Perussuomalaiset

Jaana Vesterinen-Prähky

Kuinka jatkaa eteenpäin?

Sen päätät sinä itse.

Edellisessä kirjoituksessa pohdin vaalien alhaista äänestysprosenttia. Olen ollut sen verran monenlaisissa elämäntilanteissa mukana, että tiedän meidän kaikkien kohtaavan jossain vaiheessa matkamme varrella epäonnea. Olen oppinut, että olennaista silloin on se, kuinka suhtaudumme niihin. Väitän, että juuri omalla ajattelullamme on näissä tilanteessa suuri merkitys.

Huomaatko kun koet, ettei tavoitteen saavuttamisessa onnistuttu – siirtyvät negatiiviset ajatukset helposti myös puheeseen ja saatat haluta syyttää jotakin tilanteesta? Tällöin on hyvä miettiä, miten asiasta tulisi puhua. Voit sanoa, että ”Kylläpäs oli taas surkeaa” tai ”Sitähän ne gallupitkin ennustivat” mutta parempi vaihtoehto voisi olla sanoa, ”Nyt ei kyllä kulkenut mutta tästä saamme lisää motivaatiota, tiedän meidän saavan äänemme kuuluviin ja äänestäjien heräävän, kun jatkamme kohti seuraavaa tavoitetta.”

Politiikassa mukana olevina tiedämme, että juuri sanoilla on suuri merkitys ihmisiin ja heidän mielialaansa. Voit verrata tätä, vaikka seuraavaan kuvitteelliseen tilanteeseen, jossa olet kävelylenkillä hyvän ystäväsi kanssa ja hän töksäyttää sinulle: ”Näytätpä tänään nuutuneelta, taidat olla ihan rapakunnossa.” En usko hetkeäkään tällaisen arvion syventävän ystävyyttänne, saati sitten kannustavan sinua parempiin suorituksiin.

Hän olisi voinut ilmaista asian sinulle myös hieman toisella tavalla esimerkiksi näin: ”Vaikuttaa siltä, että olet hieman väsynyt, lyhennetään lenkin pituutta ja mennään juttelemaan teekupposen äärellä”. Näin sanottuna, ystäväsi huomioiva mutta samalla rehellinen kommentti olisi saanut varmaan toisenlaisen tunteen mieleesi, kuin aiempi palaute.

Tai voin olla myös väärässä.

Luin aikoinaan jutun, jossa lastenpsykologi teroitti vanhemmille olevan harhaluulo, että lapsi tulee hyväksi kehumalla. Psykologin mielestä vääristä asioista kehuminen sen sijaan estää lasta menestymästä elämässä.

Olen pitänyt tämän mielessäni ja todennut, että itse kunkin meistä on hyvä opetella suhtautumaan epäonnistumisiin kärsivällisesti. Takaiskut vahvistavat meitä ja auttavat meitä olemaan ensi kerralla paremmin valmistautuneita sekä varautuneita. Nimittäin elämässä, jos jossakin voi aina ja myös pitää yrittää uudelleen, ja olla ylpeä omasta porukasta sekä siitä, että me olemme tässä kansanliikkeessä yhdessä. Meidän ei tarvitse olla korkeimmalla jalustalla joka tilanteessa. Tärkeintä on olla uskollisia asiallemme, tälle maalle, sen kansalle ja yhteisille päämäärillemme.

Jos kuitenkin epäonnistumisen pelko on niin suuri mörkö, että se jähmettää sinut paikoilleen, on tärkeää muuttaa omaa ajattelua ja keskittyä yhteiseen tekemiseen vielä tarmokkaammin sekä olla vertaamatta meitä muihin. Media ja erityisesti sosiaalinen media antaa meille paineita siitä, kuinka meidän olisi pitänyt suoriutua tai olla, sillä niin julkiset epäonnistumiset, kuin myös onnistumisetkin – no, ne kerrotaan julkisesti ja niitä kommentoidaan myös julkisesti. Some- ja mediamaailma kun on sellainen.

Positiivinen asenne sen sijaan auttaa eteenpäin mutta miten?

