Perussuomalaiset

Terho Korpikoski

Maaseudun autioituminen

Olen viettänyt lapsuuteni ja nuoruuteni maaseudulla, sähköttömässä kylässä jossa 1967 oli 127  asukasta. Nykyisin kylällä asukkaita 5. Toiminnassa olevia maatiloja ei ainoatakaan.  Lähes kaikki rakennukset on nykyisin vapaa-ajan asuntoina, osa lahonnut yksi poltettu. 

Kylä on perustettu -30 luvulla raivamaalla korpeen 11 tilaa, johon asukkaaksi pääsi se joka sai tilan tuottamaan perheelle elannon viidessä vuodessa. Tilojen pinta-ala n. 100 hehtaaria. Peltoa oli hätäaputyövoimalla raivattu tilalle n. 3,5 hehtaaria ja rakennettu n. 5 X 5 metriä kanttiinsa oleva asuinrakennus.

-50 luvun lopulla ja -60 luvun alussa rakennettin liki jokaiselle tilalle uudet asuin ja navettarakennukset, peltoja  raivattiin soille vuosittain lisää.  60 luvun lopulla  peltoja alettiin paketoida, tiloja mytiin metsäyhtiöille ja metsähallitukselle. Suurin osa asukkaista muutti leivänperässä Ruotsiin, koska  kotimaa ei tarjonnut työtä. 10 vuodessa kaikki  tämä? Ruotsi sai  vientiteollisuudelleen edullista uutteraa työvoimaa, rikastuttamaan yeiskuntaa.

Koko tuon ajan kunnassa on keskustalla ollut yksinkertainen enemmistö kunnavaltuustossa. Keskusta on ollut lukuisia kertoja hallituksessa ja pääministeripuolueena, silti tämän on tapahtunut. Onko Keskutapuolue maaseudun etuja ajava puolue, kuten se antaa ymmärtää?

Kekkonen oli presidenttinä koko tämän muuttoliikkeen ajan  kansan suosiossa, vaikka  hän ei saanut teollistettua maatamme, jonka seurauksena puolimiljoonaa meni leivänperässä naapurimaahan.

Annettiinko peräkylien tyhjentyä, koska niissä oli SMP kannattajia, vasemmistolaisa ja jopa kommunisteja? Näin keskustan kannatus lisääntyi entisestään muiden muutettua paikkakunnalta muualle.

Onko tulossa sama maastamuutto aalto kuin silloin? Nyt Norjaan, jossa on työtä tarjolla lähes jokaisella ammattialalla. Miksi yhteiskuntamme ei  pysty työllistämään  kansalaisiaan. Työttömiä 441 911 (Pekka Tiainen Kauppalehti 24.11.2014) Samaan aikaan jotku puhuu vielä työvoimapulasta? Jota maahanmuutolla helpotetaan?

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Väljemmille vesille
#1

No sehän on hyvä niin saa halvalla maapaikan joskus tulevaisuudessa ostettua

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000