Perussuomalaiset

Arto Marjamaa

Unelmien lukukenttä

Ylivieskan kirjaston kuntavaalitentti julkaistiin Facebookissa ja Youtubessa. Käy ihmeessä katsomassa, jos et vielä ole (https://www.youtube.com/watch?v=fh_7xPXHMFw). Aiheen innoittamana lyön oman puulusikkani tähän soppaan. Nostan hattua kirjaston työntekijöille siitä, että he uskaltavat rohkeasti uudistaa ja muuttaa toimintaansa!

Kukaan tuskin vastustaa uutta kirjastoa. Nykyinen rakennus, josta aika on jo hieman ajanut ohi, on siis vuodelta 1971. Mielestäni nykyinen sijainti on syrjässä – pohjois-pohjalaiseen vaatimattomaan tapaan hieman häpeillen kaupungintalon takana. Parempi paikka olisi Kasarmin alueella, jonne tapahtumia muutenkin voidaan torin takia keskittää. Kirjasto on palveluna erittäin tärkeä. Se on tasa-arvoa lisäävä palvelu, jonka käytössä tulotasolla ei ole merkitystä. Toisaalta kirjojen lainaaminen on fiksumpaa kuin kirjojen omistaminen ja hyllyyn pölyttymään haaliminen. Kirjasto ylläpitää omalta osaltaan lukutaitoa (lukutaito oli testin mukaan minusta tärkein asia). Väittisin että lukeminen ruokkii myös mielikuvitusta.

Uuden kirjaston suunnitteluun on huomioitu määrärahoja talouden suunnitteluvuosille, mutta ne realisoituvat vasta joskus 2023 tienoilla. Rakentaminen on realistista ehkä sitten 2024 jälkeen. Legendaarisesti hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kaupunkilaisten toiveidentynnyriä voi varmasti täyttää kirjaston osalta jo nyt? Jonkun pitää koota ja kerätä toiveet, ajatukset ja yllättävät ideat. Olisivatpahan sitten suunnittelijoille valmiina huomioitavaksi. Tämän työn kuvittelisin olevan edullisempaa kuin virallinen suunnittelu arkkitehdin ja rakentamisen asiantuntijoiden toimesta. Siksipä laitan oman foliohattuni päähän ja omalta osalta heittele visioita unelmien kirjastosta.

Omatoimikirjasto olisi tätä päivää. Ajatuksena on, että kuntalainen voi kirjastokortilla ja pin-koodilla asioida kirjastossa hänelle sopivaan aikaan – siis myös kirjaston virallisen aukioloajan ulkopuolella. Tämmöinen ratkaisu on jo käytössä Nivalan ja Oulaisten kirjastoissa. Kalajoella uusi kirjasto on ostoskeskuksen yläkerrassa. Kirjaston yhteydessä on myös varsin asiallinen auditorio, jossa näytetään myös elokuvia. Eihän se ihan Finnkino ole, mutta lähes 100km lähempänä. Voisiko kirjastokortin käyttöä laajentaa tunnistautumisessa muihinkin kaupungin palveluihin eli kelpaisiko se esimerkiksi kulkukortiksi liikuntasaleihin? Kirjastosta saanee tulevaisuudessa lainattua isomman repertuaariin kaikenlaista muutakin, kuin vain kirjoja.

Rakennuksena kirjasto on nykyään varmasti enemmän kuin pelkkä kirjasto. Jos paikkana on Kasarmin alue, voisiko kirjaston yhteyteen tehdä tilat toimistohotellille? Etätyöläisillä, opiskelijoilla ja kirjoittajilla olisi viihtyisä ja meluton ympäristö työskentelyyn. Kaupungin oma kuituyhtiö (haave) voisi tarjota nopeat ja luotettavat internetyhteydet. Kasarmin alueelle on ehdoteltu myös kauppahallia. Voisiko nämä kaksi asiaa olla saman katon alla? Voisiko uusi rakennus edustaa puurakentamisen osaamista?

Nuorisolle pelitila, lanitila. Verkkopelit ovat yhteisöllistä toimintaa. Centrialla on pelialan koulutusta. Voisiko kirjaston pelitila toimia myös Centrian Game Labin kokeilu ja testausalustana? Ehkäpä asia innostaisi osaa nuorista hakeutumaan ohjelmoinnin ja pelien tekemisen pariin. Ehkäpä nuorilta tulisi hyviä ajatuksia seuraavalle menestyspelille, joita Suomesta on tullut jo useita. Raudaskylän opistokin aloittaa nuorille ohjelmointikoulutuksen (https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/603052). Jos pelitila on osa nuorisotoimintaa, mahtuisiko nuorisotila saman katon alle?

Kirjaston yhteydessä toivoisin näkeväni kuntalaisten digiopastuspisteen, jossa modernin tietoyhteiskunnan vaatimia taitoja voi käydä harjoittelemassa. Sähköinen asiointi ja sähköiset palvelut lisääntyvät kiihtyvällä vauhdilla, niin tällä toiminnalla osaltaan turvattaisiin kaikkien kuntalaisten mukana pysyminen. Tähän voisi keskittää myös henkilökohtaista palvelua eri sähköisiin kanaviin, kuten esimerkiksi Kunta-Akkunan (https://kunta-akkuna.fi) käyttöön.

Kirjallisuus on osa kulttuuria. Voisiko kirjasto edistää yhdessä kansalaisopiston kanssa pöytälaatikkokirjailijoiden ja -runoilijoiden luovaa työtä? Toisaalta kulttuuritarjontaa on myös monenlaista muuta. Eli kirjastossa olisi hienoa olla näyttelytilat paikallisille taiteilijoille. Parastahan on, kun näyttelyyn on helppo poiketa.

Millainen on sinun tulevaisuuden ja unelmien kirjasto?

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000