Aloita miettimällä sitä, kuinka usein olet itse luovuttanut elämässäsi, kun olet kohdannut epäonnea tai et saavuttanut jotain tavoitettasi tai oppinut jotain uutta? Sama pätee myös politiikkaan. Jatketaan yrittämistä.

Jos olet jo tässä vaiheessa saanut käännettyä ajatukset positiivisuuden puolelle, on myös tavoitteiden uudelleenasettaminen tarpeen. Jos haluat kehittyä maratoonariksi, sinun tulee kasvattaa kestävyyskuntoa ja jos olet aloitteleva juoksija, sinun tulee aloittaa lyhytkestoisilla treeneillä. Siten rakennat itsellesi peruskuntopohjaa, jonka jälkeen kestät paremmin kovatehoisempia harjoituksia.

Mieti myös sitä, onko sinulle tärkeämpää yhdessä tavoitteeseen kuljettu matka, vai ainoastaan voiton saavuttaminen?

Tosiasia on, että me ihmiset löydämme virheet nopeammin, mutta myönteisiä asioita on usein vaikeampi huomioida. Vaatimustasojen ja vauhdin noustessa, saatamme sokaistua emmekä välttämättä ymmärrä, että jokainen tavoite vaatii uudenlaisia ponnisteluja ja entistä kovempaa yrittämistä. Tällöin ryhmän henkinen asenne ratkaisee, muuttuuko yrittäminen onnistumiseksi vai epäonnistumiseksi.

Sen päätät sinä.

Siis jatka eteenpäin ja kerrytä samalla itsellesi positiivista energiaa, ja jaa sitä ympärillesi. Positiivinen mieli ja tsemppaava asenne auttaa sietämään paremmin vastoinkäymisiä sekä jaksamaan yhdessä eteenpäin.

Tsemppiä! 🙂

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Olavi Koskela
#1

”onko sinulle tärkeämpää yhdessä tavoitteeseen kuljettu matka, vai ainoastaan voiton saavuttaminen?” Ja eikö kolmatta, perisuomalaista vaihtoehtoa muka edes ole? Hah, tärkeämpää kuin yhdessä kuljettu matka tai (muiden) voittaminen, on päämäärän saavuttaminen omin voimin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#4

Kyllä vain, joskus haluttu päämäärä saavutetaan yhdessä tehden, ja toisinaan omin voimin mutta toisaalta nämä monessa yhteydessä kietoutuvat myös yhteen ennemmin tai myöhemmin. 🙂

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Jari K.
#2

Kiitos hyvästä ja pohdiskelevasta kirjoituksestasi 🙂

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#3

Silloin kun PS perustettiin 1995, ei ollut muita jakamassa samoja arvoja ja PS nousikin radikaaliksi liikkeeksi perinteisten rinnalle. Nyt tilanne on muuttunut. Liike Nyt, VKK , Sinimusta, Suomi ensin… ovat tulleet samoille apajille ja PS puolueella on edessä uudenlaiset haasteet. Miten nyt erottua kaikesta muuta ja nousta suurimmaksi puolueeksi. Vaikea tehtävä, mutta ei mahdoton. Jotain tarttis nyt tehdä, mutta mitä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#5

Jotain tarttis tehdä – mutta mitä ja miksi? Siteeraat Mauno Koiviston kuuluisaa lausahdusta, ”tarttis tehrä jotain”! Siinä asiassa Manu oli oikeassa ainakin, että nyt todellakin tarvitsisi jotain tehdä. Kun ruvetaan ajattelemaan meidän nykyistä työllisyystilannetta ja mitä tämä punavihreä hallitus tekee kokoajan heikentääkseen esim. ihmisten taloutta ja oikeuksia! Todellakin tarttis tehrä jotain, mutta se tekeminen lähtee kaikista meistä! Meidän täytyy aktivoitua. Tietokoneen äärestä mukaan yhdistysten toimintaan ja olemalla mukana tässä poliitikan muutoksessa aktiivisesti ja vaikuttamalla asioihin liikkeen sisällä, poliittisesti sekä tietenkin äänestämällä tulevissa eduskuntavaaleissa!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000