Perussuomalaiset

Janne Koskela

Miksi maatalous on pulma suomalaiselle virkamiehelle?

Monella tapaa suomalaiset sukujuuret ovat maaseudulla. Toki se viidennen polven stadilainenkin saa ruokansa maaseudulta. Maanviljelijät ovat kuuliaista ja nöyrää kansaa. Muuta en osaa enää ajatella, kun seuraa maatalousyrittäjien ahdinkoa EU -ylimielivallan ja suomalaisen virkaintoisen byrokratian puristuksessa. Kun vaikuttaa siltä, että paitsi byrokratian, niin joidenkin poliittisten suuntien perusteella maanviljelijää epäillään automaattisesti epärehelliseksi. Näin on, jos siltä näyttää, sillä maanviljelijää tarkkaillaan niin monesta suunnasta. Maataloustuet ja niihin liittyvä hallinnointi on kaikille julkista tietoa. Ja onneksi meillä on vielä viljelijöitä, joilta voi myös kysyä suoraan.

Turhauttaa tämä ajattelu maaseudusta ongelmana. Ei kai voi olla niin, että suomalainen maaseutu, puhtaan ruoan ja luonnontuotteiden lähde vaatii virkamiehen toisensa perään valvomaan vaikkapa irlantilaisen ilmakuvauksen tuloksia Suomessa (YLE M.O.T. 24.2.2020). Minä en hyväksy tätä, ja suosittelen muitakin äänestämään EU -byrokratiaa vastaan. On aivan hullua, että on kannattavampaa ryhtyä maataloustukien tarkastajaksi kuin maatalousyrittäjäksi.

Ja te viranomaiset, jotka piiloudutte EU -säädösten taakse, tehkää tässä tilanteessa vaikka nyt niin. Mutta ottakaa joku kertomaan, miksi niin teette. Tämä olisi ensiarvoisen tärkeää kaikin puolin, jotta me EU -kansalaiset ymmärtäisimme EU -alamaisuuden. Muutoin ollaan vaan siinä tilanteessa, että EU sahaa itseltään uskottavuuttaan suomalaisten silmissä.

Suomen Keskusta on tilanteen vanki, vaikka urheasti maaseutua puolustaa. Niin kaikkien pitääkin mielestäni puolustaa suomalaista maaseutua. Mutta mitäpä nämä keskustalaiset kavereilleen oikein voivat? Haavisto, Anttila, Korkeaoja – viivytystaistelua he kävivät, mutta turpaan otettiin jo EU -maatalousjäsenyyden alkumetreillä. Sitten meillä on ympäristöministeriö ja Vihreät, jotka varmasti yrittävät kaikessa parkua EU:n tahtiin, kunhan se vain Vihreiden politiikkaan on sopivaa. Hassi ja Hautala voisivat listata näkyviin tekonsa maaseudun puolesta.

Ja se hevosen lannan poltto. Vuosia, vuosia se on sallittu muissa Pohjoismaissa samojen direktiivien vallitessa. Perusteet erilaiset, mutta käytäntö toinen, eli virkamieskäytäntö. No, siellä se palaa. Mutta tämäkin virkamiehistä kiinni! Niin näinkö tämä on, että voimakastahtoisen virkamiehen jyrää vain voimakas ministeri tai muutoin voimakas poliittinen rintama. Ei hyvää päivää, Suomen kansa, tämä tsaarin ajan byrokratian perintö on raskasta.

Että Oulullakin olisi tarjottavaa maa- ja metsätaloudessa. Näillä seuduin on kuitenkin vuosisatoja viljelty maata, kalastettu kestävästi, metsästetty järkevästi ja metsätalous on ollut kestävää. Ja nyt vaikuttaa siltä, että Oulu sammuttelee valoja näitä maaseutumaisilta alueilta. Muhevaa multaa on Oulussa monilla seuduin kasvattaa perunaa ja muuta tärkeää. Ei kai ole niin, että virkamiesvastus on suurin vastus viljelylle?

Osallistu keskusteluun!


6 kommenttia
Lasse Hietanen
Iloinen
#1

Hei. Kiitos Janne ja Ystävät. Sanot: Miksi maatalous on pulma suomalaiselle virkamiehelle? Vastaan; Miesmäisen ’töksäyttävästi’: Koska usea virkamies on antanut hävitä sen meidän kalleimman viisautemme; kohteen ja lähteen; eikä monikaan heistä voi yhtyä Jeesuksen sanoihin: Minä olen sisällisesti teissä; kun Hän joutui kysymään meiltä; tämän lisäksi; Ettekö; te sitä huomaa? Meidän tulee päivittäin rukoilla Hänen kanssaan; Hän tekee sen joka päivä meidän puolestamme. Meillekkin se on; Elinehto ja virkamiehellekkin; ”Parhain: Viisauden kehto.” Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Hyvä kirjoitus!

