Perussuomalaiset

Janne Koskela

Maatalous elää maaseudulla

38 kommenttia

Minulle ei ole vuosien saatossa valjennut, miksi Suomessa ei arvosteta maaseutua. On puolue, jolle on vaikea tunnustaa suomalaisen ruuantuotannon ja metsätalouden vahvuudet ja onnistumiset. Mutta ei, näille hillittömille ei mikään passaa. Milloin on traktori tien tukkona ja sitten haisee lanta ohikulkijan autoon. Ja maalla asuvat ovat pilkan kohteena, kun ovat valinneet asuinpaikakseen keskustan ulkopuolisen alueen. Mutta maaseudun tuotteen kyllä kelpaavat kaupunkilaiskuluttajalle ja veroeurot valtiolle.
Keskusteluissa ihmetellään viljelijän saamia tukia, jotka ovat monen mielestä liian suuria. Ei ihmettelijä taida tietää minkälaiset investoinnit, suunnitelmat ja paperibyrokratiat on käyty läpi, kunnes rahat ovat tilillä. Maataloustuet elättävät siis niitä tarkastavat virkamiehet myös ja paperibyrokratian.
Ja jälkiperintä on olemassa, jos ei ole kaikkia ohjeita noudatettu. SDP:n Arvo Salo sanoi aikanaan Tapa talonpoika päivässä. En tahdo edes kuvitella tukitarkastajien puoluekantoja. Sangen tehokkaasti vihreä ideologia jatkaa maatilojen kaatamista. En ole kuullut, että kansanedustaja Pitkolla olisi esimerkiksi kummimaatilaa, kuten alueen kansanedustajilla on tapana olla. Vihreille ilmastopolitiikka on tärkeämpää kuin käytännön työ. Ja tuossa lauseessa paino sanalla politiikka. Silloin jää ruuantuotanto maaseudulla ja tehdasteollisuus varjoon, josta suoraan seuraa Suomen talouden joutuminen vielä synkempään tilaan.
Vihreiden mukaan myös peltoviljely on pahasta, nekin pitäisi muuttaa kasviperäisiksi pelloiksi koska silloin voitaisiin ruokkia 4 kertaa enemmän ihmisiä kuin nyt ja samalla jäisi vielä tilaa metsille ja luonnon eläimille. Myös lähellä tuotettu ruoka on pahasta, kun sen joutuu tuomaan kylmäautolla kauppaan. Mutta ulkomailta tuotu avokado ja lattekahvinpavut eivät tuota tunnontuskaa. Ja lähiruuan tuotanto sotkee myös paikalliset uimavedet. Näitä juttuja löytyy paljon Vihreitten julkaisemasta viite.fi sivustolta. Minulle jäi tuosta sivusta mielikuva, ettei Suomen maaseudulla saa tehdä muuta kuin viljellä soijaa käsipelillä pienellä peltotilkulla, tai muuttaa kaupunkiin koska siellä on kaikki paremmin ja lähellä puhdas luonto.
Metsät eivät muuten nykylainsäädännöllä tule hävitetyksi hakkaamalla, vaan siksi että ne raivataan vaikkapa lähiöasutuksen ja teiden rakentamiseen. Hakattua metsää koskee aina uusintamisvelvollisuus. Sen sijaan betonirakentamiseen murskattu kallio ei kasva uudelleen, kuten puu, josta on tehty talo.

0

Osallistu keskusteluun!


38 kommenttia
#1

Hyvä otsikko!

Omasta puolestani uskon, että maaseutua kyllä suuresti arvostetaan.

Eikö Maaseudun Tulevaisuus vastikään uutisoinut siitä miten suomalaiset nyt haluavat muuttaa maalle?

Tukiasioista rämisevät eniten ne, jotka vähiten tuntevat maatilanpidon ja EU:n kaavakesulkeisten arkitodellisuutta, so. juuret maalle ja maaseudun asioihin ovat katkenneet.

Sen uskon, että moni ottaa täysin itsestäänselvyytenä suomalaisen ruuan laadukkuuden, josta kiitos kuuluu sekä tuottajalle että lainsäätäjälle.

