Perussuomalaiset

Kai-Ari Lundell

Myös uskonnolliset päivänavaukset kuuluvat kouluun

Opetushallitus on näppituntumalla arvioinut, että suurin osa koulujen päivänavauksista on tänä päivänäkin ei-uskonnollisia. Näin on ja näin pitääkin olla.

Mutta oleellista on, että uskonnollisia päivänavauksia pidetään kerran viikossa tai joka toinen viikko. On täysin selvää, että koulujen traditioon, kuten suomalaiseen traditioon yleensäkin, kuuluu myös kristillinen perinne. 

Kansakunnan menneisyyttä ei voi kieltää.

Yhtä selvää on, että koulujen on järjestettävä kunnolla myös vaihtoehtopäivänavaukset. Isoissa kouluissa vaihtoehtotilaisuuksien järjestäminen on hyvin helppoa. Suurin osa oppilaista vaeltaa opettajansa johdolla saliin istumaan ja kuuntelemaan seurakunnan päivänavausta.

Omassa koulussani on paljon muslimeja. Koska kaikki uskonnontunnit järjestetään samaan aikaan, paikalla on myös islaminopettaja. Elämänkatsomustunnit järjestetään myös samaan aikaan, ei tarvitse miettiä, kuka pitää et-päivänavauksen.

Vaikka koulut ja opetushallitukset ovat pullollaan akateemisia ihmisiä, siitä huolimatta asiat voidaan hoitaa selkeästi ja yksinkertaisesti. Silloin kukaan ei kärsi.

http://kaiarilundell.blogspot.fi/2014/11/myos-uskonnolliset-paivanavaukset.html

* * *

Yle 25.11.

Opetushallitus: ”Suurin osa päivänavauksista kouluissa tänä päivänäkin ei-uskonnollisia”

Koulun on järjestettävä vaihtoehto uskonnolliselle päivänavaukselle, oikeusasiamies on linjannut tänään tiistaina. Opetushallituksessa linjaus otetaan vastaan tyynesti.

– Sinänsä tämä ei ole mikään uusi asia. Nyt vaan tarkennetaan ohjeita ja muistutetaan tästä velvoitteesta. Aiheuttaahan se miettimistä kouluissa, jos järjestetään useampia erisisältöisiä tilaisuuksia, hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta arvioi.

Opetushallitus ei tilastoi, kuinka monessa koulussa päivänavaukset ovat uskonnollisia tai ei-uskonnollisia, eikä sitä, kuinka monessa koulussa tarjolla on molemmat vaihtoehdot. Lahtisen tuntuma on, että tällä hetkellä kouluissa pidetään uskonnollinen päivänavaus kerran viikossa tai kahdessa viikossa.

Käykö niin, että uskonnolliset päivänavaukset katoavat kokonaan?

– Meillä koulujen traditioon kuuluu uskonnollisiakin elementtejä, kuten eduskunnan perustuslakivaliokuntakin on todennut. Kannanotto on ollut se, että koulujen ei pidä näistä luopua, mutta ratkaisuvalta on jätetty koulutasolle. Koulut ratkaisevat, minkälaisia päivänavauksia järjestävät, hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta sanoo.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000