Perussuomalaiset

Iiro Silvander

Keravalla olisi pitänyt säilyttää oma terveyskeskuspäivystys

Viime aikoina on keskusteltu runsaasti itse sanomalehti Keski – Uusimaan sivuilla Keravan terveyskeskuksen päivystyksen tilanteesta sekä siihen liittyvistä muutoksista.

Aikoinaan Keravan kaupunginhallitus päätti käyttää tässä asiassa lain sille suomaa otto-oikeuttaan Keravan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan tekemään päätökseen terveyskeskus päivystyksen lopettamisesta kotikaupungissamme. Viime kuussa tämä samainen asia oli kaupunginhallituksen esityslistalla sitten päätösasiana. Isossa kokonaiskuvassa kyse kaikessa yksinkertaisuudessaan oli seuraavanlainen; Säilyttääkö Kerava päivystyksensä omana palveluna Keravan terveyskeskuksessa? vai Muutetaanko se tavalla tai toisella Peijaksen sairaalan yhteydessä toimivaan Vantaan terveyskeskuksen päivystykseen?

Itse esitin hallituksessa, että jatkamme Keravalla nykytilanteen mukaisesti eli siten, että Kerava säilyttää päivystyksensä omana palveluna Keravan terveyskeskuksessa jatkossakin joka päivä kello 8-22 välillä. Tämä esitykseni raukesi kuitenkin kannattamattomana, sillä sitä ei kukaan hallituksen jäsen kannattanut. Jätin täten kokouspöytäkirjaan eriävän mielipiteeni asiasta.

Sittemmin monet päivystyksen lopettajat sekä kyseisen siirron puolustajat ovat ”perustelleet” näkemyksiänsä runsaasti julkisuudessa. Esiin on nostettu seuraavia ”pakottavia” syitä. On vedottu muiden muassa siihen, että naapurikunta Tuusula tekee tai tulee tekemään samansisältöisen päätöksen lähitulevaisuudessa ja lopettaa päivystystoimintansa Tuusulassa siirtäen sen Hyvinkään sairaalan yhteyteen.

Toisaalta päivystyksen lopettajat ovat sanoneet, että välimatka Keravalta Vantaan Peijakseen on lyhyt ja vaivaton tehdä. Kolmanneksi tämän hankkeen kannattajat ovat vedonneet siihen, että palvelut tehostuvat sekä paranevat, koska Keravalla on ollut vaikeuksia lääkäreiden työhönotossa, eli palkkaamisessa.

Itse henkilökohtaisesti näen, että kaikki edellä olevat syyt ja seikat ovat sekä kestämättömiä että erittäin huonoja väittämiä oman terveyskeskus päivystyksemme että peruspalvelumme lopettamiseksi. Minusta välimatka Peijakseen esimerkiksi kipeän lapsen tai vanhuksen kanssa ei ole lyhyt, eikä vaivaton. Tämän tulisi jokaisen ymmärtää. En myöskään pysty nielemään argumentteja siitä, että meidän tulee tehdä niitä samoja palvelujen heikennyksiä – ja virhepäätöksiä, kuin naapurikuntamme. Näen, että meidän poliittisten päättäjien tulee puolustaa sen kotikaupunkimme asukkaita, joiden luottamushenkilöinä toimimme, eikä päinvastoin. En myöskään näe tässä kehityksessä palvelun paranemista keravalaisten osalta – varsinkin, kun tiedossamme on se tosiseikka, että Vantaa keskittää kaikki omat päivystyspalvelunsa myöskin Peijakseen.

Lopuksi haluan todeta myös sen seikan, että myöskään päivystysasetus ei tätä muutosta meiltä välttämättä vaadi, se vaatii vain riittävät resurssit, sillä kyseessä olevaa asetusta voidaan aina muuttaa, tai se voidaan tarvittaessa kokonaan kumotakin. Myöskään uudet mahdolliset SOTE-alueet eivät tätä vielä vaadi, sillä nämä alueet aloittavat tämän hetkisen tiedon mukaan toimintansa – jos aloittavat – vasta vuoden 2019 alussa.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000