Mitä viisaus on?
Viisautta on monenlaista. Yhdelle se merkitsee kykyä oppia tekemällä. Toiselle viisaus on kykyä muistaa ulkoa numeroita. Kolmannelle se on kykyä ymmärtää toista. Nämä määritelmät eivät sulje toisiaan pois. Viisaus voi olla kaikkea näistä.
Viisaus ei ole sidottu sertifikaatteihin, todistuksiin ja titteleihin. Usein on niin, että tavallinen ihminen huomaa huijauksen, kun taas eliitti on ongelmille sokea. Virheiden myöntäminen on tyypillisesti vaikeaa. Mutta se, joka siihen kykenee, on halukas jalostamaan omaa ajatteluaan. Se on arvostettava piirre.
Kukaan ei voi tietää kaikesta kaikkea. On turha kuvitella, että ministeri tietäisi kaiken, mitä valtakunnassa tapahtuu. Filosofian professorikaan ei tiedä kaikkea. Hän voi tietää omalta alaltaan äärimmäisen paljon, mutta ei ehkä yhtään mitään tietokoneista. Joskus on luotettava avustajien ja asiantuntijoiden tietoon. Se ei ole väärin. Huolestuttavaa on se, jos ihminen on haluton kuuntelemaan toisia tai luottaa sokeasti huhupuheisiin (esim. ”Matti kertoi Maijalle, joka kertoi Erkille, joka kertoi minulle”).
Itsekritiikin puute kertoo vain siitä, että ihminen on pelokas oman asemansa suhteen. Rakentavasta palautteesta kannattaa oppia. Jos lammasmaisesti seuraa suuria johtajia, joutuu herkästi huijatuksi. Hiljaiseksi pelottelu kertoo siitä, että jokin asia ei kestä päivänvaloa. Vaatii rohkeutta olla eri mieltä painostuksen alla. Kaikki eivät siihen kykene. Mutta mitä jää jäljelle, jos pettää itseään?
Tekstin aiheet:
Esimerkki Suomesta: Viro onnittelee itseään, että sai kertaheitolla huononnettua Venäjän ja Suomen suhteita ETYJ:ssä matkustuskielto-operaatiollaan. Ja kannustaa vielä suomalaisia kehumalla, että teko oli rohkea. Viroko johtaa Suomen ulkopolitiikkaa nykyisin vai ollaanko Suomessa yksinkertaisia? Rohkeampi teko olisi ollut päästää venäläiset maahan EU-USA-diktatuurin asenteista huolimatta! Ja samainen diktatuuri on muuten käskenyt jo 5 vuotta kreikkalaisia ”ampumaan” itseään päähän. Eli siis, mitä on viisaus?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Miksi venäläiset olisi pitänyt päästää maahan? He tiesivät tasan tarkkaan, etteivät pääse ja juuri sen takia valitsivat sellaisia henkilöitä , jotka ovat matkustuskiellossa. Ymmärrän Venäjää täysin, he eivät hyväksy pakotteita, mutta jos he olisivat toimineet toisin, samalla he olisivat viestittäneet, että hyväksyvät EU:n heille asettamat pakotteet. Tuskin tuosta aika mitättömästä lounastapahtumasta pois jääminen oli Venäjälle kovinkaan suuri asia, propakandamielessä he tietenkin ottivat siitä kaiken irti, kuten luultavasti heidän alkuperäinen ideansakin oli. Medialla on tapana suurennella asioita, mitään ihmeellistä ei tapahtunut.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Yleensä aina Aleksi Hernesniemi kirjoittaa viisaita kuin älykkäitä tekstejä mm.suomalaisuudesta ja perusarvoista niin omaa maata että sen kansalaisia kohtaan/puolesta.
Mutta miten saada se iskostettua poliittisiin päättäjiimme joita kansalaiset nostavat eduskuntaamme,onko niiden laatumäärä kuitenkin liian suppea jos ja kun toiset ovat ryhtyneet – laukalle – omiin tarkoitusperiinsä yksilötasolla.
Vallassaolo ei tarkoita sitä että voi pettää äänestäjänsä ja samalla vallanhimo sokaisee ”pirun pikkusormellaan” tulokkaat omiin leireihinsä – petunleipä aterialle.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Aleksi Hernesniemen kirjoituksen viimeinen kappale sopii lähes täydellisesti PS:n menestymiseen vaaleissa ja vaalien jälkeiseen Timo Soinin käytökseen, mitä jää jäljelle, jos pettää itseään ja samalla äänestäjänsä!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti