Perussuomalaiset

Henna Kajava

Kunniakansalaisia tunkee busseihin lipuitta Espoossa

Varmasti jokainen muistaa vielä muutaman vuoden takaisen kohun rohkeasta bussikuskista, joka ei enää kestänyt sitä, että eräästä etnisestä ryhmästä matkustellaan usein pummilla. Kuljettaja lopulta videokuvasi erään tällaisen tapauksen. Kuski erotettiin, mutta suoraselkäiselle kuljettajalle tarjottiin tietenkin heti entistä parempia töitä. Kuljettaja ajoi tuolloin vuoroja Itä-Helsingin alueella. Keskustelin juuri bussinkuljettajan kanssa, joka ajaa bussia eräällä Espoon maahanmuuttajavaltaisella alueella.

Tästä samasta etnisestä vähemmistöstä, josta oli kyse vuoden 2017 pummillamatkustamiskohussa, matkustellaan usein pummilla myös Espoossa. Tilanteessa ei olisi mitään erityistä, jos pummilla matkustaminen tapahtuisi varkain ja nöyrästi poistuttaisiin liikennevälineestä, kun jää kiinni. Kyseiset kunniakansalaiset painelevat kuitenkin suoraa päätä bussin perälle istumaan välittämättä lainkaan siitä, ettei heillä ole lippua tai mitä bussikuski siihen sanoo.

Bussinkuljettaja kertoi joutuvansa sietämään tällaista röyhkeää käytöstä keskimäärin kahdesti päivittäin ja juuri oli päivä, jolloin jopa kahdeksan kyseisen etnisen ryhmän edustajaa painoi perseensä penkkiin ohi bussikuskin ja ilman lippua. Yleisesti syyksi esitetään, että lippu on, mutta puhelimesta on muka loppunut akku. HSL:n mobiililiput ovat aiheuttaneet myös oman ongelmansa, kun lasten lippuja ostavat aikuiset, eikä tarkastajia ole enää näkynyt busseissa.

Oikea Media tiedusteli muutama vuosi sitten bussiyhtiö Nobinalta, kun ongelma nousi edellisen kerran julkisuuteen, että kuinka asiakkaiden tasapuolinen kohtelu voidaan varmistaa jatkossa. Tähän ei saatu vastausta. Näköjään ongelmaa ei ole ratkaistu ja tuskin on yritettykään.

Yleensä vain silloin, kun kyydissä oleva asiakas käyttäytyy aggressiivisesti, jäädään odottamaan poliisia. Sitä vastoin bussinkuljettajan ilmoitus bussiin liputta tunkeutuneesta matkustajasta aiheuttaisi jatkuvasti välistä jääviä vuoroja, jos jäätäisiin odottelemaan virkavallan apua lopulta muilla lippunsa maksattavan asiakkaan poistamisessa.

Kuitenkin bussinkuljettajan toimenkuvaan kuuluu voimassaolevien matkalippujen edellyttäminen asiakkailta. Niinpä bussiyhtiöt asettavat työntekijänsä erittäin ikävään tilanteeseen, kun niillä ei ole tarjota moraalisesti tyydyttäviä toimintaohjeita työntekijöilleen ongelmatilanteisiin. Monet bussinkuljettajat joutuvat käytännössä alistumaan päivittäin röyhkeydelle, jota heihin kohdistetaan kyseisestä etnisestä ryhmästä. Tämä aiheuttaa ylimääräistä stressiä, ja kuljettajilta viedään tyytyväisyyden tunne siitä, että he hoitaisivat työnsä ohjeiden mukaisesti.

Linja-autojen kuljettajat ovat kyllä itse yrittäneet ratkaista ongelmaa ja laittoivat valvontakameroita busseihin muutaman vuoden takaisen Nobina-kohun aikoihin. Kamerat kuitenkin kiellettiin. Toinen bussinkuljettajan parannusehdotus on lisätä lipuntarkastajia linja-autoihin. Bussinkuljettajien kesken on kuulemma harmiteltu, kun lipuntarkastajia ei ole näkynyt enää ainakaan viiteen vuoteen Espoon linjoilla. Tarkastusten tulisi painottua ongelmallisille bussilinjoille.

Tällainen maahanmuuttajataustaisten laittomuuksille periksi antaminen heikentää todennäköisesti merkittävästi sitoutumista yhteiskuntaan yleensä ja sen pelisääntöihin. Suomi on jo Ruotsin tiellä monessa epäonnistuneeseen kotouttamiseen liittyvässä asiassa, vaikka Ruotsin viranomaiset ovat kovasti Suomea varoitelleet.