Siteeraan siitä kohtaa: ”On aivan hullua, että on kannattavampaa ryhtyä maataloustukien tarkastajaksi kuin maatalousyrittäjäksi.”

Tarkastajana työskentelyyn ei liity riskiä toimeentulosta kuten maatilayrittäjyyteen. Ja valitettavasti on niin, että ajan mylleryksessä moni yrittää pysyä leivässä kiinni hyötymällä näistä EU:n edellyttämistä tarkastajahommista.

Kun tähän sitten vielä lisätään normi suomalainen virkaintoisuus, niin ei todellakaan käy kateeksi maatilayrittäjiä. Tarkastaja toki pyrkii hoitamaan työnsä tarkasti, ettei hänelle itselleen tule potkuja, tai ettei voida syyttää laiminlyönnistä.

Kun tarkastajan työn tukena on koko valtakoneisto, niin kyllä sen edessä maatilayrittäjä jää varsin yksin. Vaatimuksiin on vastattava, tai muuten…

Toki on paljon tarpeellistakin tarkastustyötä, joka auttaa ylläpitämään korkeatasoista, suomalaista laatua alkutuotannossa ja pysyttää navetoista ja pelloilta poissa eläin- ja kasvitaudit.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Jatkuu…

Mutta totta on myös se, että yhä useammalle varteenotettava vaihtoehto on ryhtyä tarkastusorganisaation osaseksi hyötymään turvatussa asemassa maatilayrittäjän työstä, joka aina on jossakin määrin riskialtista, koska säätä ei voi tilata etukäteen eivätkä vuodet ole veljiä keskenään vaan AINA tulee yllätyksiä. (Se kuuluu lajin luonteeseen.)

Moni hakeutuu töihin myös esimerkiksi kotimaisten maidontuottajayritysten kilpailijalle vahvistamaan monikansallisen yrityksen markkinaosuutta pienillä kotimarkkinoillamme.

Sen ymmärrän, että maitolitrasta on saatava paras mahdollinen hinta, mutta että kirkkain silmin asettuu ”vieraan vallan” markkinointiorganisaatioon sen etenemistä edistämään, niin sitä pidän jo epäisänmaallisena toimintana.

Meppi Kyösti Virrankoski (kesk) sanoi aikoinaan, että EU-tuet tuovat rahaa Suomeen, mutta nyt alkaa jo nousta kirkkaasti näkyviin, mitä ne ovat myös vieneet, mikä on EU-tukien hinta: maatiloja poistuu Suomen kartalta ennätysvauhtia

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#6

Jatkuu…

Eikä poistu pelkästään tilan toiminta itsessään vaan myös osa tietotaidosta menetetään (hautaan), kun se ei enää siirry seuraavalle sukupolvelle.

Lisäksi on niin, että kun karja ja konekalusto myydään ja pellot laitetaan vuokralle, ei vuokrapeltoihin välttämättä panosteta samoin kuin omaan maahan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vuokrapeltojen vesitalous ei ole niin hyvä kuin se voisi olla. Kukaan ei lähde omilla rahoillaan lyömään salaojitusputkia vieraan omistamaan maahan.

Optimaalisen vesitalouden puuttuminen pelloilla saattaa merkitä sitä, että parasta mahdollista satoa ei saada. Tai että tulos muuten ei ole toivotunlainen.

Suomalaisten pitäisi tunnistaa kohtalonyhteytensä suomalaisen alkutuotannon kanssa: maa, joka on edes osin omavarainen elintarviketuotannossaan ja omaa täten elintarviketeollisuutta, on turvannut omat toimintaedellytyksensä paremmin kuin maa, joka on polvillaan heti ensimmäisen kuljetuslakon tai eläintautiepidemian jälkeen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#4

Hei. Kiitos. Kaikilla maatalousyrittäjillä on; Maalaisjärkikoulutus mutta monelta virkamieheltä; se puuttuu kokonaan. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ulos EU:sta
#5

Ratkaisu tähänkin itse hankittuun ongelmaan on se, että meidän pitää lähteä pois EU:sta.

Täytyy tehdä hyvin suunniteltu yhteisoperaatio ruotsalaisten kanssa, jossa molemmat lähtevät. Sivustatukea Briteiltä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000