Perussuomalaiset

Saija Granlund

Julkisten palveluiden alasajosta haittaa vai hyötyä?

Viime päivinä on uutisoitu hoivapalveluyhtiöiden tekemistä vakavista laiminlyönneistä vanhustenhuollossa. Syyn näihin laiminlyönteihin todettiin olevan liian vähäinen henkilökunta.

Lakiin tarvitaan ehdottomasti henkilöstömitoitus ja riittävän kovat sanktiot sen laiminlyönneistä. Kunnalla palvelun ostajana on moraalinen vastuu valvoa toimintaa. Kuntien tulee valvoa huolellisesti, että yksityinen palvelun tarjoaja noudattaa sopimusehtoja.

Myös henkilökunnan jaksamiseen tulee kiinnittää enemmän huomiota. Ilman riittävää valvontaa ja seuraamuksia laiminlyönneistä voimme varautua vastaaviin tilanteisiin muillakin terveydenhuollon sektoreilla tulevaisuudessa.

On kerrottu, että Soten myötä saataisiin kolmen miljardin säästöt terveydenhuoltopalveluihin. Nämä suunnitellut säästöt leikkaisivat ensi vuosikymmenellä miljardi euroa vanhuspalveluista joka vuosi.

Vanhuspalveluiden lisäksi merkittävimmät säästökohteet tulisivat olemaan vammaispalvelut ja nuorisopsykiatria. Eli juuri ne osa-alueet, joista ei pitäisi leikata.

Suunnitelma kuvastaa hyvin kokoomuksen ja keskustan arvomaailmaa. Jos henkilö ei hallituksen näkökulmasta ole ns. tuottava yksilö vaan kuluerä, hänet voi jättää oman onnensa nojaan. Peli on armotonta silloin kun sitä ohjaa rahan mahti.

Verovaroin tuotettavien julkistenpalveluiden tarkoituksena on taata laadukkaiden palveluiden saatavuus kaikille suomalaisille tasapuolisesti riippumatta henkilön taloudellisesta tilanteesta taikka asuinpaikasta, keskiössä on siten palveluiden käyttäjä eli ihminen.

Suomeen on rakennettu vuosikymmenten saatossa kattavat ja toimivat julkiset palvelut kuten sairaalat, terveysasemat, neuvolat, peruskoulu ja päivähoitojärjestelmä. Puhumattakaan kuntien tarjoamista liikunta-, kulttuuri- ja muista palveluista. Valtionhallinnon palveluina Kela ja TE-toimistot. Nämä palvelut tulisi ehdottomasti säilyttää.

Osakeyhtiön toiminnan tarkoituksena on voiton tuottaminen osakkeenomistajilleen. Tämä jo kertoo sen, että niissä henkilökuntamitoitukset ja palkat tulevat olemaan säästökohteina. Mitä enemmän yksityistetään, sitä vähemmän laadukasta yksilön tarpeet huomioivaa palvelua tulee jatkossa olemaan saatavilla.

Yksityistäminen ei automaattisesti tarkoita palvelun laadun tai saatavuuden paranemista, vaan pikemminkin päinvastoin kuten nyt on jo havaittavissa. Sote-uudistukseen sisältyvän maakuntamalliesityksen seurauksena ensimmäisinä toimenpiteinä kunnissa alkoivat terveysasemien ja koulujen lakkauttamiset sekä vanhus-, vammais- ja kotihoitopalveluiden leikkaukset. Pakettiin kuuluu myös vastuun sysääminen yhä enemmän omaisille ja omaishoitajien aseman heikentäminen.

Kannattavaa yhtiöittäminen on ainoastaan niille yksityisille toimijoille, jotka saavat käyttöönsä valmiit verovaroin rahoitetut toimitilat, kaluston ja osaavan henkilöstön.

Mitä järkeä on antaa verovarat tulonsiirtona monikansallisille pörssiyhtiöille ja niiden osakkaille?

Saija Granlund

sairaanhoitaja amk

eduskuntavaaliehdokas (ps) Häme

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Jonne
#1

Kirjoittaja on käsittääkseni TEHYn aktiiveja ja omaa tehyläisiä hallituspaikkoja.

Henkilömitoitus jäi taannoin kirjoittamatta lakiin mm TEHYn vastustuksen vuoksi.

Kuinka tuolloin toimit TEHYn sisällä saadaksesi järjestön kannan muuttumaan? Vai oletko ”herännyt” ongelmaan vasta vaalien lähestyessä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Saija Granlund Sairaanhoitaja amk
#2

Niin sairaan- kuin lähihoitajien hyvinvointi ja työssä jaksaminen ovat minulle tärkeitä asioita ja niitä vien eteenpäin kaikin mahdollisin keinoin. Riittävä hoitajien määrä vaikuttaa hoidon onnistumiseen ja potilasturvallisuuteenkin. On selvää että hvinvoiva hoitaja jaksaa työskennellä tehokkaasti ja sillä on vaikutusta koko työyhteisön hyvinvointiin ja toimintaan. Jos jatkuvasti työskennellään jaksamisen äärirajoilla, mitä ikäväkyllä tapahtuu useissa yksiköissä, tulee sairastumisia ja loppuun palamisia. On sekä työnantajan että työntekijän etu ettei näihin tilanteisiin ajauduta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

huonoa kuuluu mummo!
Vihainen
#3

Olen vanha ja olen vakituisesti asumassa ympärivuorokautisessahoitolaitoksessa ja musta tuntuu joka päivä selkeämmin, että huono hoito on tarkoituksellista eliniän lyhentämiseen tähtäävää. Kun ihmistenhoito on kaikista maassa voimassaolevista lakipykälistä huolimatta huonoa niin, pidän hoitoa rangaistuksena siitä, kun ikäpolvi on korjannut sotiemme rauniot. Kun kaikki tietävät, että ihmistenhoito on huonoa niin miksi, tuosta tiedosta huolimatta, ihmisten kiduttamisen hoitolaitoksissa annetaan jatkua?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000