Perussuomalaiset

Arja Suuronen

Ouluun tarvitaan selviämisasema

2 kommenttia

Selviämisaseman tarpeellisuus on kiistaton
Selviämisaseman saaminen Ouluun on osoittautunut hitaaksi ja vaikeaksi. Todennäköisesti hidastavina tekijöinä ovat olleet puuttuvat resurssit (tilat, raha ja henkilökunta), sillä asiantuntijat ja asiaan perehtyneet päättävät poliitikot tuskin vastustavat hanketta? Päihteiden ongelmakäytöllä on suuri kansanterveydellinen merkitys sekä yhteiskunnallisia vaikutuksia, päihdehaittoja, jotka kohdistuvat myös kanssaihmisiin tai lähipiiriin tai lähiomaisiin.

Asian puolesta ja selviämisaseman tarpeellisuudesta on puhuttu vuosia ja mielestäni viimeistään maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun yhteydessä selviämisaseman perustaminen tulisi käsitellä. Matalan kynnyksen palvelumuodolle on selvä tarve, koska päihtymistilasta johtuen osa päihtyneistä päätyy putkaan selviämään tai kuljetetaan sairaalaan, useimmiten ambulanssilla päivystykseen seurantaan ja saamaan lääkinnällistä hoitoa. Vakavammat tapaukset hoidetaan teho-osstolla. Huolellinen perustutkimus ja hoidon tarpeen arviointi alkutilanteessa on tärkeää, jotta vältyttäisiin putkakuolemilta ja päihdepotilas ohjautuu oikeaan ja tarpeenmukaiseen paikkaan turvallisesti selviämään tai saamaan sairaanhoitoa seurannassa.

Monissa kaupungeissa erillinen selviämisasema on perustettu päivystyksen läheisyyteen, jolloin päivystyksen toiminta rauhoittuu. Toisaalta tarvittaessa lääkärit ovat nopeasti tavoitettavissa. Selviämisaseman työntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. He voivat keskittyä ja perehtyä kokonaisvaltaisemmin päihdepotilaan ongelmiin ja ohjata hänet päihdehoitoon ja kuntoutukseen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa lyhytkin puheeksiotto päihteiden käytöstä kannattaa. Se voi selkeyttää näkemään asiat toisin ja voi johtaa toivottuun terveelliseen elämäntapamuutokseen ja elämänhallintaan. Ehkäisevä päihdetyö ja tuki varhaisessa vaiheessa on aina yksilölle ja yhteiskunnalle edullisempaa kuin korjaava hoito.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Lasse Hietanen
Iloinen
#1

Hei. Kiitos Arja. Kirjoitat tärkeästä asiasta. Kokemusta on. Poikani kuoli, omasta katsannostani, ”liian” aikaisin. Alkoholi edesauttoi, tässä ajallisen elämän kuolemassa, vaan ei onneksi siinä mikä meille jokaiselle on luvattu, uskomalla Jeesukseen Kristukseen. Sain puhua poikani kanssa, että paras on edessäpäin, kun turvaamme Jeesukseen. Hän myönsi minulle tämän. Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kirjoittaja Arja
Tyytyväinen
#2

Kiitos koskettavista sanoistasi. Olen onnellinen puolestasi, että ehditte keskustelemaan asioista syvällisesti.
Aion jatkossakin seurata ja edistää päihde-ja mielenterveysasiakkaiden palveluita sote-uudistuksessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000