Perussuomalaiset

Johanna Kanerva

Sairaanhoitajien työtaistelusta

19 kommenttia

Luettuani oheisen eilisen IL:n Lauri Nurmen artikkelin

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fc0e1bb9-48c3-45d9-91a3-c45f1c1ea92d

ja tämänpäiväisen artikkelin

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/271fb21f-b635-421c-8c7c-64ed1acf52c7

on pakko myöntää, että tuntuu että sairaanhoitajien palkankorotustoiveisiin kohdistetaan tahallista ajojahtia, levitetään kuntatyönantajien toimesta misinformaatiota ja syötetään kansalle mielikuvaa sairaanhoitajista ahneina laiskureina.

Olen itse valmistunut sairaanhoitajaksi ja terveydenhoitajaksi 2017 ja työskennellyt siitä pitäen koulutustani vastaavassa työssä. Minun palkkani on 2344,05e/kk, ei senttiäkään päälle. Ei lisiä, ei mitään. On todella epäreilua toitottaa ihmisille Kuntatyönantajien lukua ”sairaanhoitajien keskiansio 3 163e/kk” kun TES:n mukainen palkka on todellisuudessa lähes tonnin pienempi! Täytyy huomioida, että sairaanhoitaja-nimikkeellä työskentelee paljon vastaavia sairaanhoitajia ynnä muita esimiestyössä olevia hoitajia, jotka tietysti saavat korotettua palkkaa. Terveydenhoitaja-nimikkeen alla taas työskentelee työterveyshoitajia, jotka ovat käyneet työterveyshuollon pakollisen lisäkoulutuksen ja saavat siksi korotettua palkkaa. Näillä korotuksilla ei kuitenkaan ole rivisairaanhoitajien palkan kanssa mitään tekemistä!

On myös naurettavaa lukea vuorotyöstä johtuvat lisät sairaanhoitajien ”palkaksi”, sillä iso osa sairaanhoitajista ei työskentele sellaisissa yksiköissä että vuorotyö olisi edes mahdollista eikä näin ollen ikinä saa senttiäkään lisiä. Vuorotyöstä aiheutuvat lisät eivät myöskään ole varsinaisesti palkkaa tehdystä työstä vaan kompensaatiota siitä veemäisyydestä, että tehdään ylitöitä, ex tempore tuplavuoroja, yövuoroa, viikonloppuja, jouluja jne. Sairaanhoitajissa on lisäksi paljon lähellä eläkeikää olevia työntekijöitä, jotka nauttivat suuria ikälisiä ja lomaetuja, joita me nuoret sairaanhoitajat emme ikinä elämässämme tule saavuttamaan, sillä kunnathan ovat tiukentaneet politiikkaansa näiden suhteen.

Viimeinen niitti on tämä vastakkainasettelu, että lähihoitajien palkka olisi suhteessa huonompi kuin sairaanhoitajien. Erohan TES:ssa on luokkaa 300e (lähihoitajilla peruspalkka on suunnilleen 2000e, sairaanhoitajilla 2300e)! Toisen asteen koulutuksen päälle 3,5-4,5v opiskelua AMK:ssa ja palkaksi tästä 300e enemmän kuukaudessa, kuin pelkän ammattikoulun käyneellä lähihoitajalla. Kirsikkana kakun päällä on monilla AMK:n käyneillä maksettavana opintolaina, jota ammattikoulun käyneet eivät useimmiten ole joutuneet ottamaan mahdollistaakseen opintonsa.

Sairaanhoitajan työstä maksettava palkka ei yksinkertaisesti vastaa työn vaatimuksia ja koulutusta. Tästä nimenomaisesta syystä nuoret sairaanhoitajat karkaavat ulkomaille ja uudelleenkouluttautuvat muille aloille, jolloin koulutukseen käytetyt verorahat ropisevat roskakoriin ja kaikki häviävät. Raha vaikuttaa suuresti myös nuorten aikuisten perhesuunnitelmiin: huonolla palkalla voi jäädä lapset kokonaan tekemättä tai lopullinen lapsiluku toivottua pienemmäksi. Tämäkään ei ole hyväksi yhteiskunnalle.

