Vihaa ja inhoa somessa
Heikki Knuutila nosti erittäin ajankohtaisen asian hyvin esille Kalajokilaakson mielipidekirjoituksessa keskiviikkona 17.3. Olen ehdolla perussuomalaisten listalla sitoutumattomana. En siis voi puhua puolueen tai paikallisyhdistyksen puolesta. Mutta voin vastata omalta osaltani. Pyrin tässä vastauksessa aktiivisesti välttämään toisten syyttelyä ja kivien heittelyä.
Sananvapaus on todellakin perusoikeus ja ihan ehdottomasti toimivan demokratian kulmakivi. Tätä vapautta voi käyttää väärin (kuten kaikkia muitakin vapauksia). Silloin mennään huonojen käytöstapojen ja kunnianloukkauksen piiriin. Pahimmassa tapauksessa kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Tuomioita on tullut puolelle ja toiselle. Sensuuri ei kuitenkaan ole tähän ratkaisu.
Internet on täynnä törkeää tekstiä, todella törkeää tekstiä ja todella todella todella törkeää tekstiä. Löytyy kiusaamista ja uhkailua. Eri aatteille ja eri ryhmille löytyy omat öyhötys-kanavat. Omissa kuplissa on helppo samanmielisten kanssa haukkua ja hyljeksiä kuplan ulkopuolella olevia. Eri tavalla ajattelevia tai eri ryhmään kuuluvia ihmisiä haukutaan, mustamaalataan ja maalitetaan. Omassa toiminnassa ei nähdä mitään vikaa – ollaan parempia, ollaan moraalisesti korkeammalla, tarkoitus pyhittää keinot. Vastapuoli nähdään vihollisena. Tämä on sairasta.
Keskustelukulttuuriin on tullut ilmiö, jossa etsimällä etsitään mahdollisuutta loukkaantua. Loukkaannutaan asiasta, joka ei itselle edes välttämättä millään tavalla kuulu. Loukkaannutaan jonkun toisen puolesta. Loukkaannutaan, koska tahallaan ymmärretään toisen viesti väärin. Tämä on sairasta.
Valitettavasti tämä ei jää pelkästään Internetiin. Ihmisille yritetään saada potkuja töistä, tehdään perättömiä ilmiantoja/tutkintapyyntöjä, omaisuutta töhritään ja rikotaan, uhkaillaan ja käydään jopa käsiksi. Ihmisiltä, yrityksiltä ja puolueilta tivataan irtisanoutumisia asiasta kuin asiasta. Ihmisen luovuus ilkeilyssä näyttää olevan rajaton. Viranhaltijat, toimittajat, opettajat, terveydenhuollon ammattilaiset ja valitettavan monet muut saavat kuulla täysin asiatonta ryöpytystä ja uhkailua. Tämä on sairasta.
Moni kokee suoranaista vainoa aseman, työpaikan, poliittisen suuntautumisen, uskonnon tai mielipiteen vuoksi. Tämä häiriköinti on johtanut siihen, että monet valtuutetut eivät asettuneet enää ehdolle. Useat eivät uskalla asettua ehdolle. Moni joutuu salaamaan, mitä poliittista suuntausta kannattaa. Tiedän, moni joutuu salaamaan montaa muutakin asiaa itsessään ulkoisen painostuksen ja vainoamisen pelon vuoksi. Tämä on sairasta.
Onneksi meillä on olemassa vaalisalaisuus. Vaikka kuinka lujaa me netissä huudamme omaa ainutta oikeaa ideologiaa, vaikka kuinka kiihkeästi yritämme toisemme vaientaa, vaikka kuinka vääräksi toistemme aatteet todistamme, vaikka kuinka monta omaa ideologiaa tukevaa linkkiä jaamme, niin kansan syvät rivit saavat vapaasti vaaleilla päättää. Ja hyvä niin. Tämä vaalisalaisuus kait sen kuuluisan jytkynkin mahdollisti?
Lainaan tähän Apulanta yhtyeen kappaletta Pahempi toistaan. Sanat ovat minusta aika hyvin asiaan osuvat.
”Pahempi toistaan kumpikin on
Ja kuinka nyt ne tappaa toisiaan
Sokeina toistaa lausetta samaa
Kuinka ne on tässä oikeessa
Rumempi toistaan kumpikin teko
Eikä niitä tekemättömiksi saa
Eikä ne huomaa kumpikin on
Vain pahempi toistaan
Katkeemaan ei sitä mitenkään saa
Turhempaa ei oo olemassakaan
Huomaa vaan kun joku sanoo jotain sellaista
Mitä kuulla haluaa
Ei haittaa onko edes tottakaan
Oikeuttaa kalleintansa tuhlaamaan”
Itse tein ratkaisun, että asetun ehdolle kuntavaaleihin. Asetun mieluummin ehdolle, kuin lähden huutelemaan Internetiin. Jouduin toki hetken aikaa miettimään itsekin omaa valintaani. Ajattelin kirjoittaa tästä omat perusteluni myöhemmin blogissa. Jouduin etukäteen miettimään, minkälaisen myrskyn ja huutelun sitä osakseen saa. Yleisellä tasolla sitä on saanut jo monenlaista leimaa, koska kuuleman mukaan me kaikki olemme sitä ja tätä – ihan älyttömän pahoja, lähes epäinhimillisiä. Leimoja, joista en itseäni ihan käsi sydämellä ja aikuisten oikeasti tunnista. Tämä on varmaan nyt sitä uhriutumista?