Jos jatkuva kameravalvonta busseissa ei onnistu, niin toinen vaihtoehto ovat valvontalaitteet, jotka kuljettaja voisi heti tarpeen tullen aktivoida päälle, jotta häiriköt saataisiin nauhalle. Toistuvasti liputta ja väkisin bussiin tunkeville tulisi säätää kunnon rangaistukset. Parasta olisi, jos kuvanauhaa bussinkuljettajien työtä häiritsevistä pummimatkustajista voitaisiin tällaisissa tapauksissa laittaa bussiyhtiön verkkosivuille ja samalla saisi merkinnän rikosrekisteriin. Mutta tällainenhan olisi vihervasemmiston mielestä todella julmaa ja niinpä se on utopistista.

Kolmen vuoden takaisen kohun sankaribussinkuljettaja arveli kyseisen, monikulttuurisen pummi-ilmiön johtuvan siitä, että osa kyseisen ryhmän etnisistä bussikuskeista ei tarkasta koskaan lippuja matkustajilta. Etenkin maanmiehet päästetään usein ilmaiseksi kyytiin. Joku valveutunut nuori on kuvannut asianmukaisella tavalla oheiselle videolle maanmiehen päästämisen pummilla bussikyytiin: https://www.youtube.com/watch?v=kIz0Rta89IQ Bussiyhtiöiden olisi syytä tarkastaa säännöllisesti bussinkuljettajien työskentelyä.

Osallistu keskusteluun!


32 kommenttia
Nimetön
#1

Järjestyksen valvojat autoihin. Sillä saadaan tätä toimintaa vähennettyä.
Mahtaako olla myös suojamaskien jakopaikalla joku ”etninen ryhmä” hakemassa maskeja?. Tarkoitan varakkaita ja työssä käyviä ihmisiä. Näin tuolla yhdessä kirjoituksessa epäiltiin.
Mutta kun tilaisuus tulee niin rikkaasta tulee köyhä. Mutta köyhä ei voi näytellä rikasta.
Kunta lehdessä oli juttu romaaneista.
Oli kokeiltu hakea työtä verkkarit päällä työpaikan oli saanut 9 paikassa.
Romanivaatteissa yhdessä paikassa ja siinä oli ollut työnantajalle tuttu kaveri työnhakijana.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Ennen jokaisessa bussissa oli lipuntarkastaja. Eipä tässä ole kuin kaksi vaihtoehtoa; kaikilla on lippu tai sitten kaikki matkustavat ”ilmaiseksi”. Vai onkohan tämä nykyinen tilanne sitä ”moniarvoista” yhteiskuntaa, mitä Vihreät hehkuttavat, toiset maksavat ja toiset ei.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Lipunmyyjä. Myös raitiovaunuissa #käytävällä_eteenpäin

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#3

Hei. Kiitos Hennakin. Kyllä jumalaton ihminen on julma ja häikälemätön. Tunnustuksellinen uskontokasvatus kiireesti; koteihin, kerhoihin ja kouluihin, ja ennenkaikkea yliopstoihin. Helvetiksihän tämä suomen elämä on jo osittain muuttunut ja vielä pahemmaksi muuttuu, mikäli tätä kehitystä ei kiireesti katkaista. Perkelehenkiset ihmiset ovat tulleet valheillaan valtaamaan Suomen; Kristukseen Jeesukseen uskovien ihmisten elämän. Vanhanajan hyvä Kristillinen Elämä kunniaan. Iankaikkiseen Elämäänhän me olemme menossa; emmekä helvettiin; ikuiseen kadotukseen. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Vieläkö jollekkin on epäselvää, että miksi näiden haittamaahanmuuttajien kotimaa on ja pysyy kivikautisena kehitysmaana. Sellainen valtio millaiset asukkaat. Nämä ”kotouttavat” Suomeakin ”kotimaakseen”. Haittamaahanmuutto on rikkaus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#7

Oleskelijat, siis asylum-siirtolaiset, eivät kuulu Suomeen!

Oleskelijat, matut, eivät edes yritä sopeutua tai kotoutua Suomeen.

Oleskelijat valtaavat vähin erin mukavia, suomalaisia lähiöitä ja tuovat niihin omat käyttäymissääntönsä, jotka ovat kaunana suomalaisista säännöistä.

Tämä on hirveä totuus tämän päivän Suomessa.
Vantaa on ikävä esimerkki tästä kehityksestä. Matut imevät Vantaan kassan tyhjäksi, vääjäämättä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#5

Neekeri käyttäytyy kuin Neekeri oli hän Suomessa tai Afrikassa. Ei se sisältä tuleva röyhkeys ja välipitämättömyys ainakaan katoa, jos tiedossa ei ole kunnon rangaistusta teoista. Se päinvastoin osoittaa, että me olemme herrakansalle heikkoja orjia, joita saa ja pitää hyväksikäyttää

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Kuka enää viitsii matkustaa pääkaupunkiseudun busseilla muuten kuin pakon edessä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000