Haluan myös muistuttaa, että sairaanhoitajien kanssa samassa TES-palkkaluokassa on myös muita osaajia: terveydenhoitajat, kätilöt, bioanalyytikot, röntgenhoitajat, fysioterapeutit ja toimintaterapeutit. Kyse ei ole siis pelkkien sairaanhoitajien työtaistosta.

Edit: Ikälisistä vielä. Kunta-alalla saadaan ikälisiä siis 5v kohdalla +3% ja 10v kohdalla +8%. Minun palkallani tämä 5v kohdalla saavutettava lisä on siis 70,32e/kk ja 10v kohdalla 187,52e. Nykymallilla siis tuo 2531,57e/kk palkka, johon yllän 10v kohdalla, on ylin mitä tulen ikinä ansaitsemaan, eikä palkkaani kohdistu sen jälkeen mitään ikälisätyyppisiä korotuksia. Edelleen ollaan aika kaukana Kuntatyönantajien ”sairaanhoitajien keskiansio 3 163e/kk”-luvusta.

Osallistu keskusteluun!


19 kommenttia
Nimetön
#1

Noissa toimittajien kirjoituksissa paistaa hyvin läpi ettei viitsitä hakea esiin netistä helposti löytyvät työehtosopimukset (tai kysyä liitoilta), joista voi nähdä kunkin ammatin peruspalkan. Mediat siis pitävät itseään oikeudenmukaista tietoa jakavina vastuullisina toimijoina, joita eivät ole. Esittämäsi faktatiedot jo tuon kertovat. Toimittajat haluavat viritellä kirjoituksissaan omaan ideologiaansa esittämänsä asiat. Jättävät myös selvästi kertomatta, että kirjoitus esittää heidän omia mielipiteitään, jotka eivät välttämättä ole faktaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

vaalit pian
Utelias
#2

Sairaanhoitajan aviomiehenä voin vahvistaa mitä kirjoitat. Mielestäni Kataisen hoitajalle tonni lisää oli ajatuksena paikallaan mutta sen toteutus oli Kataiselle tyypilliseen tapaan kelvoton. Hoitajat ansaitsivat korotuksensa, niinkuin ansaitsevat nytkin, mutta silloin korotus valui koko julkiselle sektorille kun kaikki muut jäivät hoitajien korotuksen jälkeen ”hirmuiseen palkkakuoppaan” ja tämä julkisen sektorin turhakevirkamiesten palkkojen ”jälkeenjääneisyys” korvattiin piankin kaikille. Korotus täytyisi saada aikaan palkkarakenteen muutoksena sijoittamalla hoitoalan tekevät kädet ylemmäs hierarkiassa suhteessa muihin kunnan virkoihin. Kannattaisin niinkin radikaalia muutosta että pitkät lomat poistettaisiin kaikilta niiltä julkisen sektorin työntekijöiltä joilla on alaisia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#3

Hoidettavalta seuraavat kommentit:
-Hoitohenkilökunnan töissä, raskaudessa, osaamisessa ja asenteissa on hiton paljon eroja. Pelkkä ”koulutus” ja siihen vetoaminen ei kohdenna palkkausta porukan sisälläkään oikein.
-Olisi syytä päivittää työtehtävien sisältö, rutiinit ja ”sisäiset nokkimisjärjestykset” vastaamaan tämän päivän vaatimuksia.
”Ei kuulu meidän tehtäviimme se ja se homma”, järkyttävä lause jota näyttää viljelevän Tehyn Puheenjohtaja. Se ääni on ”kumpujen yöstä”. Olen ollut tehtävissä jossa vallitsi taannoin tuo reviirien vahtiminen. Maailman ja tekniikan muuttuessa ei ollut mukavaa kenelläkään. Jatkuva vääntö. Toki rajauksia on vieläkin, mutta ne johtuvat osaamisen puutteesta. Perusidea on se, että niitä hommia tehdään mitä kulloinkin tarvitaan. Ja jos ei osata niin koulutetaan edes välttävästi pärjäämään. Jotta tuohon päästiin niin neljäsosa porukasta pois. Se oli sitä tuottavuuden kohottamista. Jäi kireen hokeminenkin!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Kanervalta täyttä asiaa! Palkkarakenne kuntoon sairaanhoitajille niin ne salkunhoitajatkin saavat sairastuessaan vielä hoitoa suomalaisilta osaavilta sairaanhoitajilta. Vai haluammeko tosiaan halpatyövoimaa myös sairaaloihin ja terveyskeskuksiin – kuka haluaa sinne hoonolla soomella täysin eri kulttuurista hoitamaan itseäsi manjana-mentaliteetilla… se voi olla joskus myöhäistä sitten manjana!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Elämämme lanka on äärimmäisen ohut, mutta hyvällä hoidolla selviämme mahdollisimman hyvässä kunnossa elämämme iltaan. Sen sijaan, että lahjoitamme miljardimme, velkaa siis, ulkomaille, Afrikkaan ym., joista tuskin palaa senttiäkään takaisin, ainakaan verotuloina, kannattaa meidän sijoittaa terveydenhuoltoon sen verran enemmän että ala kiinnostaa, ja palkalla elää vaikka jopa Helsingissä. Suomalainen ihminen on paras sijoitus. Tuo kannustaa tekemään pidempään töitä ja tuottavuus paranee, kun terveydenhuolto pelaa. Palkoillaan toimeentuleva terveydenhuoltoala ihminen työllistää myös ketjussa palvelualoja ym, joista verotuloja korvaamaan veroista maksettavia palkoja. Tuo veroilla eläminen tuntuu tietenkin hölmöläisen peiton jatkamiselta, mutta terveydenhuolto on joka tapauksessa toteutettava. Se että tieverkosto ajetaan alas, ei tarkoita sitä, että työntekijäverkostokin voidaan ajaa alas, se olisi kaiken loppu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#6

Hei. Kiitos Johanna ja Ystävät. Ilomme on yhteinen; ”valoon” tulleesta Totuudesta: ”Totta sekä oikeaa, horjumatta puolla.” ”Herran Tiellä ihanaa; Elää on ja kuolla.” On; ”Mottona”, monella meillä, vaan; valhe; monella heillä. Siksi asiat eivät etene suotusella tavalla, ovat väärät henkilöt; ”julkisuuslavalla” ja edetään asioiden hoidoissa; ”hölmölänväen”, tavalla. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lääkäri
Hämmentynyt
#7

Minä en pidä siitä, että nostetaan framille jokin ammattiryhmä ja opinnot ja sillä perusteella kinutaan lisää liksaa. On monia ammatteja, joissa työ on raskasta ja kuluttavaa ja palkalla ei tule toimeen. Lähihoitajat, välinehuoltajat, siivoojat, kaupan kassat, taksikuskit, osa kiinteistön välittäjistä, osa yksin yrittäjäjistä, nolla sopimuslaiset, freelancerit… lista on loputon. Kaikille työssä kävijöille pitäisi taata säällinen palkka, jolla tulee toimeen, ei vain hoitajille. Jos minun pitäisi päättää kummalle antaisin enemmän palkkaa sairaanhoitajalle vai lähihoitajalle, niin sille joka pyyhkii p….t ja syöttää vanhukset.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Kyllä tämä Suomen palkkataso voisi olla työntekijälle isompikin.
Pieneksi sen tekee verotus ja bruttopalkan muut pakolliset vähennykset ja etenkn se, kun työnantaja joutuu tilittämään valtiolle moninkertaisesti sen, mitä työntekijälleen. Onko järkee?
Mitä jo olisi niin, että työntekijä saisi 2x palkan ja työnantaja maksaisi valtiolle pakollisina maksuinaan 1 kertaisen?
Ostovoima lisääntyisi mutta.. mutta kun on tuo julmettu byrokratia ja sossuluukut, niin niihin ei sitten riitäkään.
Siksi palkkataso on mitä se on. Pieni tekijälleen.