Leikkimielisesti kuulen joissakin perheissä puoluevalintani olevan peruste eroprosessille. Eräs tuttavani joutui työnsä (liiketoiminta) puolesta miettimään, uskaltaako lähteä ehdokkaaksi. Onneksi työkavereilta on tullut vain positiivista palautetta; hyvä että lähtee ehdolle ja yhteisten asioiden hoitaminen kiinnostaa.
Mitä Ilkka Repon tapaukseen tulee, olen itse täysin lehtitietojen varassa. Luulisin (huom, luulen!) muutaman eri syyn nostaneen puuttumiskynnystä, Ilkka on arvostetun ammattiryhmän edustaja eli opettaja. Ilkka on useamman kauden kunnanvaltuutettu. Molemmat asemat ovat perinteisesti katsottu edellyttävän hyvää käytöstä. Ilkka sai 2017 kuntavaaleissa 115 ääntä, joka on todella paljon. Kirjoitukset olivat asiattomia. Hyvä että siihen puututtiin – vaikka viiveellä. Käsittääkseni Ilkka suhtautuu politiikkaan hyvin tunteella – nyt meni yli.
Miten poliittiset organisaatiot voivat muuttaa tätä vihan ja hajottamisen kulttuuria? Itse näen, että kaikki lähtee yksilöstä itsestään; hänen valinnoistaan ja ratkaisuistaan. Jokainen voi pitää huolen omasta toiminnastaan. Toisten syyttelyn pitää lopettaa. Hoidetaan oma pesä kuntoon. Perinteisesti ei provosoiduta. Luovutaan kaksinaismoralismista. Jokaisen pitää omalta osaltaan pystyä luopumaan vihasta. Ylilyöntien tapahtuessa pyydetään rehellisesti anteeksi. Johdon on syytä puuttua asiattomaan käytökseen keskusteluin, huomautuksin ja tarvittaessa viime kädessä erottamalla.
Tällä hetkellä keskustelu on enimmäkseen toisten syyttelyä. Netin keskustelut alkavat ja täyttyvät omaa näkemystä tukevien tutkimusten, mielipidekirjoitusten, artikkeleiden, uutisten ja meemien linkityksistä. Samalla tietysti ummistetaan silmät ja korvat kaikelta muulta. Viekö tämä oikeasti asiaa eteenpäin vai jääkö itse asia käsittelemättä? Leimakirveet pitää jättää rauhaan. Kivet pitää jättää heittämättä. Jokainen tietää mitkä kortit pelaamatta. Kuunnellaan mitä toinen sanoo. Pyydetään perusteluita, tehdään vasta-argumentteja eli käydään keskustelua sivistyneesti. Vaikeista asioista pitää pystyä keskustelemaan asiallisesti – ei leimata, ei syytetä, ei provosoiduta, ei provosoida.
Rohkeimmat näkevät vastapuolen ihmisenä. Hurjimmat kunnioittavat toista ihmistä. Todelliset sankarit uskaltavat mennä väliin, puuttua kiusaamiseen ja epäasialliseen kohteluun. Hyvät käytöstavat pitää nostaa jälleen kunniaan. Suomalaisia pitää johtaa edestä, joten esimerkin kautta. Korkeampi asema tuo korkeammat velvoitteet. Voimme opetella sopimaan, että olemme asiasta eri mieltä (agree to disagree).
Itse suosittelen tutustumaan täysin eri mieltä asioista olevan henkilön ajatuksiin; minkälaisen ajatteluprosessin ja kokemusten kautta hän on päätynyt juuri kyseiseen mielipiteeseen. Siinä voi oppia itsekin jotain.
Hieman Sir Elwoodin hiljaiset värit ja Viimeisellä rannalla laulua mukaillen:
“Tää on kymmenen tikkua laudalla
Me ollaan piilossa viimeisellä rannalla
Eikä kukaan meitä enää etsi, tää on tyhjä ja loputon leikki
Ja vain tuuli kuiskaa:’ kaikki pois kuplistaan’ ”
Tekstin aiheet:
Sananapaus , Arto on kyllä perusoikeus ei siitä minnekkään pääse ! Mutta sitä yritetään , syystä tai toisesta tuhota !? Onko niin , että sieltä paljastuu semmoisia asioita , mitä ei haluttaisi ?! Sananvapauttaki tulisi osata käyttää oikein ! Ei pelkkiä möläytyksi / loukkaksia !
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Elä napise vammanen
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suurin ongelma tässä on se, että loukkaajan ja loukkaantuvan välillä ei ole nykyään muuta kuin näppäimistö. Paha liitää eetterissä aivoista aivoihin, ja tuntuu kuin se hävytön olisi tuossa vieressä, ja kohdistaisi vihansa juuri sinuun, vaikka henkilökohtaisesta jakelusta tuskin on kyse. Asiaa voisi käsitellä myös sillä ajatuksella, että ajattelu kiellettäisiin, jos se olisi mahdollista. Maailman aivoihin mahtuu paljon paskaa ja loukkaavaa. Toisaalta, eikö ole parempi, että ihmiset purkautuvat näine paskoineen sanallisesti kaukana kohteestaan, kuin käy käsiksi kaduilla? Siinä viha purkautuu turvallisesti ja kuolee bittimaailman hautuumaille.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin, maapallon eläinkunta olisi kaaoksessa, jos tietäisimme toistemme ajatukset, myös leijonan mielipiteet, joka tuijottaa meitä eläintarhassa vahvan verkkoaidan takana. Vapaa ajatuksen vaihto on tätä päivää, on vain totuttava siihen, ja tietenkin opittava hallitsemaan ulostamaamme ajatuksia ja himojamme joissakin tapauksissa, joista voi muutoinkin tulla musta silmä kadun vapaassa keskustelussa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti