Perussuomalaiset

Arja Suuronen

Mihin hyvinvointialueen leveät hartiat kantavat?

Tulevaan sote-uudistukseen on ladattu paljon odotuksia ja lupauksia paremmista, nopeammista ja kustannustehokkaammista sote- ja pelastustoimenpalveluista kuntalaisille. Hyvä päätös on se, että kansallisen sote-uudistuksen hankintavastuu säilyy julkisella puolella, jota täydentää yksityinen sektori. 

Tuleva aluevaltuusto päättää sote-asioistasi (sosiaali- ja terveydenhuolto) ja mm. kuinka hyvinvointialueesi vuosibudjetti (vuonna 2023) noin 1.5 miljardia euroa jaetaan oikeudenmukaisesti tietyin perustein. Varsinainen uudistus konkretisoituu sote-yksiköissä, siksi henkilöstön ja asiakkaiden palautteet tulee käsitellä huolella ja hyödyntää kuntalaisten eduksi.

Hoitajana soten ytimestä, kuntalaisena ja aluevaaliehdokkaana näen sote- uudistuksessa paljon mahdollisuuksia parempaan ja toimivampaan soteen, mutta valitettavasti epävakaat harmaat pilvet leijuvat uudistuksen yllä. Näitä soten kipukohtia ovat esim. hoitajapula, verotusoikeus, kela-korvauksen leikkaaminen, palkkojen harmonisointi, yhdenvertaisuus, palveluiden saatavuus, yhtenäinen potilastietojärjestelmä jne.

Yliopistokaupunkina Oululle lankeaa luonnostaan johtava ja vahva rooli hyvinvointialueen kehittäjänä. Itsekeskeinen toimintatapa ei kuitenkaan johda hyviin tuloksiin. On ajateltava laajasti ja oikeudenmukaisesti, sillä toimiva hyvinvointialue tarvitsee isojen kaupunkien, kuntien sekä sote-työntekijöiden yhteistyön ja panoksen. Jopa hyvinvointialueiden rajojen välinen yhteistyö on perusteltua joissakin kuormitustilanteissa.

Hyvinvointialueemme sisältää noin 400 000 kuntalaista ja yli 20 kuntaa, joilla on omat erityispiirteensä ja tarpeensa palvelutarjonnan suhteen. Esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluita tulee edelleen kehittää voimakkaammin. Kasvava ikääntyvä väestö ja muistisairauksien lisääntyminen iän myötä luo omat paineet tehokkaamman avohoidon puolelle. Tehokas ennaltaehkäiseminen ja perheiden tukeminen ongelmien alussa tuo säästöjä esim. lastensuojelutarpeet vähenevät hyvässä seurannassa. Riittääkö valtion rahoitus ja asiakasmaksut kattamaan kaikki alueen sosiaali-ja terveydenhuollon menot? Mielestäni hyvinvointialueen toimivuudesta pitää silti saada riittävästi kokemusta ennen kuin alueen verotusoikeudesta päätetään tai kela- korvauksia leikataan lisää. Tehdään ensin yksi hanke huolella. 

Toimiva, turvallinen, nopea hoitoketju ontuu, jos hoitajapulaan ei löydy ratkaisua. On epätaloudellista toimintaa, jos sairaalat toimivat supistetulla toiminnalla useita kertoja vuodessa. Hoitajana olen yllättynyt siitä, kuinka hitaasti hallitus reagoi etenevään hoitajapulaan ja kuinka vähäistä julkinen keskustelu on ollut. Ei voida tuudittautua siihen, että ongelma ratkeaa itsestään sote-uudistuksen myötä. Monet tekijät vaikuttavat työpaikan veto- ja pitovoimaan ja työssä jaksamiseen, kuten hyvä johtaminen, perehdytys, työolosuhteet, joustot, paikallinen sopiminen sekä oikea palkkataso työn vaativuuteen nähden. Kun näitä asioita edistetään ja arvostetaan, työurat pitenevät. Ulkomailta tuodut hoitajat eivät ratkaise hoitajapulaa nopeasti, sillä riittävän hyvän kielitason saavuttaminen ja ammattipätevyyden päivittäminen vie aikansa.

 

Arja Suuronen 

Sairaanhoitaja

Aluevaaliehdokas, ps.

 

 

 

Liitealue

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
Utelias
#1

Mihin leveät hartijat kantaa ?! Kyllä jäänee nähtäväksi , muuttuuko mikään , mikä muuttuu ?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Utelias
#2

Leveämmät hartiat on vain yhden ministerin keksimä sana-kikkailu toistaiseksi sillä mitään konkreettista ei vielä ole tapahtunut hoitajapulan suhteen. Näitä lentäviä lauseita ja lupauksia kyllä senkin edestä on mediassa saatu kuulla. Nykyiset politiikot ja päättäjät ovat ilmeisesti niin kiireellisiä muissa tehtävissään etteivät oikein ehdi tehdä mitään ja nyt onkin ensiarvoisen tärkeää että vaaleissa emme kuormita näitä nykyisiä kansanedustajia ja ministereitä yhtään enempää uusilla tehtävillä kun eivät ehdi hoitamaan nykyisiäkään. Järkevintä kaikille on nyt äänestää uusia, innokkaita PerusSuomalaisia aluevaltuustoihin. Päättäjiksi tarvitaan Sote-alaa tuntevia ja varsinkin IT-palveluita hallinnoivia ja kokemusta omaavia henkilöitä. Näitä löytyy juurikin PerusSuomalaisten riveistä. Pääasia on että kaikki menette äänestämään – Suomi ja suomalaiset ensin!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#3

HEI. KIITOS JANI UTELIASKIN, JA JOULUNHERRA:SYDÄMEEN MUKAAN, SILLOIN EI JOUKOSTA, AVUSTETTAVANA, UNHOITU KUKAAN. KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000