Elämme aikansa eläneessä jakotaloudessa, jota kommarihallitus pahentaa. S. Marin: ” Tulotaso on tasattava” eli ahkera saisi saman €- m!äärän kuin sohvalla makaava. Huh huh!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Bussikuski
#14

Bussikuskin tuntipalkka on noussut kuuden vuoden aikana 86 centtiä! Tuolla alalla ylin palkkaluokka on vasta 12 rattivuoden jälkeen. Tilinauhaa kerryttävät lukuisat lisät, jolloin voi hyvin päästä 40 tuhannen euron vuosipalkoille. Riippuu millä linjoilla on ja onko pk-lisää, joukkoliikennelisää, yölisää, sunnuntaikorvausta, vuorolisää jne.
Lomapalkassa palkan pienuuden huomaa, kun siinä ei ole lisiä mukana.

Palkkarakenne ja ta: vastuut on ilman muuta syynättävä uusiksi. Nyt ta: n maksuosuus valtiolle ym on liian kallis, eikä työntekijä hyödy palkankorotuksista oikein mitään.
Lisänä on pirunmoinen verotus on palkkakehitys on aina tosi surkea (juuri mainituista syistä), koska palkankorotukset rassaavat työnantajaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#16

Hei! Kiitos kommentistasi. On totta, että on paljon muitakin aloja, joiden palkkaus on epäreilua. TES:t ovat kuitenkin käytännössä pääsääntöisesti alakohtaisia, joten siksi on mielekästä eritellä eri alojen asioita.

On hyvä pitää mielessä, että esim. vanhainkodissa työskentelevä sairaanhoitaja osallistuu kyllä perushoitoon eli juurikin ”p….een pyyhkimiseen” ja muuhun. Lisäksi hänen vastuullaan on kuitenkin toimia vuoron ”vastaavana”, hoitaa ja valvoa koko osaston asukkaiden lääkeasiat, suorittaa vaativammat hoitotoimenpiteet esim. vaativammat haavahoidot, arvioida koko ajan asukkaiden terveydentilaa, esim. infektioiden oireita. Lisäksi hän hoitaa suuren osan omaisten kanssa tehtävästä viestinnästä. Sairaanhoitajan +300e/kk palkka verrattuna rivilähihoitajan palkkaan ei mielestäni ole riittävä kompensaatio siitä vastuun- ja vaatimustason noususta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Totuus on että Kataisen (vain) hoitajille lupaama 500 euroa meni koko valtavalle julkiselle sektorille PROSENTTIkorotuksena. Mistä hyötyi tietenkin eniten jo ennestään kovapalkkaiset virkamiehet. Eli palkkaerot todellisuudessa kasvoivat. Silloin Akava vetosi ”johonkin” virkalakiin, ettei yhdelle ryhmälle voi maksaa muita enempää, vaan se piti maksaa kaikille. Ja niin käy nytkin, kun se Akavasta on kiinni. Tehy tekee virheen, kun se tekee vastakkainasettelua pienipalkkaisen teollisuuden duunarin (miehensä) kanssa. Jos Tehy oikeasti haluaa estää palkkaerojen kasvun, niin sen tulee vaatia palkankotukset euromääräisinä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#9

Tehyn puheenjohtajalle terveisiä. Teollisuuden duunari raataa toisessa (karummassa) todellisuudessa.
Kunta-alalla vuosiloman pituus on keskimäärin 7,5 viikkoa, kun se monissa ammateissa on vain viisi viikkoa. Työsuhteet ovat kunnissa turvattuja, sillä niiden käymissä yt-neuvotteluissa harvoin irtisanotaan ihmisiä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

Vihervasemmisto hallitus ”pririsoi” ja korotti kehitysapuamme lue Kehitysmaiden johtajien viikkorahaa 20%:lla lähes miljardiin. Sen sijaan hoitajillekkaan ei ole lisää rahaa luvassa. Aikoinaan näytettiin uutisissa, kun meiltä kehitysapua saavan maan johtaja tuli valtiovierailulle seurueineen (vaimoineen) yksityislentokoneellaan ja ökyostoslomaili Lapissa. KEHITYSAPURAHOILLAMME. Mikään ei ole muuttunut eikä muutu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tarkkailija
Utelias
#11

