Perussuomalaiset

Mari Rantanen

Vammaiset koronakriisissä

Thl on listannut koronaviruksen riskiryhmät, joista uupuu vammaiset kokonaan. On selvää, että vammaisuus itsessään ei ole riski taudin osalta, mutta vammaisissa on sellaisia henkilöitä, joille se on. Esimerkkinä voitanee mainita vaikka keuhkojen toimintaa vaikeuttavaa skolioosia sairastavat sekä pyörätuolissa istuvat monivammaiset.

Jos henkilöä tai henkilöryhmää ei mainita riskiryhmäksi, ei hänen suojaamisensa ole itsestään selvää. Esimerkiksi päivähoito ja koulu sekä työ- ja päivätoiminta voidaan järjestää yleisissä tiloissa. Näin tapahtuu tälläkin hetkellä niiden riskiryhmässä olevien vammaisten osalta, joiden vanhemmat tai läheiset eivät pysty työnsä vuoksi järjestämään kotihoitoa.

Olen tiedustellut sekä Sosiaali- ja terveysministeriöstä että Thl:sta, onko vammaiset unohdettu kokonaan listauksesta. En ole saanut vastausta kysymykseeni sen enempää sähköpostilla kuin twitteristäkään. Suullisesti olen saanut vastauksen, ettei vammaisia voida listata riskiryhmäksi Yk:n vammaissopimuksen vuoksi. Perustelu on perin erikoinen, kun sopimuksen tarkoituksena on nimenomaan suojata vammaisia henkilöitä. Ei kaikki vammaisia tarvitsekaan listata, mutta ottaa heidät listauksessa huomioon siltä osin kun on tarpeen ja perusteltua.

Eilen Kynnys Ry:n tiedotteessa esitettiin huolestuttavia tietoja siitä, että vammaisia olisi etukäteen rajattu hoidon ulkopuolelle vammaisuuden perusteella. Tämä on suorastaan pöyristyttävää toimintaa joskaan ei kovin yllättävää. Tätä toimintaa tapahtuu myös normaalitilanteessa. Kaikkien kohdalla tulisi esimerkiksi tehohoidon tarve arvioida lääketieteellisin perustein. Tämäntyyppiset tiedot ovat yksioikoisesti perustuslain sekä kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastaisia. Sama koskee ikää. Vanhusta ei tule iän perusteella rajata hoidon ulkopuolelle vaan katsoa yksilöllinen lääketieteellinen tilanne. Voisitteko kuvitella, että mitään muuta vastaavaa yksilön ominaisuutta voitaisiin ottaa perusteeksi hoidonrajauksessa? Uskontoa? Etnistä taustaa? Sukupuolta? Minä en voi kuvitella, mutta jostain syystä tuntuu siltä, että vammaisuus ja ikä eivät nauti samaa suojaa syrjimättömyydestä puhuttaessa.

Tänään havaitsin ilokseni, että Stm on kunnille antamassaan ohjeessa kotiin annettavista palveluista nostanut myös vammaiset henkilöt esiin. Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä kylä Suomen pitää kyetä suojelemaan paremmin niitä vammaisia, jotka tosiasiassa riskiryhmässä on. On kohtuutonta, että ne vanhemmat, jotka työskentelevät esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla tai muulla kriittisellä alalla, eivät saa kotiin opetusta ja hoitoa riskiryhmässä olevalle vammaiselleen vaan joutuvat laittamaan lapsensa/nuorensa/aikuisensa aamulla matkaan peläten taudin tarttumista. Jokainen heistä on kuitenkin yhtä rakas ja tärkeä.

Me pystymme parempaan. Yhteiskunnan arvo mitataan siinä, miten se kohtelee heikoimpiaan.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat

https://kynnys.fi/news/vammaisuus-ei-voi-olla-tehohoidon-evaamisen-peruste/

https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sosiaali-ja-terveysministerio-ohjeistaa-kuntia-kotiin-annettavista-palveluista-koronavirustilanteessa

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Nimetön
#1

THL on kyllä ollut ja on tässä korona-epidemiassa hämmästyttävän osaamaton, täysin yllätetty, valmistautumaton, näkemyksetön, ymmärtämätön, ylimielisen vähättelevä, vastuuta väistelevä, heikko, toiminnan tehokkaaseen organisointiin kykenemätön. Sote-uudistuksessa pitää uudistaa myös tällaiset organisaatiot, jotka eivät ole lainkaan tehtäviensä tasalla. Ja THL-virkailijoilta pitää vaatia kielitaitoa, jotta osaavat lukea ja ymmärtää WHO:n ohjeet.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Aliisa
#2

Vammaisia ei tietenkään pitäisi rajata hoidon ulkopuolelle, mutta kun rajallisten resurssien varassa tehdään käytännön hoitotyötä, niin ikä ja vammaisuus näyttävät olevan kriteerejä, joilla tehokkaimmista hoidoista jää paitsi.

Jo viime vuoden puolella oli ilmeistä, että koronavirus leviää ja saattaa tavoittaa Suomenkin. Hallitus ei tehnyt mitään, eikä THL osannut oikein neuvoa, ja kun nuorelta viisikolta puuttui kokemuksen mukanaan tuoma pätevyys ja halu toimia suomalaisten hyväksi.

Liiaksi meni aikaa työvoiman saatavuusharkinnan poistamisyrityksissä , al Hol -asioissa ja Kreikan pakolaisleirejä pohtiessa, Sanna Marin Kokoomukselle ”Eikö teitä hävetä”, kun meni Perussuomalaisten kelkkaan välikysymysasiassa, nyt kelpaa tuki tältäkin halveksimaltaan puolueelta

Ei ole hengityssuojaimia, suojakäsineitä, hengityskoneita, tehohoitopaikkoja – olisihan sitä aikaa ollut valmistautua, jos ymmärrys olisi asettanut suomalaiset etusijalle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kirsi Rantanen
Hämmentynyt
#3

Tärkeää ja huomionarvoista pohdintaa jokaisen kansalaisen ihmisoikeuksia peräänkuuluttaen! Yhteiskunnan arvo todellakin mitataan sillä, miten se kohtelee niitä yksilöitä ja ihmisryhmiä, jotka ovat monesti heikompia ja hauraimpia. Varsinkin tällaisen ulkopuolisen uhan vaaniessa on vammaisten ja ikäihmisten terveys ja elämän jatkuminen turvattava riittävin hoitotoimenpitein! Ei ihmisiä voi arvottaa eikä lokeroida! Kaikki ihmiset pitävät tulla huomioiduksi jokaisen yksilöllistä terveydentilaa ja hoidon tarvetta arvioiden tavoitteena jokaisen ihmisen oikeus saada hoitoa ja tervehtyä alistuessaan kotimaan. Jokainen elämä on tärkeä ❤

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kirsi Rantanen
#5

Korjaus: Altistuessaan koronaan

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Tavallinen kadunmieskin voisi tietää asioista paremmin kuin THL!

Koronakriisi-jutut on menny jo ihan älyttämyyksiin.

Tavalliseen influenssaan kuolee todennäköisesti tänä vuonna paljon suurempi määrä ihmisiä kuin paljon puhuttuun koronaan.

Vain testatut esitetään tilastoissa, mutta sairaita ja oireilevia ja jo parantuneita on liikkeellä pilvin pimein!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000