Perussuomalaiset

Jussi Wihonen

Kaupat Auki Aina - Asiakkaan saatava päättää !

Suomi on sääntely-yhteiskunta. Mitä ihmeellisimmät säädökset ja normit, ohjaavat meitä.

Puhutaan, että olemme Eurooppalaisia, mutta käytännössä vain kartalla, meidän kartalla, ei muiden. Näistä asioista puhuttaessa, pitää kuitenkin muistaa, että kun olemme itse oman viidakkomme rakentaneet viime vuosikymmeninä, ihan itse meidän on myös tie sieltä pois raivattava.

Aloittaa voitaisiin, kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta. Moni vastustaa sitä sillä perusteella, että näin on hyvä, tai että sitten joutuu myös pyhänä töihin? Yrittäjille tämä on arkea, samoin jatkuvassa kolmivuorotyössä kuten myös liikenteessä ja turvallisuudessa ja hoitoaloilla työskenteleville. Miksi muilla pitää olla sunnuntait vapaat, jos kaikilla ei ole?

Ehkä yksi kummallisimmista epäkohdista on tämä polttoaineen myynti. Kun on kaupan pihassa bensapumppu, se ei enää olekkaan kauppa, vaan liikenneasema. Ja sitä ei kauppojen säädökset koske. Useimmilla on kokemusta arkipyhiltä tästä, kun se ainoa paikka, joka saa olla auki, on liikenneasema? Ja siksi sinne on sitten koko kaupungin jono.

Koska olen kauppias, ja kevyesti jäävi, en tätä puuhaa itseni vuoksi, vaan asiakkaiden. Mielestäni, asiakkaiden pitäisi saada päättää, milloin palveluja haluavat käyttää? Esimerkki: Miksi kauppojen pitää sulkea lauantaisin klo 18? Ja sunnuntaisin saa avata vasta klo 12? Kun muina päivinä saa olla auki pitempään? Ja toisaalta avata aiemmin? Mikä on logiikka, ja kuka tämän on keksinyt ja mihin se perustuu? Eikö selkeämpi olisi että kaupat on auki, silloin kuin on asiakkaita?

Aivan identtinen on muut palvelut. Ravintolat. Monelle on varmaan tuttu vähän etelämpää, kokemus, että ravintoloitsijalla ei ole niin kiire kotia aamuyöstä, sikäli kun siellä asiakkaita riittää? Lähtökohta on eri, ne maksavat asiakkaat, heidän palvelu. Ei normit ja säännöt?

Tulevan eduskunnan tulee ottaa kaupan ja palveluiden rajoitukset uudelleen käsittelyyn. Jos kauppoihin, samalla tuotaisiin miedot alkoholijuomat eli viinit, kuten melkein missä tahansa Euroopassa, paitsi Suomessa? Ja edelleen käsikauppalääkkeet, siis ne joiden osuus kaikista apteekkikäynneistä on suurin osa. Toki tässä pitää turvallisuus muistaa, mutta aivan samoin kaupankassa voi valvoa sitä ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä, kuin apteekin vastaava. Moni riemastuu, että tämä tappaa harvaanasuttujen alueiden apteekit? Se kannattaa selvittää, samoin kuin laajemminkin, miten lääkehuolto tulevaisuudessa hoidetaan? Otan esimerkin verkkokaupasta, mihin sitä välikättä siinä tarvitaan? Koko Suomen reseptilääkkeet voitaisiin toimittaa yhdestä tehokkaasta keskusvarastosta, vaikkapa Postin tai muun kuriiriyhtiön toimesta, mihin tahansa on ajotie? Kuvitelkaa, paljonko kustannuksia säästyisi?

Aukioloaikojen vapauttaminen, toisi varovastikin arvioiden useita kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja. Etenkin niille, jotka niitä kipeimmin kaipaavat – nuorille. Viime kädessä tämä on arvovalintaa: Halutaanko ajatella Asiakkaan parasta? Ja nuorten etua?

Jussi Wihonen

kansanedustajaehdokas (ps)

Savo-Karjala

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000