajan ammatti houkuttaa yhä. Suomessa suuret joukot hyviä nuoria pyrkii joka vuosi yliopistoihin opiskelemaan opettajaksi, harva pääsee.

Kun Yhdysvalloissa opettajan ammatti koetaan hanttihommana tai tilapäisratkaisuna, meillä opettajat ovat ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita asiantuntijoita.

3. Suomessa on vähän valtakunnallisia testejä

Kai-Ari Lundell:

Pitää paikkansa, merkittävin valtakunnallinen testi on ylioppilaskirjoitukset.

Meillä peruskoulun arviointi ei ole yhtenäistä, mikä panee oppilaat peruskoulun lopussa eriarvoiseen asemaan, kun he hakevat jatkopaikkoja.

Olen sitä mieltä, että peruskoulun päättövaiheessa arviointiohjeita pitäisi yhtenäistää entistä tiukemmin, jotta ysiluokan todistukset olisivat vertailukelpoisia.

Varsinaisia valtakunnallisia tasokokeita peruskoulun loppuun en esitä.

Yhdysvalloissa tehdään paljon standardikokeita. Jos koulu ei pärjää, koulu voidaan jopa lopettaa ja opettajat potkia pellolle. Yhdysvalloissa kova kilpailu voi ehkäistä koulun pitkäjänteistä kehittämistä, valmistaudutaan vain standardikokeisiin.

4. Välitunnit ja pakollinen käsityö

Kai-Ari Lundell:

Ensimmäistä kertaa luin, että Yhdysvalloissa on välitunteja vain puoli tuntia päivässä. Typerää, eivät lapset jaksa paahtaa ja opiskella putkeen kuin pienet häkkieläimet. Lasten pitää välillä liikkua ja saada happea päähän.

Käsityöt ja taideaineet antavat lapsille mukavia hengähdystaukoja koulun arkeen, ne takuulla kehittävät.

Vox.comilta unohtui merkittävä tekijä oppimisen suhteen, kouluruokailu. Suomessa ainakin toistaiseksi lapsille tarjotaan päivittäinen koululounas. Yhdysvalloissa oppilaat pänttäävät yleensä kotieväiden varassa tai sitten koulun lounasravintolasta ostetaan kokista ja hampurilaisaterioita.

Nälkäinen lapsi ei jaksa opiskella ja keskittyä.

5. Tiukka valvonta on historiaa

Kai-Ari Lundell:

Näin on. Suomalaiset opettajat amerikkalaisiin kollegoihinsa ovat melko vapaita toteuttamaan opetustaan. Suomalainen opettaja on yhä edelleen itsenäisten talonpoikien perillinen, ei opetussuunnitelman orja.

Suomessa luotetaan opettajien asiantuntijuuteen.

6. Kielierot

Kai-Ari Lundell:

En usko.

Englannin kielen oikeinkirjoituksesta vastaavan English Spelling Societyn varapuheenjohtaja Masha Bell väittää, että suomen kieli olisi foneettisesti paljon yksinkertaisempi kuin englanti. (Iltalehti)

Suomen kieli sijamuotoineen ja muina kieliopin kommervenkkeineen on sata kertaa vaikeampi kieli kuin simppeli englannin kieli. Lukeminen on paljon muutakin kuin tavaamisen pänttäämistä.

Suomalaisessa koulussa on yhä edelleen vaativa lukemisen kulttuuri. Lapset opetetaan lukemaan vaikka puoliväkisin, kun taas Yhdysvalloissa luku- ja kirjoitustaidottomuus rehottaa. Yhdysvalloissa luku- ja kirjoitustaidottomia on lähes kolmaosa väestöstä, mikä on järkyttävää.

Vaikka Suomessakin tuloerot ovat kansainvälisesti ajatellen vieläkin matalia, Yhdysvalloissa erot ovat valtaisia ja köyhiä perheitä on paljon.

7. Perheitä tuetaan

Kai-Ari Lundell:

Näin jossain määrin varmaan on.

Suomessa lapsiköyhyysaste on yksi maailman alhaisimpia, noin viisi prosenttia. Yhdysvalloissa vastaava osuus on 20 prosenttia. (Iltalehti)

Mutta kyllä Suomessa köyhienkin perheiden lapset on kouluissa aina opetettu esim. kunnolla lukemaan ja kirjoittamaan.

Itse asiassa suomalainen koulutus on lähes tähän päivään asti kyennyt nostamaan ihmisiä köyhyydestä. Hälyyttävä on, että Suomessakin köyhyydestä on tehty periytyvää, eikä koulutus enää pystykään aina tasoittamaan kaikkien köyhien lasten elämän tietä kuten ennen.

Perheet Suomessakin on jätetty ongelmineen aika lailla yksin. Lähineuvolaverkkoa on harvennettu, kodinhoitoapua ei enää juuri saa ja kaupungeissa puistotätien perään saa huuhailla.

Ennaltaehkäisyyn pitäisi panostaa lujemmin, perheisiin, esikouluun ja peruskoulun alimmille luokille. Jokainen ennaltaehkäisyyn sijoitettu euro sataa myöhemmin laariin moninkertaisena.

8. Suomen koulut ovat homogeenisiä

Kai-Ari Lundell:

Näin on. Suomessa ei ole kalliita yksityiskouluja eikä toistaiseksi ole valtaisia ghettokoulujakaan. Suomessa suurin osa kansasta uskoo koulutuksellisen tasa-arvon sanomaan.

Jos suomalaisesta koulusta ei haluta pitää hyvää huolta, suomalaisen koulun tulevaisuuden kuva voi olla tyystin erilainen.

Suomi on vielä toistaiseksi melko homogeeninen maa, mutta suomalaisuudestakin on pidettävä hyvää huolta. Surkeita malleja ei tarvitse kaukaa hakea.

http://www.properuskoulu.net/2015/02/suomi-vs-usa-8-0.html

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000