Suomessa oli aikoinaan yksi maailman tiukimmasta elintarvikelainsäädännöstä. Tämän turvin pieni maa, jolla oli vähät resurssit, säästyi monilta kasvi- ja eläintaudeilta, ja metsät muilta tuholaisilta.

Valio on tehnyt hyvää työtä kaikki nämä vuodet. Kilpailija yrittää tulla valmiiseen pöytään, jotta voisi monikansallistaa suomalaista, korkean moraalin tapaa toimia. Ei anneta periksi! Suositaan kotimaisen osuuskunnan kotimaisia tuotteita!

Eläköön suomalainen alkutuotanto!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Erinomainen kirjoitus ja hyvä kommentti myös Johannalta! Kyllä Suomessa on ruuantuotanto korkeatasoista, ei ehkä täydellistä, mutta maailman huippua kuitenkin. Tuotantoeläinten hyvinvointiin on kiinnitetty entistä enemmän huomiota vaikka varmaan korjattavaakn vielä löytyy. Meillä ei ruokatorit ja kauppahallit ole viruslinkoja. Maataloustuet suon paljon mieluummin kuin ideologisen punavihreän rahanpolton. Maanviljelijän tuotteet ovat aina taivasalla, kaikkien sääolojen armoilla, toisin kuin vaikkapa kännykät lämpimissä teollisuushalleissa, joita ei katovuodet koske.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Ja ”sankariyritys” Juustoportti ansaitsee myös tulla mainituksi. ”Vapaan lehmän maito” oli Juustoportin innovaatio, joka erinomaisesti osoittaa sen miten tarkasti suomslainen elintarviketeomlisuus on kiinni ajassa, ja miten herkällä korvalla se kuuntelee kuluttajaa.

Kannattaa muistaa, että suomalaista elintarviketeollisuutta on olemassa vain yhtä kauan kuin on suomalaisia tuottajia.

Olen hyvin huolissani siitä kehityssuunnasta, joka EU:hun liittymisen myötä piirtyy aina vain selvemmin esiin: pienet tilat tapetaan pois. Jo puolet tiloista on menetty Suomessa.

EU vaatii ja haluaa kaikkea mahdollista ja mahdotonta, ja erityisesti tukipolitiikallaan haluaa ohjata tuotantoa kohti suuria tilakokoja. Se ei ole Suomessa järkevää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Juu se on kyllä hieno asia kuluttajilta, että on vaikutettu tuotantoeläinten olosuhteisiin ostopäätöksillämme. Vaikka en mitenkään voi asiaa tarkistaa niin ostan kuitenkin aina vapaan kanan munia ja nyt siis on valikoimassa jo vapaan lehmän maitoa. Hienoa, että meidän kuluttajien ostopäätöksillä on vaikutusta. Totta kai myös lainsäädännöllä ja ainakin jonkin sortin valvonnalla on myös vaikutettu asiaan, mutta siis pääasia on, että yhä enemmän kiinnitetään huomiota myös tuotantoeläinten hyvinvointiin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Slarba
#5

Suosikaa ihmiset suomalaista!
Kun ostaa suomalaista, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#6

Hei. Kiitos Jannekin. ’Ei arvosteta Suomalaista maaseutua.’ On; ihmisten sydämissä asuvaa Henkeen vaikuttava vaino; kuten Jeesukseen Kristukseen uskovat ihmiset ovat eniten tapetut henkilöt maan piirillä. Kyllä sielujemme vihollinen tarkkaan tietää, ketä ammattikuntaa kannattaa vihata. Sanonta: Ei piru omiansa kiusaa. Pitää yhä paikkansa. Kuntoilusta on hyötyä vähän, vaan uskosta Jeesukseen Kristukseen on hyötyä kaikkeen, joskin perkeleen vaino tulee myötäjäisenä. Kuntoiluhan voidaan liittää, lähinnä; ’karkuunjuoksuun ja päälle käyntiin’. Jeesus ei juossut, eikä; päälle käynyt; eikä tee; noista kumpaistakaan tänä päivänäkään; vaikka yhä Elääkin. Hän sanoo; He tulevat vainoamaan teitä samoin, kuin ovat minuakin vainonneet. Ateistia ei tarvitse vainota. Hän on jo perkeleen; rakas ja oma. Maaseudun ihmisiä aikanaan kehuttiin, kun he olivat Suomen ’viimeinen’ ammattikunta, jotka olivat; Jeesukseen Kristukseen uskovia ihmisiä. He seurustelevat paljon Isänsä kanssa. Kiitos. Siunaten

