Perussuomalaiset

Tero Ahtola

Sote-uudistuksen urakkarajat

Meille on tulossa nämä uudet hyvinvointialueet. Suuri osa kuntien vastuista ja rahoituksesta siirtyy isommille alueille.

Homman on laskettu tuovan säästöjä.

Kyllä siinä voi pitkässä juoksussa kirjanpitoon voi tullakin säästöä ainakin johonkin osaan uutta aluetta, mutta mikä lienee sitten tuon säästön hinta..

Hyvinvointia on vaikea mitata. 

Kuitenkin mietin tuossa päivänä eräänä, eli eilen työmaalla, kun rakennusalalla olen, kuinka nykyään on hyvin yleistä, että rakennusprojekti on pilkottu osiin. Vähän niinkuin kunnat nyt pilkotaan osiin ja toisaalta tehdään massiivinen kuntaliitos.

Joku tilaa rakennuksen uutta autoliikettä tai leipomoa varten, niin siellä voi olla 10 firmaa tekemässä kukin oman osaamisalueensa työt.

Aina käy niin, että urakkarajojen väliin jää pieni ”käppi”, eli ne 10 firmaa, kun ovat laskeneet tarjouksen, niin eivät ole voineet ihan tarkalleen tietää, mikä homma, koska aina tulee väärinymmärryksiä ja tarjous on tieten pyritty saamaan mahdollismman halvaksi, niin ei siinä kysellä kenelle kuuluu mitäkin, vaan tarjotaan juurikin vain se mitä on pyydetty.

Rakennuksilla homma hoituu aina. Rahalla viimeistään. Aliurakoitsijat voivat keskenään sopia, tai jos ei onnistu, niin maksamalla jompi kumpi urakoitsija riidan tullen tekee tarjouslaskennasta unohtuneen työn, jos saa siitä laskuttaa.

Ei ole mitään ongelmaa, koska pääurakoitsijalla on kate myynnistä ja kokenut rakentaja on pystynyt ennalta arvioimaan, että aina tulee jotain kuluja, mitä ei ole osannut arvioida. Rahalla siis selviää.

Nyt kun tulee tämä soteuudistus, niin on vähän sama homma. Rakennetaan uudet kunnat ja uudet alueet ja jaetaan urakat sitten niiden kesken.  

Aika paljon tulee ylläreitä ja jokainen euro mitä ei ole osattu laskea suunnitelmiin, on joko veronnosto tai palvelun leikkaus.

Nyt ei siis ole varaa siihen, että tulee se ”muutama kymppi” yllärikuluja, vaan pitäisi saada aikaan useita miljardeja säästöä valtakunnassa ja samaan aikaan parannettua palveluja maakunnissa.

Uudistus on näin lähellä ja kysyt ihan mitä tahansa keneltä tahansa, niin vastaus on yleensä ”en tiedä”

Kukaan ei tiedä, mitä kuntien omistamille kiinteistöille käy, kun niissä tähän saakka kuntien vastuulla olleet toimijat siirtyvät alueille.

Nykytrendi on esimerkiksi valtiolla ja kaikkialla muuallakin päästä eroon turhista kiinteistöistä.

Kun tulee uudet alueet, niin mikä se alue on? kaikilla siinä alueessa on oma kotikunta ja kuntien päättäjillä oman kunnan etu, mutta alueilla ei ole kotia. Tai no hyvinvointialueen isoimmalla kunnalla asuvalle se voi tuntua kodikkaammalta, kun reunakylän riutuvalta kylälllä. Alueilla on päättämässä luottamushenkilöinä sotealan ammattilaisia, eli hoitohenkilökuntaa ja huippupalkkaisia ammattipoliitikkojaja ja he ovat nyt rakentamassa uusia alueita.

Aluevaalit meni aivan vihkoon. Totaalinen fiasko pikkukylille. Puolueet ajattelivat itsekkäästi vain voittoa vaaleissa ja kannatustaan ja haalivat kaikki mahdolliset listoille ääniä keräämään, kuin kuntavaaleissa ikään.

Seuraus on, että pienessä kunnassa saattoi olla useita ehdokkaita ja kukaan ei päässyt läpi, kun edes jonkinlaisella harkinnalla ja pienemmällä ehdokasmäärällä edes jokunen olisi voinut päästä alueisiin vaikuttamaan.

Nyt reuna-alueilla odotellaan lähinnä, koska pääkallopaikka sammuttaa valot. Luultavasti seuraavissa vaaleissa, ei toistu sama virhe, mutta arvoitus on, kunka paljon nämä suuret keskukset ovat niitä valoja kerennyt siihen mennessä sammutella.

Niistä urakkarajoista, niin nuo yritysten tarjousten laskijat tekevät sitä työkseen, päivästä toiseen ja ovat oppineet ja oppivat aiemmista virheistä. Heillä on valtava kokemus. Silti tuntuu siltä, että kukaan ei osaa edes autokatosta rakentaa, niin, että kaikki kulut on osattu ottaa ennalta huomioon.

Nyt tehtävä uudistus on kaikille päättäjille ensimmäinen ja kaikki ovat ensimmäistä päivää töissä. Mikä voi mennä pieleen…

Toki voi kaikki mennä ihan nappiinkin ja yhtäkkiä palvelu alkaa paranemaan ja kulut laskemaan yhdenvertaisesti jokaista pitäjää myöden. 

