Perussuomalaiset

Johanna Kanerva

Sairaanhoitajien työtaistelusta

Luettuani oheisen eilisen IL:n Lauri Nurmen artikkelin

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fc0e1bb9-48c3-45d9-91a3-c45f1c1ea92d

ja tämänpäiväisen artikkelin

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/271fb21f-b635-421c-8c7c-64ed1acf52c7

on pakko myöntää, että tuntuu että sairaanhoitajien palkankorotustoiveisiin kohdistetaan tahallista ajojahtia, levitetään kuntatyönantajien toimesta misinformaatiota ja syötetään kansalle mielikuvaa sairaanhoitajista ahneina laiskureina.

Olen itse valmistunut sairaanhoitajaksi ja terveydenhoitajaksi 2017 ja työskennellyt siitä pitäen koulutustani vastaavassa työssä. Minun palkkani on 2344,05e/kk, ei senttiäkään päälle. Ei lisiä, ei mitään. On todella epäreilua toitottaa ihmisille Kuntatyönantajien lukua ”sairaanhoitajien keskiansio 3 163e/kk” kun TES:n mukainen palkka on todellisuudessa lähes tonnin pienempi! Täytyy huomioida, että sairaanhoitaja-nimikkeellä työskentelee paljon vastaavia sairaanhoitajia ynnä muita esimiestyössä olevia hoitajia, jotka tietysti saavat korotettua palkkaa. Terveydenhoitaja-nimikkeen alla taas työskentelee työterveyshoitajia, jotka ovat käyneet työterveyshuollon pakollisen lisäkoulutuksen ja saavat siksi korotettua palkkaa. Näillä korotuksilla ei kuitenkaan ole rivisairaanhoitajien palkan kanssa mitään tekemistä!

On myös naurettavaa lukea vuorotyöstä johtuvat lisät sairaanhoitajien ”palkaksi”, sillä iso osa sairaanhoitajista ei työskentele sellaisissa yksiköissä että vuorotyö olisi edes mahdollista eikä näin ollen ikinä saa senttiäkään lisiä. Vuorotyöstä aiheutuvat lisät eivät myöskään ole varsinaisesti palkkaa tehdystä työstä vaan kompensaatiota siitä veemäisyydestä, että tehdään ylitöitä, ex tempore tuplavuoroja, yövuoroa, viikonloppuja, jouluja jne. Sairaanhoitajissa on lisäksi paljon lähellä eläkeikää olevia työntekijöitä, jotka nauttivat suuria ikälisiä ja lomaetuja, joita me nuoret sairaanhoitajat emme ikinä elämässämme tule saavuttamaan, sillä kunnathan ovat tiukentaneet politiikkaansa näiden suhteen.

Viimeinen niitti on tämä vastakkainasettelu, että lähihoitajien palkka olisi suhteessa huonompi kuin sairaanhoitajien. Erohan TES:ssa on luokkaa 300e (lähihoitajilla peruspalkka on suunnilleen 2000e, sairaanhoitajilla 2300e)! Toisen asteen koulutuksen päälle 3,5-4,5v opiskelua AMK:ssa ja palkaksi tästä 300e enemmän kuukaudessa, kuin pelkän ammattikoulun käyneellä lähihoitajalla. Kirsikkana kakun päällä on monilla AMK:n käyneillä maksettavana opintolaina, jota ammattikoulun käyneet eivät useimmiten ole joutuneet ottamaan mahdollistaakseen opintonsa.

Sairaanhoitajan työstä maksettava palkka ei yksinkertaisesti vastaa työn vaatimuksia ja koulutusta. Tästä nimenomaisesta syystä nuoret sairaanhoitajat karkaavat ulkomaille ja uudelleenkouluttautuvat muille aloille, jolloin koulutukseen käytetyt verorahat ropisevat roskakoriin ja kaikki häviävät. Raha vaikuttaa suuresti myös nuorten aikuisten perhesuunnitelmiin: huonolla palkalla voi jäädä lapset kokonaan tekemättä tai lopullinen lapsiluku toivottua pienemmäksi. Tämäkään ei ole hyväksi yhteiskunnalle.

Haluan myös muistuttaa, että sairaanhoitajien kanssa samassa TES-palkkaluokassa on myös muita osaajia: terveydenhoitajat, kätilöt, bioanalyytikot, röntgenhoitajat, fysioterapeutit ja toimintaterapeutit. Kyse ei ole siis pelkkien sairaanhoitajien työtaistosta.

Edit: Ikälisistä vielä. Kunta-alalla saadaan ikälisiä siis 5v kohdalla +3% ja 10v kohdalla +8%. Minun palkallani tämä 5v kohdalla saavutettava lisä on siis 70,32e/kk ja 10v kohdalla 187,52e. Nykymallilla siis tuo 2531,57e/kk palkka, johon yllän 10v kohdalla, on ylin mitä tulen ikinä ansaitsemaan, eikä palkkaani kohdistu sen jälkeen mitään ikälisätyyppisiä korotuksia. Edelleen ollaan aika kaukana Kuntatyönantajien ”sairaanhoitajien keskiansio 3 163e/kk”-luvusta.

Osallistu keskusteluun!


19 kommenttia
Nimetön
#1

Noissa toimittajien kirjoituksissa paistaa hyvin läpi ettei viitsitä hakea esiin netistä helposti löytyvät työehtosopimukset (tai kysyä liitoilta), joista voi nähdä kunkin ammatin peruspalkan. Mediat siis pitävät itseään oikeudenmukaista tietoa jakavina vastuullisina toimijoina, joita eivät ole. Esittämäsi faktatiedot jo tuon kertovat. Toimittajat haluavat viritellä kirjoituksissaan omaan ideologiaansa esittämänsä asiat. Jättävät myös selvästi kertomatta, että kirjoitus esittää heidän omia mielipiteitään, jotka eivät välttämättä ole faktaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

vaalit pian
Utelias
#6

Sairaanhoitajan aviomiehenä voin vahvistaa mitä kirjoitat. Mielestäni Kataisen hoitajalle tonni lisää oli ajatuksena paikallaan mutta sen toteutus oli Kataiselle tyypilliseen tapaan kelvoton. Hoitajat ansaitsivat korotuksensa, niinkuin ansaitsevat nytkin, mutta silloin korotus valui koko julkiselle sektorille kun kaikki muut jäivät hoitajien korotuksen jälkeen ”hirmuiseen palkkakuoppaan” ja tämä julkisen sektorin turhakevirkamiesten palkkojen ”jälkeenjääneisyys” korvattiin piankin kaikille. Korotus täytyisi saada aikaan palkkarakenteen muutoksena sijoittamalla hoitoalan tekevät kädet ylemmäs hierarkiassa suhteessa muihin kunnan virkoihin. Kannattaisin niinkin radikaalia muutosta että pitkät lomat poistettaisiin kaikilta niiltä julkisen sektorin työntekijöiltä joilla on alaisia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#2

Hoidettavalta seuraavat kommentit:
-Hoitohenkilökunnan töissä, raskaudessa, osaamisessa ja asenteissa on hiton paljon eroja. Pelkkä ”koulutus” ja siihen vetoaminen ei kohdenna palkkausta porukan sisälläkään oikein.
-Olisi syytä päivittää työtehtävien sisältö, rutiinit ja ”sisäiset nokkimisjärjestykset” vastaamaan tämän päivän vaatimuksia.
”Ei kuulu meidän tehtäviimme se ja se homma”, järkyttävä lause jota näyttää viljelevän Tehyn Puheenjohtaja. Se ääni on ”kumpujen yöstä”. Olen ollut tehtävissä jossa vallitsi taannoin tuo reviirien vahtiminen. Maailman ja tekniikan muuttuessa ei ollut mukavaa kenelläkään. Jatkuva vääntö. Toki rajauksia on vieläkin, mutta ne johtuvat osaamisen puutteesta. Perusidea on se, että niitä hommia tehdään mitä kulloinkin tarvitaan. Ja jos ei osata niin koulutetaan edes välttävästi pärjäämään. Jotta tuohon päästiin niin neljäsosa porukasta pois. Se oli sitä tuottavuuden kohottamista. Jäi kireen hokeminenkin!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Kanervalta täyttä asiaa! Palkkarakenne kuntoon sairaanhoitajille niin ne salkunhoitajatkin saavat sairastuessaan vielä hoitoa suomalaisilta osaavilta sairaanhoitajilta. Vai haluammeko tosiaan halpatyövoimaa myös sairaaloihin ja terveyskeskuksiin – kuka haluaa sinne hoonolla soomella täysin eri kulttuurista hoitamaan itseäsi manjana-mentaliteetilla… se voi olla joskus myöhäistä sitten manjana!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Elämämme lanka on äärimmäisen ohut, mutta hyvällä hoidolla selviämme mahdollisimman hyvässä kunnossa elämämme iltaan. Sen sijaan, että lahjoitamme miljardimme, velkaa siis, ulkomaille, Afrikkaan ym., joista tuskin palaa senttiäkään takaisin, ainakaan verotuloina, kannattaa meidän sijoittaa terveydenhuoltoon sen verran enemmän että ala kiinnostaa, ja palkalla elää vaikka jopa Helsingissä. Suomalainen ihminen on paras sijoitus. Tuo kannustaa tekemään pidempään töitä ja tuottavuus paranee, kun terveydenhuolto pelaa. Palkoillaan toimeentuleva terveydenhuoltoala ihminen työllistää myös ketjussa palvelualoja ym, joista verotuloja korvaamaan veroista maksettavia palkoja. Tuo veroilla eläminen tuntuu tietenkin hölmöläisen peiton jatkamiselta, mutta terveydenhuolto on joka tapauksessa toteutettava. Se että tieverkosto ajetaan alas, ei tarkoita sitä, että työntekijäverkostokin voidaan ajaa alas, se olisi kaiken loppu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#5

Hei. Kiitos Johanna ja Ystävät. Ilomme on yhteinen; ”valoon” tulleesta Totuudesta: ”Totta sekä oikeaa, horjumatta puolla.” ”Herran Tiellä ihanaa; Elää on ja kuolla.” On; ”Mottona”, monella meillä, vaan; valhe; monella heillä. Siksi asiat eivät etene suotusella tavalla, ovat väärät henkilöt; ”julkisuuslavalla” ja edetään asioiden hoidoissa; ”hölmölänväen”, tavalla. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000