Ammattiryhmä, joka usein jää huomaamatta ovat itsensä työllistäjät. Tämä lähes 200.000 joukko ihmisiä tekee usein töitä alle minimipalkan ilman lomia, ilman sosiaaliturvaa, ilman mitään. He eivät lakkoile, eivät liiemmin purnaa, eivät itke näillä palstoilla. Hoitajilla on sentään paikka minne mennä joka päivä, on työpaikkaruokailua, liikuntaseteliä, mukavat työtilat ja kaverit. Lomiakin on tuhdisti, ja kun siihen ynnää sovitut saikut päälle, niin ei palkkakaan per tehty työtunti niin huono ole. Autetaan niitä, jotka apua tarvitsevat, ei niitä, jotka täällä lisää mankuvat!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Onko lisät myyty?
#12

Olet vastavalmistunut urasi alkumetreillä ja se näkyy tilinauhassa.
Niin bruukaa olemaan alalla kuin alalla.
Sairaalat ovat erittäin hierarkisia paikkoja joissa oot sillä alimmalla orrella palkkasi suhteen jonkin aikaa.
Kyllä 1970 luvulla valmistuneelle (juuri eläköityneelle) mielisairaanhoitaja-tuttavalleni on maksettu ylityö-, pyhä- ja yölisät joita hän mielellään velkaisena tekikin. Rahana tai vapaapäivinä.

Eikös palkka nouse enään nykyisin ikälisien, koulutuksen ym johdosta ja joutuuko mahd ylityöt, pyhät ja yöt olemaan yksinkertaisella palkalla?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#15

Hei! Kiitos kommentistasi. Kuten tekstissäni mainitsin, niin iso osa hoitoalan henkilöistä (esim. terveydenhoitajista, joihin itsekin lukeudun, lähes kaikki) työskentelevät yksiköissä, joissa ei tehdä lisiin oikeuttavia työvuoroja. Esim. neuvolat, terveyskeskukset, hammashuollon yksiköt jne.

Ikälisiä saadaan kunta-alalla 5v kohdalla +3% ja 10v kohdalla +8%. Minun palkallani tämä 5v kohdalla saavutettava lisä on siis 70,32e/kk ja 10v kohdalla 187,52e. Nykymallilla siis tuo 2531,57e/kk palkka, johon yllän 10v kohdalla on ylin mitä tulen ikinä ansaitsemaan, eikä palkkaani kohdistu sen jälkeen mitään ikälisätyyppisiä korotuksia. Edelleen ollaan aika kaukana Kuntatyönantajien ”keskiansio”-luvusta 3 163e/kk.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#17

No palkkahan on liian korkea. Matalin mahdollinen palkkaus käyttöön ja filippiiniläiset (hyvää, työteliästä ja korkeamoraalista väkeä) suomalaisten tilalle.

Tässä mistään korkeamoraalisista filippiiniläisistä työtekijöistä ei ole kyse. Suomi on sitoutunut EU:n edellyttämään talouskuriin ja valuuttaan- joten sisäinen devalvaatio on variaationa ennen tehdylle markan devalvoinnille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kansleri
Hämmentynyt
#18

Sairaanhoitajat haluavat lisää, perushoitajatkin. Poliisejakin on liian vähän ja heidänkin palkkausta pitäisi korjata. Samoin monella muulla valtion ja kunnan työntekijällä on aivan liian pieni palkka. Homekoulutkin pitäisi korjata tai rakentaa kokonaan uusia ja hävittäjiinkin tarvitaan ainakin 10 miljardia. Jakaminen ja vaatiminen on helppoa, mutta ensin pitäisi leipoa riittävän iso kakku, jotta siitä riittäisi siivuja joka tarpeeseen. Vähällä huomiolle on jäänyt se millä nämä kaikki vaateet rahoitetaan! Verotus on jo nyt niin tapissa, ettei sitä oikein voisi korottaa. Kun halutaan lisää rahaa, niin olisi hyvä jos samaan aikaan kerrottaisiin miten se rahoitetaan!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kirsi
#19

Valtion ja kuntien leivissä on suhteettoman suuri osuus työväestä jotka saavat palkkansa veroista. Onko heitä 700000 ? muistelisin. Lisänä työttömät ja nämä kaukomailta läpsytellen tulleet lottovoittajat. Viimeksi mainitut vasta kalliiksi tulevatkin…
Koska tuo porukka on niin valtavan suuri, on selvää ettei sopivan suurta palkkaa pystytä maksamaan vaikka halua olisi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000