Kun suurin osa rahoituksesta siirtyy alueille, niin suurin osa päätösvallasta siirtyy silloin alueille.

Keskustapuoleen fantasioima maaseutujen alasajo ja pikkukaupunkien lopullinen tuho alkaa olla taputeltu. Ensin entinen maaseutupuolue alkoi kannattamaan EU:n myötä ruoan halpatuontia ja nyt tekee kaikkien aikojen kuntaliitoksen.

Demokratian irvikuva, että tuo murskatappion vaaleissa kokenut joojoopuolue on ylipäätään hallituksessa. 

Kunnat jäävät lähinnä tappelemaan keskenään, että missä järjestyksessä jäljelle jääneet koulut suljetaan. Hyvä tuuri on niillä kunnilla, joihin jää edes yksi koulu ja terveysasema ja sitten on niitä, joilla ei niin hyvää tuuria ole.

Kun nämä ennakoimani urakkarajahaasteet tulevat kohta julki ja aletaan laskemaan, että mitä tämä lysti tulee maksamaan, niin alueilla uudet kovapalkkaiset johtajat palkkaavat yhä lisää kovapalkkaisia avustajia miettimään jonkun asian suunnittelemisen harkinnan aloittamisen ajankohtaa, kun yksinäiset vanhukset miettivät autioituneissa kylissään ja kodeissaan, joiden arvo on tonni, että millä pääsisi lääkäriin, tai hakemaan lääkkeet ja ruokaa.

Uudella alueella kun ei ole ”kotia” ja vastuussa olevien ainoa tavoite on saada talous plussalle, niin vituiksi lasketun urakan korjaaminen tapahtuu niin, että alueet karsivat ensitöikseen kaikki mahdolliset kulut, eli ihan ensimmäiseksi ne kiinteistöt ja sitten karsitaan reunakyliltä palvelut.. ja kunnat maksavat viulut, vaikkei bändi ole enää edes kasassa.

Jos alue päättää, että sen ei kannata maksaa kunnan omistaman tilan ylläpitokuluja omalta osaltaan, niin minkäs kunta tekee?

Alue voi kiristää kuntaa ja tulee varmasti kiristämään ainakin jossain, että joko maksatte itse kokonaan kiinteistökulunne, tai sitten vedetään palvelut pois ja siirrytään etähommiin.

Kunnille tulee olemaan iso ongelma, kiinteistöjen kanssa. Palveluille rakennetut kiinteistöt yleensä ei sovellu uuteen käyttötarkoitukseen ilman suurta remonttia ja remontoinnin hinta ja lainojen koronnousupaineet eivät houkuttele sijoittajia ostamaan vanhaa virastotaloa, muuttaakseen sen asunnoksi, tai vanhainkodiksi.

On myös paljon erilaisia vapaaehtoisjärjestöjä ja yhdistyksiä, jotka pyörivät paljolti avustusten varassa, eli saavat henkilökuntaa valtion kustantamalla palkkatuella ja kunnalta saamillaan avustuksilla ja kuntien omistamissa tiloissa tekevät äärimmäisen arvokasta vapaaehtoistyötä, pitääkseen seuraa yksinäisille ja vanhuksille ja ovat tukena ja apuna arjen haasteissa.

Yhdistysten toiminta auttaa sosiaalisen kanssakäymisen ylläpidossa ja se näkyy tietenkin hyvinvoinnissa, mutta ihan euroissakin, kun aktiiviset ihmiset eivät tarvitse niin paljoa sotepalveluita.

Onko Anneli Saarikko laskenut soteuudistusfantasiassaan miten tarkkaan esimerkiksi, mitä kunnille tulee maksamaan nuo tyhjenevät kiinteistöt, tai kuka niiden ylläpidosta jatkosssa vastaa, jos osa kiinteistössä tapahtuvasta toiminnasta siirtyy alueelle ja osa jää kunnalle ja kuka maksaa yhdistysten toiminnan jatkossa, tai mitä se tulee maksamaan, jos ne toiminnat loopuvat rahoituksen loputtua, tai tilojen lähdettyä alta?

Tähän asiaan ei ole mitään kokemusta kellään ja voin olla täysin väärässäkin ja murehtia turhista. Toivotaan niin.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
Utelias
#1

Soteuudistus ??! Siitä varmaan tulee vielä , monta kysymysmerkkiä ??? Ja kenen pussiin ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#3

Keskusta maksamaan viulut!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

PSn äänestäjä
Hämmentynyt
#2

kannattaisiko lopettaa valuuttakeskustelu?

(muuten Kiinan rahayksikkö on juan ei Yan)

Saudi-Arabian kauppa on ylijäämäistä Kiinan kanssa ja
jos se ottaisi vastaan juaneita sen valuuttavaranto olisi juaneissa
ja niillä et normaalisti saa loistohuoneistoja Lontoosta tai öljypalveluja USAsta

Vai ottaisitko itse yrittäjänä vastaan palkkasi / tuotteittesi hinnan juaneissa
jonka arvoa kontrolloi Kiinan kommunistipuolue?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000