Perussuomalaiset

Tapio Lämsä

Laajakaistailua – tehdäänpä selvitys ja kosautetaan seinään

Palaan vaihteeksi tähän erääseen kotipaikkakuntaani koskevaan inttoaiheeseen. Kuusamossa on asiasta väännetty peistä jo vuosia ja sen verran asia on edennyt – että jonkinlaista selvitystä on saatu tehtyä. Edelleen kuitenkin – kaupungin hallinto tuntuu olevan ainakin puolittain täysin mobiiliuskovaista ja asian hoitoa vetkutellaan edelleen. Tästä on Ilkka Tammi toimittanut jo vuosia ja itse olen antanut Ilkalle taustatukea. Ja edelleen asiaa pitää toistaa – vätystely tuntuu edelleen olevan vallalla.

Perussuomalaiset ovat Kuusamossa allekirjoittaneen johdolla toimittaneet asiasta jo vuosi kausia ja sen verran olemme saaneet aikaan, että asiasta saatiin vihdoinkin myöhään jonkinlainen selvitys aikaan. Valitettavasti vaan selvitys tehtiin niin myöhään, että tällä hetkellä vielä haussa oleva tukikierros on jo Kuusamon osalta auttamattomasti mennyt ohi. Tästä syyttävän sormen voi osoittaa erityisesti valtapuolueen ja kaupungin virkamiehistön suuntaan. Edelleen on luultavasti päällä kuvitelma, että markkinat hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä. Mahdollisen laajakaistahankkeen taloudellista pohjaa olisi helpotettu, jos asiaan olisi tartuttu aikaisemmin.

Markkinaehtoinen kuiduttaminen varmasti toimiikin taajama-alueella, jossa vedettävät matkat kuitukaapelin osalta ovat lyhyitä. Kustannukset pysyvät siellä silloin kohtuullisina ja ihmisille ei tule kalliiksi kuituliittymän ottaminen. Ongelma on syrjemmät seudut – sinne kuitua ei saada kirveelläkään vedettyä markkinaehtoisesti.

Jotkut ovat sitten pitkin sosiaalista mediaa todenneet, ettei kuitua kannata vetää juuri mihinkään. Taitaa olla vaan niin, että ei se mobiili ja tuleva 5G ratkaise datamäärän kasvuun liittyvää ongelmaa. Ja mitkään satelliittisysteemit eivät kyllä ole asiassa reaalimaailmasta kotoisin. Yksinkertaisesti – sitä kuitua pitää vaan vetää ja sen tarjoaminen kuntalaisille pitää mahdollistaa. Onneksi nyt viime aikoina Carunan maakapeloinnin yhteyteen on mahdollistettu myös kuituputken veto. Tämä vaan on tapahtunut myös liian myöhään.

Todennäköisimmin Kuusamon päättävät tahot ja virkamiehistö tulee edelleen kuvittelemaan, että markkinat hoitavat asian. Ja myös selkeästi mobiiliuskovaisuus on lobbareitten ansioista edelleen vallallaan. Tämä on selkeästi laajakaistailua – selvitys on tehty ja sen jälkeen kosautetaan seinään.

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
#1

Itse olen ymmärtänyt niin, että valtion tuki valokaapelin vetämiseen on korvamerkitty vero, jonka tuotto käytetään
— Soneran,
— Nokia netwoks’in ja
— joidenkin puoluetta lähellä olevien yhtiöiden
tukemiseen.

Valtio on luvannut näille suuryhtiöille rahaa, joka sitten lupausten salaamiseksi kierrätetään näiden projektien kautta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tapio Lämsä yrittäjä
#3

Perehdy aiheeseen ja ota foliot päästä pois. Tuessa on kyse hankkeitten tukemisesta – ei mistään suorasta yritystuesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#5

Ei tietenkään. Suoran yritystuen maksamisessa on julkisuusongelma: Mitä kansa sanoisi, jos se saisi tietää, että amerikkalaiselle suuryhtiölle, Nokialle, maksetaan yritystukien nimellä veron palautuksia. Vaihtoehtona kun on, että Nokia vie tuotantonsa Intiaan.

Kyse on epäsuorasta yritystuesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Markku Nieminen
#2

Tietääkseni tännekin on runkolinja vedetty, mutta huomasin nyt syksyllä, että tietyin välein olevat vihreät liitäntätolpat, ovat kesän aikana hävinneet! Kuka ja paljonkohan hankki tehdystä ”työstä”, joka nyt on tyhjän panttina?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Paljoko olet valmis maksaan kaivetusta kaapeli metristä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000