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#7

60 – luvulta – alkaen on harrastaneet ns.talonpojantappolinjaa !? Ja peltoja alettiin laittamaan pakettiin ! Vaikka Veikko Vennamo jyrisi , että maailmalla tulisi olemaan tulevaisuudessa rajattomat markkinat , hyvistä ja puhtaista elintarvikkeista !! Silloiset valtapuolueet lähtivät ajamaan , niinsanottua Suurtilalinjaa !!?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Kerrostalossa sossukiilla taikka verorahoista elantonsa hankkivalla ituhipillä unohtuu totuus.

Tutkimus: Keskusta-asukkaalla on suurin hiilijalanjälki


Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan kaupunkien keskustoissa asuvilla on suurempi hiilijalanjälki kuin väljemmillä kaupunkialueilla asuvilla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

Kaikki rakentaminen vie kasvikunnalta tilaa, ja korkeammat rakennukset luovat varjoa ympärilleen, joka haittaa yhteyttämistä. Kuitenkin sekä pohjois- että etelänavalla on jokseenkin samat hiilidioksidipitoisuudet, vaikka lämpötilaerot ovat jopa luokkaa 100 C astetta vuodenajasta riippuen. Lämpötilat eivät ole riippuvaisia hiilidioksidipitoisuudesta, vaan hiilidioksidipitoisuus kasvaa lämpötilan nousun myötä (mikrobitoiminta).

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Maapallon ympäri voisi purjehtia tai kiertää päiväntasaajan kautta, ja hiilidioksidipitoisuudet vaihtelevat 1-2 ppm:n vaihteluvälillä. Mitä on yhden suomalaisen pellon tai metsähehtaarin merkitys maapallon hiilidioksidipitoisuuksiin, ei mitään. Silti Suomessa koetetaan pelastaa ilmastoa jo parvekekukkien avulla. Lapsellista näpertelyä, äärimmäisen lapsellista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#9

Hei. Kiitos. Maatilaansa vastuullisesti hoitava väestö on enemmän, kuin; THL:n ihmisten viisaus, koska heidän; viisaussuunnittelussaan on myöskin mukana useinkin Jeesus Kristus, jota henkilöä ei THL:llä; useinkaan ole mukana, vaan Hänen paikallaan on mammonaruhtinas. Rahan kahmijat. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#20

Jep, suunnittelu ja varautuminen. Ilman näitä kahta suomalaiset eivät olisi pysyneet hengissä tähän päivään asti. Pitkä ja kylmä talvi on pakottanut toimimaan viisaasti.

Kysymys: Tuhosivatko keskuslämmitetyt kerrostaloasunnot osan tästä viisaudesta?

Ei muisteta, että edelleen asutaan Suomessa, jossa pahoja pakkaspäiviä voi olla paljonkin. Nyt jaellaan muille maille lainaksi saatua rahaa, aivan kuin ei ollenkaan tarvitsisi suunnitella omaa taloutta ja varautua mahdollisesti vuosia kestävään ”koronaelämään”, joka hyydyttää taloutta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#12

Nurmiviljely sitoo CO2:ta ja on ilmastoteko. Kun käytöstä poistetuille turvesoille istutaan metsää sitomaan se hiili, minkä sieltä nostetun turpeen poltto on tuottanut, niin turpeesta tulee hiilineutraali polttoaine.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Niin, mikä on ilmastoteko? Maapallon keskimääräinen hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä ei juuri vaihtele edes tuhansien neliökilometrien alueilla, kuin muutaman ppm:n verran. Nykyinen hiilidioksidipitoisuus ei sulata Etelämantereen jäätiköitä, kuten ei myöskään Jäämerialueen merijäätiköitä. Kasvihuoneviljelykin tarvitsee lisää hiiltä, jotta kasvu nopeutuisi. Mitä vähemmän maapallolla on puita kuluttamassa kallisarvoista hiilidioksidia, sen enemmän hiiltä riittää ruoan tuotantoon.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#14

