Perussuomalaiset

Tapio Lämsä

Työpaikkojen karkaamisjuhlat – viimeinen sammuttaa valot

Tuossa on muutamassa paikkaa nähnyt aika koomisen ilmiön – joku tai jotkut ovat juhlineet työpaikkojen karkaamista muualle. Sitä on näkynyt valtakunnan tasolla mm. erään Finnpulpin sellutehtaan keississä ja kotipaikkakunnallani Kuusamossa erään kaivosyhtiön toimipisteen perustamisena naapurikuntaan. Tässä kaivoskeississä kuitenkin itse päähanke on Kuusamossa – eli kaivos tulisi tänne, mutta nyt toimitilat meni ainakin toistaiseksi Posiolle. Tässä menetettiin jo yksi rakennushanke paikallisesti.

Kysehän tässä kaivoshankkeessa on Juomasuosta, josta on paikallisesti väännetty kättä jo kymmenkunta vuotta. Ja itse väitän – kun KHO hylkäsi erään valituksen tässä viime vuonna – niin se kaivos tulee toteutumaan joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin. Ja nyt Posiolle karanneen toimipisteen työpaikat karkasi sinne. Ja tästä asiasta määrätty suojeluporukka on oikein näyttänyt juhlat laittaneen pystyyn. Lieneekö sitten tässä vihreitten joukossa oikein kilistelty uraanishampanjalla? Mene ja tiedä.

Ensimmäiseksi näillä suojeluporukoilla kannattaisi muistaa – se onko tämä toimipiste Kuusamossa vai Posiolla – ei vaikuta pätkääkään, että toteutuvatko nämä kaivoshankkeet. Kaivoshankkeita ja malminetsintää on suunnitteilla molemmille paikkakunnille – ei sillä kaivosyhtiön kannalta ole suurtakaan merkitystä – kummassa toimipiste on. Toiseksi – kyllähän Kuusamo Latituden ratkaisun takia menettää Posion puolelle selkeitä työtilaisuuksia ja verotuloja. Se on täysi fakta. Joten kannattaisikohan siinä suojelukiihkossa oikeasti hieman katsoa asioita hieman toisesta näkökulmasta?

Joka tapauksessa Kuusamossa on se tilanne, ettei järkeviä ja työllistäviä hankkeita pitäisi päästää pois käsistä. Tietysti ympäristönäkökohdat pitää ottaa huomioon, mutta täydelliseen liiotteluun ja idiotismiin siinä ei kannata sortua. Ja eri elinkeinojen keinotekoiset vastakkainasettelut pitää unohtaa. Nyt kiihkosuojelijoilla on hampaissa kaivosteollisuus – seuraavana se voikin olla jo paikkakunnan tärkein ala eli metsäsektori. Onhan näitä jatkuvan kasvatuksen mesoajia jo nähty. Tietäisi monelle motokuskille lopputiliä, puunmyynnin loppumista ja teollisuuden raaka-aineen saatavuuden heikkenemistä. Että sellaista…

Tästä voikin aasinsillan kautta pompata suoraan nyt väittelyn kohteena olevaan kouluverkkoselvitykseen, homekouluihin ja Nilon mahdolliseen uuteen alakouluun. Tässäkin tullaan siihen, että kouluissa on homeongelmia ja sitten kyläkouluja on karmea hinku lopettaa. Samalla kaavaillaan uutta maltaita maksavaa alakoulua, joka ei välttämättä ratkaise mitään. Siis tässäkin pitäisi ottaa järki käteen ja miettiä, missä esim. oppilasmäärä näyttäisi pysyvän vähintään entisellään ja missä on terveet rakennukset. Samalla pitää huolehtia siitä, ettei koulukuljetusten etäisyydet tule liian pitkiksi. Siksi laittaisin ainakin itse hieman jäitä hattuun kyläkoulujen lakkauttamiselle ja tälle uudelle isolle hankkeelle. Kyllä näitä asioita pitäisi suunnitella pitemmällä aikajänteellä kuin kahden vuoden periodilla.

Juuri näitten homeongelmienkin vuoksi joka ikinen kunnolla palkattu työpaikka olisi todella tärkeä. Mitä enemmän yksityinen sektori tuottaa verotuloja kannattavalla liiketoiminnalla ja ympärivuotisella työllä – sitä paremmin pystytään näihin erilaisiin haasteisiin vastaamaan. Ilman sitä työtä ja toimeentuloa niin Kuusamo kuin myös koko Suomi on huutavassa hukassa.

Voi siis kysyä – halutaanko, että kaikki näivettyy ja viimeinen sammuttaa valot?

Osallistu keskusteluun!


13 kommenttia
Perusyrittäjä
#1

No voihan öyhötys

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kaiken vastustaja
#2

Juu torpataan koulu ettei vaan kellekään tulis töitä ja ettei ois uusille asukkaille koulua johon uudet veronmaksajat laittaa sehän se kannattaa

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hölmöläinen
#3

Jos noi ehdotuksesi menis läpi niin tosiaankin vois sammuttaa valot ja melko pian muuten metsäsektori toimii maailman markkinahintojen mukaan

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kuusamolainen
#4

Etkös sinä Tapio kannattanut aiemmin Nilon koulua ja olisit jyrännyt yläasteenkin ja rakentanut hirrestä uutta tilalle? Mikä sai tuuliviirin kääntymään?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kuusamolainen
#6

Tappi on aina sillä puolen mistä irtoaa suurin mölinä. Ekaksi piti mölistä hirsikoulun puolella ja nyt kyläkoulujen puolella. Ei mitään tajua asioista. Kunhan saa istua kalsarit jalassa Facebookissa ja mölistä. Voisit mennä töihin niin kuin muutkin ihmiset.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kuusamolaiset
#5

Entäs porotalouden torppaaminen työttömiä siis lisää vaan mitään järkee näy olevan

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000