Perussuomalaiset

Anu Elovaara

Lähimmäisyys on lähtemätön voimavara

Vanhukset, vammaiset, sairaat, lapsiperheet sekä muutoin syrjäytyneet vähemmistöryhmät kuten myös esimerkiksi tulevaisuuden voimavara, nuoriso, ovat lähellä sydäntäni. Elämä on ennalta arvaamaton reittiverkosto, johon mahtuu suuria muutoksia ihmisen elämänkaareen aikana. Varma ei voi olla mistään, mutta siitä tulisi kansalaisten voida olla varmoja, että elämä kantaa myös silloin kun omat voimavarat eivät aina yksin riitä.

Meillä on paljon huonokuntoisia vanhuksia, joille on tärkeää saada järjestymään hyvä ja asianmukainen hoito, arvokas vanhuus ja kotona eläminen tuetusti mahdollisimman pitkään asuinolosuhteet ennalta huomioiden. Jos vanhuksia siirretään tilojen puutteen vuoksi pois kotipitäjästä, katkeavat usein elinikäiset ystävyyssuhteet, kun ikätoverit eivät enää voi vierailla kaukana olevan, laitostuneen vanhuksen luona. Lisäksi puolisoiden tulisi saada elää yhdessä loppuelämänsä myös laitoksessa. Laitokseen ilman virikkeitä unohdettu vanhus on kunnalle häpeäpilkku.

Vammaisten oikeus hyvään elämään on itsestäänselvyys ei säästökohde

Elämän käsikirjoitus on ennalta arvaamaton, jos perheeseen syntyy vammainen lapsi tai joku perheenjäsenistä vammautuu tilapäisesti tai pysyvästi. Lisäksi yllättävä sairaus voi nakertaa perheen jaksamista. Silloin tarvitaan lähimmäisyyttä sekä yhteiskunnan mahdollistamia turvarakenteita, jonka avulla saadaan perhe pysymään ehyenä ja elinvoimaisena.

Riittävä apu ja tieto erilaisista palvelumahdollisuuksista tulee olla pyytämättä tarjolla. Mm. omaishoidontuki, vammaistuet, tilapäishoitomahdollisuus sekä henkilökohtainen avustaja. Siinä joitakin keskeisiä kohtia.

Omakohtaisesti vammaisten asiat ovat erityisesti sydäntäni lähellä, sillä olen ollut pian 16 vuotta vaikeasti vammaisen, täysin autettavan lapseni omaishoitaja. Tiedän mistä puhun niin hyvässä kuin pahassa. Lisäksi olen myös seurannut aivoinfarktin vuoksi pysyvästi vammautuneen isäni elämää ja menettänyt oman äitini syöpään vuonna 2005.

Lapsiperheiden pysyminen paikkakunnalla ja syntyvyyden säilyminen ovat ennalta ehkäisevää toimintaa maaseudun autioitumista vastaan. Nykyajan nuoriso haaveilee usein Etelä-Suomesta ja muuttamisesta pois sinne, missä on vaihtoehtoja enemmän. Ajantasainen koulutustarjonta ja virikkeellinen kunta tarjoavat nuorille toisen vaihtoehdon – kotipaikkakunnalla pysymisen. Perheitä tulee tukea vauvasta vaariin sukupolvesta ja sukupuolesta riippumatta. Yhdessä rakennettu tasapainoinen arki ja mahdollisuuksia sisältävä tulevaisuus takaavat kuntalaisille hyvän asuinympäristön ja elämän.

Meillä yhdessä on mahdollisuus muutokseen sekä nostaa kipeät asiat keskustelun kohteeksi ja totuuden vaakakuppiin. Mikä painaa elämässä eniten totuus vai tekemätön kipeä päätös?
Lähimmäisyydessä on lähtemätön voimavara. Ollaan ihmisiä toisillemme.

Erityisen tärkeiden kuntalaisten puolesta

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Kommenttisi

Kommentointi vain kirjautuneille käyttäjille.

Tähän ketjuun kommentoiminen edellyttää rekisteröitymistä tai sisään kirjautumista.