Juuri näin, Australian Eukalyptukset syväjuurineen imevät mantereen pohjavesiä ja kuivaa niitä. Eukalyptuspuita on istutettu ahkerasti mm. soiden kuivaamiseen, jossa malariasääsket lisääntyvät. Hintana tuossa on kuivuuden lisääntyminen ja pohjavesien lasku. Eukalyptuspuut ovat lisäksi metsäpaloarkaa materiaa. Noista puista eniten hyötyy Koalat, puunlehdet kun ovat Koalan tärkeintä ravintoa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#16

Maapallon aavikot peittävät noin viidenneksen koko maapinta-alasta, ja lisäksi jäätiköt, jotka eivät juuri kasvata mitään. Suurimmillaan aavikot olivat pohjoisen pallonpuoliskon jääkauden aikana, Afrikassa, Aasiassa ja Australiasssa, josta nykyiseen tilaan. Suurimmat ongelmat ihmiskunta tulee kokemaan seuraavan jääkauden aikana, ravinnon saanti on enemmän tai vähemmän ydinvoiman varassa. Perihelikiertymässä pohjolassa ei tulla pitkään aikaan näkemään yöttömiä kesäöitä jääkauden aikana, jolloin pohjolan kaamos on pisimmillään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#17

Juuri näin, aurinkopaneeleiden tuottaman energian sijaan meidän pitäisi kehittää viherhiukkasia tuottavia aurinkopaneeleita tulevia koettelemuksia varten, joita voisi hyödyntää myös vaikka pitkillä avaruuslennoilla tai avaruusasemilla. Maapallon ruokavarat ovat kovilla jo pelkästään yhden Yellowstonen purkauksen takia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#23

Etelämannerta ympäröivä merijää on kasvanut jo nyt suuremmaksi, kuin koko Etelämantereen pinta-ala. Tuo johtaa Etelämannerta ympäröivän Länsituultenvirran virtaussuunnan muutoksiin (aiheuttaa patopainetta), jossa kasvaa lähinnä Humboldtinvirran kasvuun, joka suuntautuu kohden pohjoista Etelä-Amerikan mantereen länsipuolella ja on kylmä virtaus. Etelämannerta ympäröivän merijään kasvu vaikuttaa näin koko maapallon ilmastoon, Humboldtinvirran ylittäessä selkeästi päiväntasaajan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#24

Juuri näin, maapallon ilmastoista, joita on useita, vaikuttaa tuhannet asiat, eikä peltoviljelyllä tai ollako metsää tai ei, ole merkitystä. Yleisesti ottaen ihmiskunta voi vaikuttaa eniten ympäristönsä puhtauteen, mutta ilmastoon tai siihen viitaavaan ihmisen tekemisillä ei ole mitään merkitystä. Kaikki ihmisen tekemä katoaa ajan hampaissa alkuaineiden kautta osaksi maapalloa, kuin ihmistä ei koskaan olisi ollutkaan. Myöskään lämpö ei ole kumuloituvaa, se voi kadota vain sekunneissa, säteilyenergian lakattua.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#15

Pyrkimys on puhtaaseen vetyenergiaan. Ongelmat kasvavat kuutionkäyrässä, jos pitäisi varastoida puhdasta vetyä. Luonto on keksinyt jo ajat sitten hiilivety yhdisteen, joka on jo huomattavasti rauhallisempi aine. Litra polttoöljyä tuottaa palaessaan noin 0,7 litraa vettä, eli lähellä ollaan vedynpolton kanssa, ja turvallisempi varastoida. Vedyn voisi tietysti koettaa saada kemiallisesti sidottua sellaiseen muotoon, että se olisi helpommin hallittavissa, kuten hiilipitoisuutta voisi alentaa. Kyse olisi edelleen periaatteesta ; fossiilisten polttaminen, joka edelleen johdattaa fossiilisten riittävyyteen jne.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#21

