Perussuomalaiset

Heikki Tamminen

Sote-uudistus hävittää kaksi asiaa: kunnat ja hyvinvoinnin

Julkaistu Salon Seudun Sanomien Tätä mieltä -palstalla 4.4.18

Sosiaali- ja terveysuudistuksesta ja maakuntamallista on jauhettu jo niin kauan, että kansa ei jaksa kuulla enää kummankaan osapuolen mielipidettä. Minä ymmärrän tämän. Kummastakin uudistuksesta puhutaan termeillä ja tyylillä, jota edes politiikkaa työkseen tekevän on hankala sisäistää. Koitan avata mallia ymmärrettävästi.

Fakta on, että kunnilta lähtee puolet rahoista ja päätösvalta sosiaali- ja terveysasioista katoaa käytännössä kokonaan. Ne siirtyvät maakuntaan – siis mikäli maakuntamalli toteutuu. Minä en sitä tällaisenaan toivo.

Maakuntaan valitaan edustajat Varsinais-Suomen alueelta. Osaatteko arvata, paljonko salolaisilla on päätösvaltaa vieläpä maakunnan itäisimpänä kolkkana? Me emme tule olemaan maakunnassa sellainen tekijä, jota jokin muu kunta haluaisi erityisesti puolustaa.

Maakunta saa rahat valtiolta. Valtio jo nyt selvitysten mukaan alimitoittaa sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksen, kuten tekevät kaikki kunnatkin nykyään. Valtio vippaa sitten lisää, jos raha loppuu, ja velkaantumiskierre on valmis. Mitä tämä kaikki tarkoittaa? Vähemmän palveluita – huonompia palveluita.

No mikä se sote-uudistus on? Joku palvelu, missä saa hakea apua mistä vain ja millä hinnalla hyvänsä? No ei. Maakunta päättäisi uudistuksen toteutuessa siitä, ketkä alueella saavat järjestää palveluita. Nämä voivat olla myös yrityksiä, joihin saa palvelusetelin tai niin sanotun henkilökohtaisen budjetin esimerkiksi vanhuspalveluissa. Mitä jos budjetti ei pidä? Sinä maksat kaikesta ylimääräisestä.

Yritykset voivat poimia rusinat pullasta valitessaan helpoimmat asiakkaat. Käytännössä suuret ylikansalliset toimijat ajavat pienet suomalaiset yritykset ahtaalle. Tulee syntymään alueellisia suuryritysten monopoleja. Olen siitä varma. Nyt pitäisikin ensisijaisesti panostaa julkiseen perusterveydenhuoltoon hyvässä yhteistyössä kotimaisten pk-yritysten kanssa. Suomen hallitus lähtee väärästä päästä.

Mitä monopoli tai ylipäätään voiton kerääminen sosiaali- ja terveyspalveluista tarkoittaa? Sitä, että tarvitaan miljardeja lisää kansallisesti. Nämä rahat eivät ole mitään valtion taikarahoja vaan sinun rahojasi.

Lopuksi mainittakoon kuntien kohtalosta. Kunnilta siis häviää käytännössä puolet päätösvallasta ja rahoista. Jäljelle jää vielä merkittäviä osia, kuten varhaiskasvatus ja koulut, mutta kuvitelkaa 10-20 vuoden päähän. Tätä tahtia kuntia ei ole kuin kulttuurihistoriassa.

Ainoa kehitysmalli, jolla tästä voisi seurata jotain hyvää, olisi maakunnan merkittävä itsemääräämisoikeuden lisääminen Yhdysvaltain osavaltiomallin mukaisesti. Varsinais-Suomen osavaltio Suomen liittovaltiossa? Miltä kuulostaisi?

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Nimetön
Utelias
#1

Perussuomalaiset olivat kiltisti hallituksen kahden muun puolueen kanssa samoilla linjoilla 2 vuoden ajan. Miksi ette lyöneet silloin luuta kurkkuun, haukuitte rakkikoiraksi oppositiota, joka yritti saada jotain tolkkua tuohon sote-meininkiin. Nyt haukutte itse oppositiosta hallitusta aivan samalla tavalla! Peiliin katsomisen paikka!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#2

En nyt kovin mainostaisi tuota kuntien erinomaisuutta noiden sosiaali ja terveyspuolen asioiden hoidossa. Jotenkin on vaan mennyt usko niiden kykyyn uudistua. Aivan liikaa ”sulle, mulle” virkoja, joiden purkaminen vapaaehtoisesti on mahdotonta. Mitä asiantuntemusta ja osaamista kyseisen toimialueen kehittämisestä rivivaltuutettu omaa? Mielipide voi olla, mutta mihin perustuva? ”Mutu tunteeseen”?
Kuntien pitääkin nyt keskittyä oleelliseen ja alettava tosissaan saneeraamaan toimintojaan. Mihin perustuu jatkossa esim. Johtajien korkeat palkat, kun 2/3 budjetti vastuusta siirtyy muiden hoitoon? Joihinkin Opetushallituksen ohjeiden soveltamiseen ja pyörätelineiden paikkojen määrittelyyn, ei myöskään tarvita entistä ”päättäjien” legioonaa.
Se onkin varmaan suurin ongelma. Todennäköistä on, että vaikka päätettävät asiat putoaa murto-osaan, niin entinen kööri lukumääräisesti jatkaa. ”Meirän suvuus on aina joku ollut aina vatltuustossa”.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Totta osaltaan että todelliset karvat jäivät näyttämättä PS/sin…. sattuneista syistä !
Pirulliseen paikkaan ekakaudella 2v… ”Kreikka takataskussa omine maamme velkoineenkin + kiky ja sitten pelihousut vielä repesi”.
Totuutta ei pääse pakoon,liian sinisilmäinen ei saa eikä pidä olla !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Patu
Hämmentynyt
#4

Oli alunperin virhe lähteä hallitukseen vain apupuolueeksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

hyvä ehdotus
#5

Hyvinvointivaltio on jo nyt rapakunnossa.
Ei siinä ole enää paljoa hävittämistä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000