Perussuomalaiset

Timo Tukia

Aikalisässä soten mahdollisuus

Kun perustuslakivaliokunta hylkäsi sosiaali- ja terveysvaliokunnan viimeisimmän lakiehdotuksen, teki se ainoan oikean ratkaisun. Oli koko valtakunnan tulevaisuutta ajatellen merkittävää, että valiokunta ei taipunut poliittisessa paineessa, vaan se tarkasteli asiaa kylmähermoisesti juuri siitä näkökulmasta, joka sille kuuluu.

Päätöksellään perustuslakivaliokunta antaa mahdollisuuden ottaa uudistuksessa etusijalle palvelut ja asiakkaat ja jättää hallinnon muodostaminen taka-alalle. Siinä mielessä on käsittämätöntä, että muutamat tahot ovat edelleen jatkaneet keskustelua pelkästään hallinnosta. On nostettu esille maakuntamalli, jolla sote tulevaisuudessa pelastettaisiin. Tämä osoittaa todellista taantumuksellisuutta ja vanhakantaisuutta. Nyt on uskallettava hellittää omasta etupiiriajattelusta, jota harjoitetaan puhtaasti hallinnon kautta.

Terveydenhoito ja sosiaalihuolto ovat palveluja, joita tuotetaan kansalaisille heidän tarpeiden mukaan. Olkoon palvelut tuotettu julkisesti tai yksityisesti, niin on varmaa, että kysynnän pitäisi ohjata tarjontaa. Suomessa kuitenkin tietyt piirit haluavat ensin rakentaa byrokratian sekä hallintomallin ja ilmeisesti uskoa, että niistä löytyy ratkaisu palvelutarpeeseen. Minun mielestäni nämä kansalaisten hyvinvointipalvelut ovat samankaltaisia palveluja kuin on monet muutkin palvelut. Vaikka ne ovat peruspalveluja, niitä tuotetaan tai ainakin pitäisi tuottaa kysynnän ja tarpeen mukaan. Niinpä sote-uudistuksessa voisimme ottaa mallia siitä, mitä muissa palveluissa on viime vuosikymmeninä tapahtunut.

Tätä sote-hallintoa rakentaessa on esimerkiksi unohdettu teknologian kehittyminen. Isolla joukolla on koetettu todistaa, että tuleva sote-hallintohimmeli on ratkaisu, jolla varmistetaan palvelut seuraaviksi vuosikymmeniksi. Itse olen sitä mieltä, että teknologia tulee seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä mullistamaan myös terveyspalvelut. Uskallan väittää, että tulevaisuudessa hallintomalli ja –rakenne ovat täysin toissijaisia kysymyksiä itse palvelutuottamisen näkökulmasta. Mutta tämä tapahtuu vain, jos tohdimme ottaa tarkastelussa askeleen eteenpäin.

Tässä on myös mahdollisuus synnyttää hedelmällistä yhteistyötä niin julkisten kuin yksityisten palvelutuottajien kesken. Itse en nimittäin usko millään siihen, että julkinen palvelutuottaja sotessa tulisi koskaan olemaan ainoa onni ja autuus. Mikäli näin olisi, niin se tarkoittaisi, että tähänkään mennessä ei olisi syntynyt markkinoita yksityisille toimijoille. Minusta on väärin ja perusteetonta arvostella kuntia, jotka ovat ulkoistaneet omaa palvelutuotantoaan. Näin ei olisi tapahtunut, jos julkinen sektori olisi omassa palvelutuotannossaan onnistunut, mutta se ei ole selvinnyt siitä haasteesta. Mänttä-Vilppulassa on tästä hyvä esimerkki, jonka kautta voin kirkkain silmin vakuuttaa, että ulkoistettu palvelutuotanto toimii kustannustehokkaammin ja vaikuttavammin kuin julkisesti tuotettu palvelu.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Seppo Muurinen
#1

Jos julkinen palvelu olisi tähän päivään asti ollut – toimiva – niin ei ehkä käytäisi ”sotaa” että mitä kuin miten nämä palvelut SoTe palvelut järjestettäisiin tavalla että siihen oltaisiin tyytyväisiä puolin kuin toisinkin. Huomioden kustannustehokkuuskin !

Jos julkinen syystä tai toisesta ei toimi ”tilkkutäkkineen”,niin miten sitä voidaan täydentää ja onko paljon parjatty – yksityinen – niin suuri mörkö ettei se voisi toimia julkisen rinnalla.
Tärkein tekijä on se että palvelut saadaan silloin kun asiakas sitä haluaa ja vaatii kuin myös hinnaltaan on sellainen ettei siitä saa tulla este hakijalleen.

Ulkoistus on lähes poikkeuksetta kirosana mutta pahin ulkoistus on sellainen palvelu ; jos itse asiakas ulkoistetaan – ulos palveluista ” ei oota ”.

Itse sanoisin että SoTe on kunnan itsenäisyyden merkki,jossa palvelut pelaavat aina silloin kun sitä todella tarvitaan ja sitä tarvitsevat kaikki.
Ellei SoTe toimi,niin hyvin voi silloin kysyä että onko kunnat edes toimivia ”yksiköitä” ja ovatko kuntalaiset huutolaisia omassa kunnassaan ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000