Laajemmassa ja ei ammattikäytössä puhtaan vedyn käsittely sisältää jättimäisen riskin. Vetyvuodot ilmakehään ja happipitoisuuteen on suorastaan itsetuhoisuuden esiaste, kun teollisessa ja muutoin suojatussa ympäristössä turvallisuus on parempi. Nykyinenkään akkutekniiikka ei ole laajemmassa käytössä turvallista räjähdysvaaran kasvaessa akkujen lisääntyessä. Nestemäisistä polttoaineista diesel on huomattavasti bensiiniä turvallisempaa, ja tuossakin lämpimissä maissa ero kasvaa rajusti dieselin hyväksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#22

Yksi keskiverto lehtipuu ottaa ilmakehän hiilidioksidia lähes saman verran, mitä nurmiviljely tuottaa ihmistä kohden ravintoa, joka sisältää siis saman verran palaessaan hiilidioksidia. Lehtipuun lehdet maatuvat, osa puusta sitoo kasvuunsa hiiltä. Kumpainenkaan ei kuitenkaan ole syötävää. Molemmissa tapauksissa kasvit tuottavat kuitenkin happea. Ihmiskunnan ravintoon kuluu hiilidioksidia noin 13 miljardia tonnia, eli liki puolet tuotetusta hiilidioksidista. Valtameriin ihmisen tuottamasta hiilidioksidista ei juuuri ole merkitystä, vain kolme grammaa merivesikuutio valoisuusvyöhykkeellä vuoden ajaksi. Ihminen ei siis tuota murto-osaakaan siitä siitä hiilestä merien osalta, mitä, mitä kalastaa ravinnokseen, kasviplanktonin ollessa ruokaketjun alussa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#18

Osa kaupunkilaisista luulevat, että nämä maaseudulla asuvat ja maalaistöitä ihmiset olisivat jotenkin rahallisesti suurituloisia ihmisiä. Tämä luulo johtuu usein siitä että maaseudulla joillakin ihmisillä on suuret tilat, hienot omakotitalot, hienot/suhteellisen uudet autot, monenlaisia työkoneita. Eli lähinnä ulkonäöllä pääteltävistä asioista tekevät erilaisia johtopäätöksiä toisten ihmisten rahallisista tuloista, menoista. Harva kuitenkaan tietää, että maataloustöitä tekevillä ihmisillä on aika usein paljon velkoja maksettavana. Sitten niillä oikeasti rikkailla maataloustöitä tekevillä ihmisillä on usein maataloustöiden lisäksi vielä joku toinenkin työpaikka joka ei välttämättä ole mikään maatalouden työpaikka tai yritys.

Virheellisten luulojen vähentämiseksi pitäisi saada enemmän julkisuuteen 100% rehellisyyteen perustuvaa tilastotietoa maataloustöitä tekevien ihmisten rahallisista tuloista ja menoista mukaanlukien jäljelle jäänyt rahasumma kaikkien kulujen maksamisen jälkeen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#19

Maataloudella voi rikastua vain siten, että perii suuret päätehakkuu alueet. Taimikosta päätehakkuisiin kuluu aikaa vähintään 60 vuotta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#25

Palasin tänne vielä yhden asian kanssa. Olen siitä jankuttanut aikaisemminkin, mutta tuli mieleen, että ehkä sitä olisi tässä kohtaa taas hyvä avata:

Jokainen maatila, joka lopettaa toimintansa, merkitsee lovea suomalaisten tietotaidon varantoon.

Kun tila lopettaa, eläimet ja koneet myydään pois. Pellot vuokrataan toiselle, tai, mikä vielä pahempaa, jätetään oman onnensa nojaan kasvamaan pajukkoa. Kun tuottaja lopulta kuolee ja haudataan, hänen mukanaan haudataan tietotaitoa, jota ei ole siirretty seuraavalle sukupolvelle.

Mitä sitten on tämä tietotaito, josta jaksan jankuttaa? Se on kokemukseen perustuvaa kykyä kultivoida maata niin, että sieltä kasvaa sato, joka osataan korjata. Työvaiheet pitää osata tehdä oikein ja ajallaan. Sää vaikuttaa siihen, mikä se ”oikein” ja ”ajallaan” on. Näitä ei opita kirjasta vaan tekemällä. Ja jokaisen peltotilkun päällä on omanlaisensa mikroilmasto ja maan sisässä omanlaisensa vesitalous, riippuen siitä ollaanko savi- vai hiekkamailla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#26

2.

Maatiloillaan isännät ja emännät joutuvat olemaan moneksi: maaperän ja lannoitteiden kanssa kemistejä, kastelun kanssa hydrologeja, koneiden, kuivureiden ja erilaisten kaivojen (salaoja, lietelanta) kanssa insinöörejä, varastoinnin sekä eläinten ruokinnan ja kuvituksen osalta logistiikan ammattilaisia, EU-kaavakkeiden kanssa oikeusoppineita, eläinten kanssa horsemanshippiä, cowboyshippiä ja eläinlääkärinkin taitoja hallitsevia moniosaajia. Lehmät poikivat, saavat poikimahalvauksia, eivät saa välillä vasikkaa kohdusta omin voimin tai työntävät ulos sekä vasikan että kohdun… Tätä lajia riittää ja kaikkeen pitää olla tietotaitoa. Myös sen lehmän lypsämiseen, joka haluaa polkea lypsimet pois utareista ihan riippumatta siitä, onko sillä kankkurautaa vai ei (nosta silloin häntää ja pidä nostettuna koko lypsyn ajan).

Hiiret ovat sitten oma riesansa (kuten Helsingissä nykyisin rotat, kun roskia ei laiteta roskalaatikkoon vaan jätetään ne laatikon viereen). Pitää olla kissa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#27

3.

Ja vielä sanon senkin, kun tiedän, että tapaan, jolla esim. lihakarjaa kasvatetaan, liittyy toisinaan kritiikkiä. Ymmärrän kritiikin, sillä eläinten kohtelu vaihtelee.

Raamatussa sanotaan, että ”ihmistä ja eläintä sinä autat, Herra” (Psalmi 36:7)
Jumala antoi eläimet ihmisille vallittaviksi, mutta ei kaltoin kohdeltavaksi.

Nälkävuodet saivat aikaan sen, että karjanhoitoa tehostettiin ja kehitettiin. Suomessa, jossa halla voi käydä kasvien kimppuun, munat on jaettava useampaan eri koriin: kasvituotannon lisäksi tarvitaan lihaa ja maitotuotteita. Hätätilassa lehmät saavat ravintonsa vaikka niityiltä.

Senkin ymmärrän, että yksi omin voimin sinnittelevät tuottaja voi väsyä ja asiat jäävät rempalleen väsymyksen vuoksi. Tähän avuksi tarjoan samaa kuin Jussi Halla-aho (PS) mansikkatiloille: työttömät avuksi pientä korvausta vastaan siten, että eivät menetä työttömyysetuuksiaan. Muistaakseni ELY-keskukset jopa maksavat yli 50-vuotiaiden palkan kolmelta ekalta kuukaudelta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#28

4.

Ja sitten vielä tämä keskustelu tilakohtaisista teurastamoita. Kannatan niitä. Tällöin eläin ei joudu kuljetusautoon eikä pelottavaan vieraaseen paikkaan vaan saa kuolla rauhassa tuttujen hoitajien luona.

Tilalta tilalle kiertäviä teurastamoautoja (ns. liikkuvat teurastamot) vastustan, koska niiden välityksellä eläintaudit voivat levitä. Riski on pieni, mutta sitä ei pysty täysin sulkemaan pois.

Sen ymmärrän, että monellakaan tilalla ei ole tilaa / halua / varaa järjestää maatilalle lihan säilytykseen tarvittavia kylmätiloja.

Kenties tähän löytyisi jokin liikkuva ratkaisu, jossa tautiriski olisi pienempi kuin teurastamoautojen kanssa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#29

Autokuljetusten tulisi olla mahdollisimman lyhyitä. Toista se on ollut historiassa purjealuksilla, jossa eläimet on pidetty elossa, vailla kylmiä säilytystiloja, matkojen kestäessä jopa viikkoja. Kylmäsäilytyksen kehittyessä teurastamotoiminta on keskittynyttä nykyisin, eikä teurastamoita ole juuri muualla kuin suuremmilla paikkakunnilla, kun mukaan on keskittynyt myös pakkaamotoimintaa. Siitä ei ole pitkä aika, kun niitä jopa satojen kilometrien kuljetuksia tapahtui itäisessä Euroopassa, suoranaista eläinrääkkäystä. Toivottavasti sitä ei enää tapahdu nykyään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#34

Hei. Kiitos Johannakin. Annoitkin asiantuntevan ja seikkaperäisen katsauksen mitä menetämme mikäli; Omavarais-maatalouselämää Suomesta häviää. Maanviljelijät ovat monilahjaisia ihmisiä ja siitä kivoja, kun seurustelevat ammatissaan julkisesti Jumalansa kanssa ja osaavat pyytää Häneltä, vaikkapa, heinäpoutia. Suomen viimeinen ammattikunta joka on ollut pisimpään Jeesukseen Kristukseen uskova porukka. Piispatkin ovat jo livenneet evoluutioon ja muihin kotkotuksiin. Maalaisjärkisyys on valttia. Yliopistotkin kasvattavat pahanlaatuisia ateisteja. Emme voi palvella kahta herraa; Jumalaa ja mammonaa. Onneksemme meille on luvattu, että viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset jäävät viimeisiksi. Muutenhan Jeesuskaan ei niin helposti pystyisi seisomaan viimeisenä; multien päällä, eli meidän; mehän olemme multaa. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#35

Tervehdys, Lasse! Todellakin, 86-vuotias ystäväni, joka aikoinaan työskenteli maanviljelyksen ja karja hoidin parissa, kertoi, miten päivä klo 6.00 sekä aloitettiin rukouksella että klo 18.00 lopetettiin rukoukseen.

Monille on tuttu tuo maalaus, jossa maanviljelijä puolisoineen seisoo pellolla rukoilemassa kasvua vastakylvetylle pellolle.

Vielä maidontuotannosta sanon sen, että TÄLLÄ HETKELLÄ monikansallinen kilpailijakin myy SUOMALAISTA maitoa. Se on saanut valloitettua itselleen alaa maksamalla tuottajalle sopivan litrahinnan. Monikansallinen yritys pystyy harjoittamaan tätä litrahintakilpailua loputtomiin, sekä tuottajan että kuluttajan suuntaan. Se on iso ja se tahtoo nielaista kansalliset toimijat. Jos tämä onnistuisi, muutokset voisivat olla radikaalit:

Tuottajille maksettava hinta putoaisi jyrkästi ja yhä useampi maitotila joutuisi lopettamaan kannattamattomana (EU haluaa tätä), kuluttaja joutuisi maksamaan nykyistä paljon korkeampaa hintaa maidosta…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#36

2.

…maidosta,juustosta, jugurtista yms. maitotuotteista, joiden laatutaso mahdollisesti olisi heikentynyt.

Monikansallinen jätti haluaa vain rahastaa. Sen intresseissä ei ole opettaminen, valistaminen ja tilojen kehittäminen yhteistyössä tuottajien kanssa.

Kansallinen osuuskunta Valio ajaa kansallista etua. Se kokee valvoa tuotannon laatua aina eläimille syötettävödtä rehusta lähtien (ei homeista rehua eläimille) sekä kouluttaa jatkuvasti tuottajia kautta maan ja luo yhteishenkeä tuottajien kesken, jotta he jaksavat työssään, joka on varsin vaativaa (tätä vaativuutta tosin kaupunkilainen ei tunnista, koska ei tunne työn luonnetta).

Kaikista tuotanto suunnista nimenomaan maidontuotanto on kuninkuuslaji, joka vaatii paitsi huolellisuutta jo karjan jalostustoiminnasta alkaen aina viimeisille metreille asti, kun maito siirtyy kylmässä tilatankista säiliöauton. Maito on herkkä tuote pilaantumaan, siksi hygieniaan liittyvät vaatimukset ovat tiukat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#37

3.

Suomalaisissa meijereissä sama korkea laatutaso säilyy kautta linjan. Kuninkuuslaji näkyy sielläkin (terveisiä luokkani priimukselle Liisalle, joka on töissä meijerissä 🙂 ja kiitos vielä kerran esitelmästäsi).

Myös lihan ja kananmunien tuotannossa suomalainen eli kansallinen korkea laatutaso näkyy ja tuntuu. Siinä missä keski-eurooppalainen pelkää hysteerisesti saavansa salmonellan jo pelkästään kananmunia käsitellessään, läväyttää suomalainen munat pannulle paistumaan uhraamatta ajatustakaan salmonellalle.

Näin itsestäänselvää meille on elintarvikkeiden korkea laatu!

Ja suomalainen joulukinkku on syönyt puhdasta rehua, jossa ei ole salmonellan. Jo yksin Pohjoismaissa on jo sikaloita, joista salmonellaa ei saada pois millään, mutta toiminta ja kinkkujen myynti jatkuu silti. Halpaa hintaa ei tarvitse ihmetellä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#30

Vihreät heristelevät sormia lihansyönnistä, mutta ihminen ei olisi nykyisen kaltainen ihminen, jos lihaa ei olisi tullut osaksi ravintoa. Voisi olla jopa niin, että ihminen tai sen esi-isä olisi kuollut sukupuuttoon miljoonien muidenkin lajien kanssa, ilman liharavintoa. Itse asiassa jokainen ihminen, kasvinsyöjät mukaan lukien, ovat eläinperäisen ravinnon käyttäjä; ihminen saa ravintonsa eläinrasvasta, solusta, joka ei ole kasviperäistä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#32

Hampaidensa perusteella ihminen on sekaravinnon syöjä (kasvit, liha).

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#33

Myös vihreillä on tora-eli kulmahampaat, joiden tarkoitus on pitää saaliista kiinni, tai suuremmat kulmahampaat toimivat taisteluhampaina.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#31

Ilman maaseutua ei olisi kaupunkeja ihmisineen. Jopa muurahaisetkin tarvitsevat maaseudun. Ilman sienirihmastoa ei olisi puustoa, ja ilman puustoa ei olisi sienirihmastoa. Systeemistä ei tarvitse poistaa paljoa, kun se kaatuu, esimerkkejä miljoonia. Jopa paljon pelätty rikki on äärimmäisen tärkeä osa systeemiä, sienirihmasto kun tarvitsee rikkiä sulattaakseen puulta saamansa hiilihydraatit. Rikin puute johtaa välillisesti hapen tason laskuun, joka voisi aiheuttaa seuraavan joukkosukupuuton eläinkunnassa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#38

Lisätään tähän threadiin vielä yksi asia (koska MTK näyttää seuraavan tätä keskustelua).

MTK:n kannattaisi paukuttaa suuren yleisön tietoon myös sitä asiaa, että suomalaiset pellot kastellaan muuhun maailmaan verrattuna varsin puhtaalla vedellä, mikä osaltaan vaikuttaa suomalaisen leipäviljan, rehuviljan ja kasvisten puhtauteen.

Suomen päällä ei ole mitään pysyvää savusumupilveä tai raskasmetallikertymiä.

Kun suomalaisia peltoja kastellaan, vesi on puhdasta, koska Suomessa puhdasta vettä riittää.

Näitä itsestäänselvyyksiä MTK:n kannattaa nostaa esille, kun puhutaan suomalaisen ruuan laadusta ja puhtaudesta.

Ja kuten sanottu: peltoja lannoitetaan vain yhden lyhyen kasvukauden aikana. Muun osan vuodesta maa Suomessa saa levätä, koska talvi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000